přesnost posuvu ozubeným řemenem

řemenové převody a pohony linearizace pohybu pomocí řemenu
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 6. 2007, 10:30

Přiznám se, že jsem na CNC ještě z balzy nic nevyráběl.

Ale takhle jsem to s tou přesností nemyslel, já mám na mysli zbytečné rezignování na přesnost při konstrukci strojů. Typicky třeba oblíbené vedení na nepodepřených tyčích nebo bájné vlastnosti ozubených řemenů. Myslím, že třeba jednoduchý výpočet tuhosti v těchto případech zvládne úplně každý kdo je natolik technicky zdatný že cítí potřebu mít vlastní CNC. Nemám nic proti experimentům, sám taky rád experimentuju, ale tohle není experiment, tohle se dá předpovědět a najít jiné, stále ještě levné a proveditelné řešení kde se přesnost tolik neztrácí.
Aleš Procháska
walter

6. 6. 2007, 10:39

ONO honění na přesností je vždy ocamcaď - pocamcaď. Pokud jsem profesionální dřevořezbář ( a to já nejsem ), pak je přesnost +- 1,0 mm úplně dostačující . Pokud jsem profi soustružník ( a to já nejsem ) a můj odběratel požaduje přesnost -+ 0,1 musí mít můj CNC stroj přesnost +- 0,05.
Nástrojář musí pracovat v jiných tolerancích, než ten který bude řezat polystyren do beden.

Na druhou stranu je nejlepší mít velkou( klidně 1000 x 1200 ) a přesnou mašinu (s přesností +-0,005. )
Ale takovou mašinu velkých rozměrů to je problém velký. Profi přesná mašina je problém těch milionů ( ne jednoho ).
Hoby stroj aby byl velký a přesný pak málokdo udělá. Narazí na problémy rovnoběžnosti, rychlosti posuvů, síly motoru, ceny pomůcek na seřízení, CAD, CAM, vřetena atd, atd. A to pak nastoupí ony kompromisy, které toto forum pomahá řešit.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 6. 2007, 11:17

walter píše:Narazí na problémy rovnoběžnosti, rychlosti posuvů, síly motoru, ceny pomůcek na seřízení, CAD, CAM, vřetena atd, atd. A to pak nastoupí ony kompromisy, které toto forum pomahá řešit.
Jasně. Já nejsem proti kompromisům, konec konců každá konstrukce čehokoliv je nakonec jen balík kompromisů. Mně jen trošku udivuje přístup, kdy lidi nehledají ani ty kompromisy :-)
Aleš Procháska
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

6. 6. 2007, 12:09

Ja to každýho věc na co si fézku staví - a na co má finančně z mozkově. Když sem před rokem začal, finančně jsem vůbec nevěděl co to bud obnášet, nakupoval sem kraviny a dneska mam doma věci na tři dobrý frézky protože semneuměl posoudit, co k čemu patří aby se to vzájemně doplňovalo a jedna součást druhou draze nedegradovala. Mozkově jsem byl na bodu mrazu a dnes mi lidí píšou žádosti o postavení mašin. Nejhorší jsou Ti, ketří od ní chtějí všechno. To nelze... Nejlepší zas ti, kteří na mašině chtějí dělat jasně definou věc 100 000x dokola. To se pak snadno navrhuje.. Ale když nevím zda chci skůtr na kterym pojedem dvá a nebo zda autobus pro 40 lidí to je pak těžký pořízení......
walter

6. 6. 2007, 12:30

To je problém hobistů a profesionálů. Hobista jednou dělá to a podruhé ono. Profesionál zase je to " jedno" a pořád dokola.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

6. 6. 2007, 2:39

Hobisti maj jednu zlatem vyvažitelnou výhodu kterou si ani často neuvědomujou - je jím čas. Co si hobista může dovolit šmidlat celej večer po desetince, to musí profík brát po milimetrech aby si vůbec vydělal... Tím že se na domácí CNC nepospíchá, je vlastně umožněna jejich existence a funkčnost :)
Gullwing

