Víceúčelový obráběcí stroj HQ 400-B
- Zdenek Valter
Jasně že na tom nevyděláEngineer píše:prodá???? Zdeňku, za chvíli toho budou plný inzerce a bazary (možná pak i kovošroty), takže prodá ale s pořádným prodělkem!!! Těhlech mašinek je tady dle mého soudu skoro už moc....
Na druhou stranu teď je dobrá doba, protože se dají pořídit doslova super věci za hubičku od krachujících firem. Pochopitelně je třeba chvíli hledat, čekat, někdy i smlouvat o ceně, ale fakt se dají sehnat ještě pořád parádní věci. A hlavně, když se koupí kvalita, tak její cena bude i po dalších X-letech provozu stejná a někdy i vyšší, takže při případným dalším prodeji nejde nikdy prodělat!!!!
Před čtyřma roky jsem si řekl, že už nekoupím jedinou další mašinu do firmy a za poslední tři roky jsem jich koupil asi sedm, ale jsou to stroje v takový třídě, že vím že při jejich případným prodeji nikdy neprodělám ani za dalších 10 či víc roků. Ale Čínu, byť fungl novou, nemám kromě pásový pily a dvou vrtaček žádnou z doby kdy jsem začínal a nevyznal se v tom žádnou.

Problém je spíš v tom, že pokud to chce na profi práci tak naprosto souhlasím že tohle je špatně.
Pokud to chce spíš na to aby semo tamo něco vytočil něco si malého si přifréznul pak mu to - za předpokladu, že to bude fungovat tak jak má - dobře poslouží. Mně by se to třeba taky líbilo

mbmbac by tedy sám měl říct co na tom bude dělat pak se to dá říci mnohem přesněji.
Na druhou stranu tahle mašinka - třeba

Jasně, chápu že na občasný udělání nějaký drobnosti v desetinách to asi bude stačit (pokud to teda bude vůbec fungovat), takže záleží fakt na účelu a ten my nevíme.
Takže počkáme až budeme vědět na co si to do firmy chce koupit....jen se příznám že z toho mám tak trochu pocit jako v tom filmu....
<b>"Že sou včechny ty gumáky levý nevadí, když ono to bylo tak levný....."</b>
Ona sama koupě stroje v akci proto, že je teď právě za poloviční cenu a to pak použít jako diskusní argument (jako, že při koupi jinde bez dokladu by stroj musel stát polovic aby se to firmě vyplatilo) je naprosto scestná myšlenka.
Takže počkáme až budeme vědět na co si to do firmy chce koupit....jen se příznám že z toho mám tak trochu pocit jako v tom filmu....
<b>"Že sou včechny ty gumáky levý nevadí, když ono to bylo tak levný....."</b>
Ona sama koupě stroje v akci proto, že je teď právě za poloviční cenu a to pak použít jako diskusní argument (jako, že při koupi jinde bez dokladu by stroj musel stát polovic aby se to firmě vyplatilo) je naprosto scestná myšlenka.

Tuto masinku uvazujem vo svojej f. pouzívat ako udrzbarsky stroj .
dost casto pri rieseni roznych problemov by sa mi zisiel sustruh
tak to riesim tak, ze si to dam bud sustruzit alebo sa to snazim riesit bez
moznusti sustruzenia, tak ci onak predlzuje to cas udrzby a cas su peniaze.
No a druhy dovod,venujem sa astronomii a tak kazdu chvilu potrebujem
vysustruzit nejaky ten zavit,redukciu, predlzenie atd.
Tak naprosto upřímně....pro tyto účely to je naprosto nevyhovující stroj.mbmbac píše:Tuto masinku uvazujem vo svojej f. pouzívat ako udrzbarsky stroj .
Astronomie sice není moje speciálizace, ale dělal jsem ledasco do optiky (závitové redukce, těla speciálních objektivů, objímky atd...) Pro tyhle účely je dle mého soudu potřeba přesný tuhý stroj a to tenhle rozhodně nebude.
No a ve firmě, kde jak sám uvádíte je čas roven penězům, tak tam je práce na takovém stroji čiré zoufalství. On je rozdíl něco utočit za půl hodiny a nebo za půl dne, protože se to povede až na několikátý pokus.

