Homing, koncák + index
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
jo a jeste vyfrezuje bistu lenina
jak by ten stroj mel poneti o tom kde ten material je
vetsinou to funguje neco jako G01 ale rozdil je v tom ze kdyz se pred dokoncenim pohybu docili kontaktu sondou tak to neco provede
viz manual k EMC a G38
jak by ten stroj mel poneti o tom kde ten material je
vetsinou to funguje neco jako G01 ale rozdil je v tom ze kdyz se pred dokoncenim pohybu docili kontaktu sondou tak to neco provede
viz manual k EMC a G38
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Nastavte si predsa na poziciu ktoru najde sonda zacaitok (alebo cokolvek ine) aktualneho suradnicoveho systemu .. alebo ofset cez G92 (viac napr tuna: http://www.linuxcnc.org/docs/html/gcode ... nates.html) Dalsie "zazraky " sa daju spravit prepisanim hodnot #5241 az 5246 ..krizma píše:Takze pripojim sondu a nadefinuji vstup.k píše:G38
A kdyz zadam do MDI G38.3 tak si sonda najde v ésach x,y,z nulove body materialu a nastavi si je?
Jak se pak zada ofset nastroje?
A máte někdo nějakou zkušenost jak funguje G38 ? S tím offsetem jsem napsal blbost. Videl jsem na netu par videii jak to funguje, ale priklad nastaveni ani jeden. Vim , ze moje otazky jsou hodne amaterske...uz jsem prosel manual a moc s toho chatrej nejsem.
Martin
takto .. pisem po pameti pretoze masinku mam o paru kilakov dalej ..
predpokladajme ze stojim cca 10cm vlavo od materialu. Nasledujuci G kod mi najde X poziciu materialu:
G38.2 X120 (pohni sondou smerou k materialu)
(sonda bud narazi do materialu a pohyb sa zastavy, alebo material nenajde)
O102 if [ #5070 == 0] (#5070 je 0 ak sonda nesignalizovala material inac je 1)
M2 (program stop)
O102 endif
(v parametroch #5061 az #5069 mam poziciu kde sa mi stroj teraz nachadza, predpokladajme, ze sonda ma priemer 4mm takze napocitame a posunieme X)
(realne toto mozem pouzit tak, ze nastrkam nove hodnoty do #5241 a pouzijem G55 na novy suradnicovy system alebo len posuniem aktualny system cez G92 alebo spravim len novy offset cez G10 ..)
G10 L2 P1 X[#5061 - 2 ]
(toto je moment ked mam hranu materialu na pozicii X=0)
K uvedenemu G kodu vyssie, este raz opakujem je netestovany a napisany len tak .. ako som si pametal, takze moznosom sa netrafil v znamienkach alebo aj v cislach premennych .. psote berte to tak ze to kopirujem z programu do programu vzdy ked pouzivam sondu. Castejsie pouzivam G92 ale to je kusok nedobry postup preto vam nacrtam ako pouzivat ine moznosti.. G92 je .. ehm zaludne)
Ono pokial xete pouzivat G38 dajte do googla "emc G38" a najdete tolko prikladov a potom len skusat a skusat. Necakajte, ze G38 spravi najdenie rohu materialu za vas, to si musite naprogramovat. Pre kazdu os zvlast.
predpokladajme ze stojim cca 10cm vlavo od materialu. Nasledujuci G kod mi najde X poziciu materialu:
G38.2 X120 (pohni sondou smerou k materialu)
(sonda bud narazi do materialu a pohyb sa zastavy, alebo material nenajde)
O102 if [ #5070 == 0] (#5070 je 0 ak sonda nesignalizovala material inac je 1)
M2 (program stop)
O102 endif
(v parametroch #5061 az #5069 mam poziciu kde sa mi stroj teraz nachadza, predpokladajme, ze sonda ma priemer 4mm takze napocitame a posunieme X)
(realne toto mozem pouzit tak, ze nastrkam nove hodnoty do #5241 a pouzijem G55 na novy suradnicovy system alebo len posuniem aktualny system cez G92 alebo spravim len novy offset cez G10 ..)