6. 6. 2007, 3:05

Dobrý den. Zeptám se tady tedy konkrétně. Potřebuji vyvrtávačku formátu A4, která bude vrtat PVC 7 vrstev po 0,75 tedy sílu materiálu cca 5mm. Do každého formátu 20 děr prům. 2mm rovnoměrně po celém archu. Stále stejně a dokola tak 10x denně. Požadovaná přesnost 0,2 mm.
Požadovaná doba vyvrtání 20 děr cca 30 min. Je to reálné postavit z překližky s pohonem řemeny v osách X a Y? Použítí nějakých dostupných krokových motorů. Soft by se dal asi napsat jednoúčelový. Zatím se to po jednotlivých vrstvách procvakává ručně. Můžete případně prosím doporučit vřeteno, které by ten plast nepálilo a nebylo příliš těžké? Aby se dala navrhnout ta osa Z a její posun.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

6. 6. 2007, 3:22

Chce to aby jezdila na format stolu A3 aby se lino dalo dobře chytat a "zaměřovat" na něj spindl. Ten doporučuju Kress a místo řemenů závitové tyče - 30 minut na 20 děr je brutálně moc za deset minut to nemá co dělat..
Pupak
Kontaktovat uživatele:

6. 6. 2007, 3:23

Jestli di diry jsou porad na stejnych mistech,doporucuji udelat kovovou masku a vrtat to pres ni rucne.Je to rychlejsi a levnejsi.
Gullwing

6. 6. 2007, 3:32

Díky za rychlost. Já to teď dělám ručně, ale potřeboval bych dělat něco jiného. Je to jen část výrobního procesu a určující je doba laminace jedné várky, která je právě 30 minut. Myslel jsem že bych to tam jen házel, ono se to hezky vrtalo a já na to poočku koukal.
Pupak
Kontaktovat uživatele:

6. 6. 2007, 3:48

Predpokladam,ze ti jde hlavne o cenu,nicmene z preklizky bych nic nevyrabel.Vyrobit takovou jednoucelovou masinku z duralu a pouzit nejake standardni vreteno,by nebylo nijak moc fin. narocne.Pro posuny bych pouzil trapez srouby,je to preci jen presnejsi a stabilnejsi reseni.
SW by sel Mach3 a to vrtani by se naprogramovalo jako addon.
Gullwing

6. 6. 2007, 3:56

Je fakt, že kdyby se to udělalo pořádně šlo by to použít i na něco jiného.
Jenže to bych musel dělat s někým, nebo si to nechat udělat. Na to nebudu mít vybavení. Všechno hotové co se prodává je 100t +.
Kolik by stálo to udělat nebo koupit něco staršího? Zase jsem myslel, že bych se tou stavbou bavil. Jsem původně trochu strojař,....
Pupak
Kontaktovat uživatele:

6. 6. 2007, 4:27

No,ja myslim,ze za 50-60 tis. by se to muselo nechat postavit komplet vcetne elektroniky.Pokud ti staci presnost do 0.1mm,tak by to nemel byt problem.
Gullwing

6. 6. 2007, 6:50

Jo, Jo, díky. Sleduji to tady už asi rok. Jen tak ze zájmu. Že bych to mohl použít i v práci a ne jen pro zábavu mě napadlo relativně nedávno. Musím si ujasnit jestli se chci bavit stavbou, (původně jsem uvažoval spíše o robotické ruce) nebo pro práci. Případně oboje. V každém případě díky za vstřícnost. Uvidíme v druhé půlce roku jak vyjdou penízky, jestli bych je náhodou nemusel odevzdat našemu státnímu aparátu. To bych pak radši postavil cokoliv.
prichy

6. 6. 2007, 7:47

Gullwin: ja postavil prvni masinku, kterou uz asi jen budu postupne upgradovat.....urcite doporucuji ale duralovy ram....z toho se pak da vychazet.
Prichy
Odpovědět

Zpět na „řemenové převody a pohony“