mne ten stroj naramne pripomina PROMAcky komby sustruh .. (len ten promacky ma tocnu dlzku 800 a kopec dalsich rozdielov).
Mam ten promacky doma a pokial ide o tuhost a presnost .. tomu sa vela vycitat neda .. (v porovnani k cene samozrejme). Skor sa da co to povedat o fuserine, ako to bolo zmontovane .. ale to sa da doma "dokoncit". Ale aspon to nema vselike ozubene remene a ma to kovove ozubene kolesa. Neviem ale ako je na tom GUDE ..
Na firmu, pokial to beriete bez DPH ale zrejme dostanete kratsiu zaruku ale to nevadi . pokial stroj ma fakt vaznu chybu . tak to zreklamujete hned a co sa prejavi neskor si radsej opravite sam. Samozrejme, pokial by ste na tom stroji xceli nieco (hoci aj maloseriovo) vyrabat . tak to nie
.. na nizsie vykony (pracovne) je to celkom ok, t.j. paru dielov za mesiac to rozhodne zvladne a presnost je vo vacsine pripadov dana skor praxou sustruznika. tu treba zvazit ci sa do nejakeho rozumneho casu investicia do toho stroja vrati.
Taktiez by som nesiel do uprav takeho stroja na CNC. To uz je lepsie skusit nieco overene co uz niekto upravil alebo naopak skusit novy stroj od zaciatku.
Mam ten promacky doma a pokial ide o tuhost a presnost .. tomu sa vela vycitat neda .. (v porovnani k cene samozrejme). Skor sa da co to povedat o fuserine, ako to bolo zmontovane .. ale to sa da doma "dokoncit". Ale aspon to nema vselike ozubene remene a ma to kovove ozubene kolesa. Neviem ale ako je na tom GUDE ..
Na firmu, pokial to beriete bez DPH ale zrejme dostanete kratsiu zaruku ale to nevadi . pokial stroj ma fakt vaznu chybu . tak to zreklamujete hned a co sa prejavi neskor si radsej opravite sam. Samozrejme, pokial by ste na tom stroji xceli nieco (hoci aj maloseriovo) vyrabat . tak to nie

Taktiez by som nesiel do uprav takeho stroja na CNC. To uz je lepsie skusit nieco overene co uz niekto upravil alebo naopak skusit novy stroj od zaciatku.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
na podobnym stroji jsem delal dva roky
az na malou tuhost a par kravin celkem pouzitelnej
neocekaval jsem od nej nesmysly takze vicemene spokojenost
delal jsem na nem v pohode i redukce na fotak k dalekohledu a na okulary
uplne v pohode
jemny zavity
hadam ze nebude mit 0.75 stoupani! malokterej cinan ma
na tkoveto domaci soustruzeni by to mohlo bejt docela dobry
dost tezko budes shanet neco stareho osvedceneho co to dokaze predcit bude to v tehle velikosti/hmotnosti univerzalni v jednom stroji a stejne to bude asi potrebovat generalku
az na malou tuhost a par kravin celkem pouzitelnej
neocekaval jsem od nej nesmysly takze vicemene spokojenost
delal jsem na nem v pohode i redukce na fotak k dalekohledu a na okulary
uplne v pohode
jemny zavity
hadam ze nebude mit 0.75 stoupani! malokterej cinan ma
na tkoveto domaci soustruzeni by to mohlo bejt docela dobry
dost tezko budes shanet neco stareho osvedceneho co to dokaze predcit bude to v tehle velikosti/hmotnosti univerzalni v jednom stroji a stejne to bude asi potrebovat generalku
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
- Zdenek Valter
No upřímně řečeno, pokud jsi nikdy nesoustružil tak se připrav na to že tě čeká jistý a nemalý čas učení - jak na to.mbmbac píše:Tuto masinku uvazujem vo svojej f. pouzívat ako udrzbarsky stroj .
Když si pak koupíš úchylkoměr pro přesnější práci můžeš docela vystřízlivět.
Jestli máš možnost tak si je vem při nákupu sebou