G10 L2 P1 X[#5061 - 2 ]
(toto je moment ked mam hranu materialu na pozicii X=0)
K uvedenemu G kodu vyssie, este raz opakujem je netestovany a napisany len tak .. ako som si pametal, takze moznosom sa netrafil v znamienkach alebo aj v cislach premennych .. psote berte to tak ze to kopirujem z programu do programu vzdy ked pouzivam sondu. Castejsie pouzivam G92 ale to je kusok nedobry postup preto vam nacrtam ako pouzivat ine moznosti.. G92 je .. ehm zaludne)
Ono pokial xete pouzivat G38 dajte do googla "emc G38" a najdete tolko prikladov a potom len skusat a skusat. Necakajte, ze G38 spravi najdenie rohu materialu za vas, to si musite naprogramovat. Pre kazdu os zvlast.
ano je to riesenie .. pevna sonda na ktoru nabehnete s novym nastrojom a podla toho korigujete Z.
Vacsinu nastrojov ale mam zmeranu a kedze idu do kliestin "na doraz" spolieham na ich dlzku v konfiguraku. ked pouzivam nestandardny nastroj je mi velakrat lahsie nastavit Z-ko manualne bez sondy. Zalezi na tom co obrabam a aku presnost pozadujem (snaha je obrabat pokial mozno s jednym nastrojom a tym s avyhnut problemom s dlzkou nastroja a jeho vymenou).
Vacsinu nastrojov ale mam zmeranu a kedze idu do kliestin "na doraz" spolieham na ich dlzku v konfiguraku. ked pouzivam nestandardny nastroj je mi velakrat lahsie nastavit Z-ko manualne bez sondy. Zalezi na tom co obrabam a aku presnost pozadujem (snaha je obrabat pokial mozno s jednym nastrojom a tym s avyhnut problemom s dlzkou nastroja a jeho vymenou).
Výška nástroje při jeho výměně není problém. To mám udělanou pevnou sondu na pracovní desce v poloze HOME. Takže při výměně nástroje najedu do HOME a zadám znovu HOME Z. Jen musím mít G CODE pro každý nástroj zvlášt.RadekV píše:Ahoj, když jsme u te sondy... Jak zjistit ( kalibrovat ) vysku nastroje? Udelat si nejakou pevnou sondu na kterou po vymene nastroje najedu pomoci G38?
Pokud se to resilo, tak se omlouvam... hledal jsem
Diky Radek
Martin
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Oni to kluci v EMC maji docela dost nestatne udelane.
Najizdet s kazdym nastrojem zvlast HOME Z je jako stourat se levym palcem v prave nosni dirce.
Na to je FCE G43 ta zapina delkovou korekci pro prislusny nastroj.
Priklad:
T0 // 00.0 mm
T1 dlouhy 50mm
T2 dlouhy 100 mm
zadam do MDI
G54 (vsech y osy ukazuji nuly
T1 M6 G43 (Z bude ukazovat -50
T2 M6 G43 (Z bude ukazovat -100
T0 M6 G43 (Z - znova ukazuje nulu
RADEK
Najizdet s kazdym nastrojem zvlast HOME Z je jako stourat se levym palcem v prave nosni dirce.
Na to je FCE G43 ta zapina delkovou korekci pro prislusny nastroj.
Priklad:
T0 // 00.0 mm
T1 dlouhy 50mm
T2 dlouhy 100 mm
zadam do MDI
G54 (vsech y osy ukazuji nuly
T1 M6 G43 (Z bude ukazovat -50
T2 M6 G43 (Z bude ukazovat -100
T0 M6 G43 (Z - znova ukazuje nulu
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
No to ja nemuzu, protoze mam vreteno udelane tak, ze se nema pri upinani nastroj o co zarazit...takze HOME Z je pro me nejpresnejsi metoda. 

Martin
No, prs Homing se mi to moc nehodi, protoze mam HOME v krajni poloze a opacnym smerem. Ale neco podobneho budu muset vyspekulovat...
