Vyfrézování profilu dle obrázku
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
- Zdenek Valter
Musel jsem si pomoct uhelníkem.Mambo píše:No vypocet mas spravne. Ale 4 stupne to uz je nejak moc. Dalsi otazka je jak sou ty plochy od kterych to odmerujes presny (funkcni sou jen ty kluzne a od tech neodmerujes ..)
Nicméně jsi mne nakopl správným směrem - profil jsem přidělal na lože soustruhu a vezmu na to mikrometr a úchylkoměr.
- Zdenek Valter
Asi něco dělám špatně - vyšlo mi to od 55,94 do 57,48 stupňů mám tam nějakou botu bo je úhel určitě víc jak 60 stupňů.
Juknu se na to až se vrátím.
Juknu se na to až se vrátím.
- sysel
- Kontaktovat uživatele:
Jestli se vám do toho můžu míchat... Zkus to měřit podle obrázku co přikládám, a vypočítat podle toho excelu, mělo by to být přesnější co se týče měření než měřit od té hrany, která je určitě lehce zaoblena....
EDIT: Opravený výpočet níže...
EDIT: Opravený výpočet níže...
Naposledy upravil(a) sysel dne 27. 5. 2009, 8:19, celkem upraveno 1 x.
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
-
- Kontaktovat uživatele:
Posuvkou je to na nic. Chce to hloubkoměr. Posuvkou to není přesné.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
A změřit minimálně ve všech 4 kombinacích malý/velký váleček (quli vyloučení asymetrie profilu). Digitální šuplera případně posuvka by mohla stačit.sysel píše:Jestli se vám do toho můžu míchat... Zkus to měřit podle obrázku co přikládám, a vypočítat podle toho excelu, mělo by to být přesnější co se týče měření než měřit od té hrany, která je určitě lehce zaoblena....
Aleš Procháska
- sysel
- Kontaktovat uživatele:
Na všechny 4 kombinace malý velký váleček ten výpočet není stavěný
Jdu na tom pracovat 
EDIT: Už je

EDIT: Už je

- Přílohy
-
- mereni.xls
- (66 KiB) Staženo 228 x
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
No, přesně tak jsem to myslel. Protože jsem spěchal do pryč, nebyl čas na návod, ale vidím, že Sysel je šikulka. Takže 60°. Pokud nebude nikdo blíž, podívám se, zda bych měl něco ta ty téčka a udělal, ale až po neděli. Budu ve světě.
- Zdenek Valter
Ukázka kde a jak jsem to měřil a nakonec výpočty.
- Přílohy
-
- Vypocet_uhlu_rybiny.xls
- (33 KiB) Staženo 399 x
- Zdenek Valter
Stejně mi to vychází divně - od 60,22 do 61,63 viz výpočty 

-
- Kontaktovat uživatele:
Z toho si nic nedělej, že ti to nevychází úplně přesně.
Je to určitě 60°. Z té fotky nejde poznat jestli je to tažené nebo frézované, ale chyba 1° na 10mm je 0,17mm což není nic ukrutného.
Pokud je to frézované tak pochybuju, že někdo dělal spešl nástroj a změnil úhel jen o 1 nebo 2 stupně a pokud je to tažené tak je to běžná výrobní úchylka taženého profilu.
Je to určitě 60°. Z té fotky nejde poznat jestli je to tažené nebo frézované, ale chyba 1° na 10mm je 0,17mm což není nic ukrutného.
Pokud je to frézované tak pochybuju, že někdo dělal spešl nástroj a změnil úhel jen o 1 nebo 2 stupně a pokud je to tažené tak je to běžná výrobní úchylka taženého profilu.
- Zdenek Valter
Díky za chlácholení je to tažený a eloxovaný profil.kamilpetrjansta píše:Z toho si nic nedělej, že ti to nevychází úplně přesně.
- Zdenek Valter
Takže zlatá střední cesta úhel rybiny je 61 stupňů.
Napadá mne ovšem že by asi bylo nej případnému pomocníkovi tu rybinu popřípadě celý stůl půjčit.
Napadá mne ovšem že by asi bylo nej případnému pomocníkovi tu rybinu popřípadě celý stůl půjčit.