Vrtačka je zapojená a vrtá, nicméně mi vadí 3 věci.
Za prvé: původní eletroinstalace se sestává ze 4 tavných keramických pojistek (3 motorové) a jedna pro osvětlení. Na svou dobu (1962) doststatečné, dnes nevyhovující. Pokud se totiž jedna fáze na pojistce přeruší a ostatní ne, může dojít k poškození motoru. 230V osvětlení se mi taky moc nezamlouvá. Z toho důvodu pojistky nahradím sdruženým jističem a osvětlení bude obstarávat bezpečných 24V. Vse doplní bezpečnostní hříbek pro odpojení stroje od sítě.
Za druhé: v minulosti byla moje vrtačka přestavěná na rezervaci otáček. To by nebylo nic špatného. Řezat závity se mi taky líbí, ale bylo to provedeno dost nešťastně. Na průvodní kabel byla napojená přídavná rozvodná bedna s další řadou tavných pojistek a přepínačem chodu. Zcela očividně tato bedna obsluhovala vícero strojů, protože z ní koukaly ustřižené přívody, které by byly pod napětím. Prostě sranda stroj. Na druhou stranu, za tu pořizovací cenu co si stěžuju

Buď, jak buď toto řešení se mi vůbec nelíbí a spínač "stiskem vypni, tahem zapni" je zapojeny až za pojistky. Ty jsou tak neustále pod napětím. I v klidu stroje je na nich malý úbytek napětí a slyšitelně bzučí. Prostě toto si koleduje o malér. Má byt hlavní vypínač, který přeruší vše za sebou a je klid.
Takže jsem řešil, jak do původního zástavbového prostoru dostat jak přepínání rychlostí motoru, tak i rezervaci otáček. Nakonec jsem si sestavil vačkový sedmi polohový přepínač, ktery mi spíná rychlosti následovně 2-0-1-0-1-0-2. To proto, aby při sepnutí rychlosti již byly před tim všechny fáze odpojeny. Celý přepínač je délkově stejně velký, jako původní. Takže samotná zástavba je legrace.
Za nakonec za třetí: po rozborce jsem došel ke zjištění, že čerpadlo někdo vykuchal úplně pryč. Pochybuju, ze seženu jiné, tak jsem se chtěl zeptat zkušenějších, co by šlo použít, jako současnou náhradu v elektrickém provedení. Chtel bych něco dostatečně malého, aby se to vešlo do původní vany a nebylo potřeba velkých a nevratnych úprav na podstavci.. Napadl mne motorek ostrikovačů z auta, ale to asi nebude úplně to pravé.. Byla by nějaká rada?
A ještě prosím o jednu radu, jak a čím umýt 40ti leté nánosy litiny? Ta vrtačka vrtala celý život jen litinu a je ji doslova celá pokrytá.
Jinak mám doma 2 papírové verze manuálu na tento stroj. Byl by zájem o kopii v pdf?