Dorazy na nastroj taky nemam. Jinak jak pise Radek-B i K.. by to bylo asi nejlepsi. Jeste musim popremyslet nad vhodnou konstrukci sondy, aby to vzalo 6mm frezku i 0.6mm vrtak.
Diky Radek
Dorazy na nastroj taky nemam. Jinak jak pise Radek-B i K.. by to bylo asi nejlepsi. Jeste musim popremyslet nad vhodnou konstrukci sondy, aby to vzalo 6mm frezku i 0.6mm vrtak.
Diky Radek
Tak zatím se moc nedaří udělat nulování souřadnicového systému. A nevim cim to je. Pokud Pustím osu přes příkaz G38.2 200 (např) tak při signalu od sondy se zastaví a přes G10 L2 P1 X#5061 se osax vynuluje( teda na 0.172)
Pokud to pustim znovu tak uz se souradnicový systém nenuluje ale jednou jde do plusu jednou do minusu....tak nevim kde je chyba. Jaky příkaz je adekvatní tlacitku "Touch off" ?
Prostě bych potřeboval dsahnout toto :
http://www.youtube.com/watch?v=AyB3HJlDNCo
Pokud to pustim znovu tak uz se souradnicový systém nenuluje ale jednou jde do plusu jednou do minusu....tak nevim kde je chyba. Jaky příkaz je adekvatní tlacitku "Touch off" ?
Prostě bych potřeboval dsahnout toto :
http://www.youtube.com/watch?v=AyB3HJlDNCo
Martin
mmnt a priemer sondy je 0 ? G10 L2 P1 X#5061 totiz predpoklada,ze ste sa sondou dotkli materialu . ale pozicia stroja je predsa o polomer sondy dalej. (Samozrejme .. ej to vec pouzitia sondy, ked hladam x,y odcitavam polomer gulicky sondy .. na Z-ku mi staci dotik teda polomer je 0 resp. je to rozdiel oproti dlzke nastroja ktory pouzijem.)krizma píše:Tak zatím se moc nedaøí udìlat nulování souøadnicového systému. A nevim cim to je. Pokud Pustím osu pøes pøíkaz G38.2 200 (napø) tak pøi signalu od sondy se zastaví a pøes G10 L2 P1 X#5061 se osax vynuluje( teda na 0.172)
No prave ze jsem dokumentaci prosel a udelal desitky pokusu v reale a nedarise me to poradne rozchodit. No ten offset sondy zatím nereším to uz nebude problem. Jen me zarazi jak se chova ta zkladni funkce pro G10. Tak jsem chtel jen poradit,protze uz jsem vyzkousel vse a nevim jestli tato cesta je ten spravny smer.
Martin
touch off sa da previest napr cez G10 .. alebo priamo loadovanim hodnot do #54xx ..
jedine co ma napada, ze nabehavate sondou na material prilis rychle a tym padom vdaka deacceleracii dochadza k tomu, ze stroj zastavuje az za hranicou materialu, t,j, sonda je uz vypnuta ale posuv este ide.
skuste to s nizsimi rychlostami.
pripadne mozete nabehavat rychle ale potom kusok odbehnite od materialu a nabehnite pomaly napr takto:
G38.2 X200 F500 (najdem hranu)
G0 X[#5061 - 5 ] (odbehnem od nej)
G38.2 X200 F50 (najdem tu istu hranu ale pomalsie)
Az teraz si precitajte poziciu z #5061 a povazujte ju za "spravnu".
jedine co ma napada, ze nabehavate sondou na material prilis rychle a tym padom vdaka deacceleracii dochadza k tomu, ze stroj zastavuje az za hranicou materialu, t,j, sonda je uz vypnuta ale posuv este ide.
skuste to s nizsimi rychlostami.
pripadne mozete nabehavat rychle ale potom kusok odbehnite od materialu a nabehnite pomaly napr takto:
G38.2 X200 F500 (najdem hranu)
G0 X[#5061 - 5 ] (odbehnem od nej)
G38.2 X200 F50 (najdem tu istu hranu ale pomalsie)
Az teraz si precitajte poziciu z #5061 a povazujte ju za "spravnu".