Dobrého soustružníka taky.
obavam sa, ze k nakupu si sustruznika nevezme ani uchylkometer .. totiz tieto "hracky" sa vacsinou objednavaju a az doma poznate co ste dostali a aj to nie hned ale prekvapia az po nejakom case.
Naviac . dobry sustruznik sa dnes uz tazko hlada .. a ten sustruznik co zazil svoje so starym tazkym zelezom, sa stale bude s nevolou pozerat na takyto stroj .. a mnohokrat aj neopravnene.
Naviac . dobry sustruznik sa dnes uz tazko hlada .. a ten sustruznik co zazil svoje so starym tazkym zelezom, sa stale bude s nevolou pozerat na takyto stroj .. a mnohokrat aj neopravnene.
- Zdenek Valter
Jasně jestli je to z E-Shopu tak se ale dá ten stroj doma prověřit a případně poslat zpět bez udání důvodu - pravda za dopravu holt člověk tratí.k píše:obavam sa, ze k nakupu si sustruznika nevezme ani uchylkometer .. totiz tieto "hracky" sa vacsinou objednavaju a az doma poznate co ste dostali a aj to nie hned ale prekvapia az po nejakom case.
To riziko tu je.
Nezlob se na mne, ale generálu spíš potřebují tyhle nový zázraky. Prošlo mi rukama za posledních 18 let dobrých 100 stroju (většina z nich mi zůstala) a i přes stáří desítky let (běžně i půl století) nebylo potřeba generálkovat vůbec nic!!!! Jediná generálka kterou jsem dělal byla jedna spojka.robokop píše:...........dost tezko budes shanet neco stareho osvedceneho co to dokaze predcit bude to v tehle velikosti/hmotnosti univerzalni v jednom stroji a stejne to bude asi potrebovat generalku
Dosahovaný přesnosti u těch nejhorších strojů jsou 2-3 stovky u těch v lepším stavu setina v pohodě.
Takže tvrdit že každej starej stroj potřebuje generálku je nesmysl.
Jinak ale uznávám že takovýho kočkopsa (vrtačkofrézosoustruh) asi mezi starejma mašinama nebude možný najít. Nicméně určitě je lepší soustruh a frézka (třeba starý) než tohle.
Jinak přeji tazateli opravdu hooodně štěstí a pokud si ten nákup nenechal rozmluvit tak doufám že se následně podělí o svoje soustružnické zážitky.

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
kdo pise ze kazdej
ja psal ze asi
coz mam z vlastni zkusenosti
vsechny stare stroje co mame v muzeu byli po koupi vice ci mene mene neschopne provozu
to se da ocekavat od vetsiny levnych obrabecich stroju na aukru a podobne, paklize tam neni uvedeno zcela funkcni
uz jsem se parkrat spalil
stejne jako s cinanem
to jen tak pro doplneni informace ze starej stroj je dobra koupe
netvrdim ze novy cinsky stroje jsou lepsi
jen ze za urcitych podminek to muze byt mnohem vyhodnejsi
nektery novy stroje maji predprodejni servis a tudiz si je clovek muze nastehovat do panelakovy dilny pac je po te generalce jak pises
jine je treba opravit a na to clovek potrebuje dilnu jiz vybavenou
je treba zvazit vsechny aspekty
ja psal ze asi
vsechny stare stroje co mame v muzeu byli po koupi vice ci mene mene neschopne provozu
to se da ocekavat od vetsiny levnych obrabecich stroju na aukru a podobne, paklize tam neni uvedeno zcela funkcni
stejne jako s cinanem
nektery novy stroje maji predprodejni servis a tudiz si je clovek muze nastehovat do panelakovy dilny pac je po te generalce jak pises
Ja myslim,ze nekterym lidem je skoda radit.Sice te slusne vyslechnou,ale pak stejne udelaji sve. Asi je to tak lepsi.Kazdy si sve zkusenosti musi zaplatit sam.Kombinovat frezku a soustruh,je jako kombinovat lod a auto. Vysledek- nejezdito,neplave to,ale zajimave to vypada. 

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
no tahle kombinace neni vzdy uplne optimalni ale v nouze to neco umet bude
uz volman to vyrabel hadam tak v tricatych letech
byl to udrzbarsky univerzalni stroj
prave pro ruzne jednorazove a opravarske prace
zadna seriovka
bylo to hadam asi 2x vetsi a 6x tezsi
uz volman to vyrabel hadam tak v tricatych letech
byl to udrzbarsky univerzalni stroj
prave pro ruzne jednorazove a opravarske prace
zadna seriovka
bylo to hadam asi 2x vetsi a 6x tezsi
Nezlob se na mne, ale proč tvrdíš nesmysly????robokop píše:kdo pise ze kazdej
ja psal ze asi
stejne jako s cinanem
To, že je nějaký stroj na Aukru nebo na inzerát levný vůbec nemusí znamenat, že bude špatný, neschopný provozu a že musí na generálku.
Pokud jsem to špatně pochopil tak se Ti omlouvám, ale takhle to co píšeš vyznělo.....
Pokud jde o stroj do musea, tak tam bych asi řešil spíše jeho stáří, značku, vyjímečnost a vzácnost stroje a ne jeho stoprocentní funkčnost, takže tam se jaksi použitelnost nejspíš nebere jako priorita.
Pokud ale v muzeu na stroji jedete sériovku tak je to pak jiné....

O těch dalších názorech nebudu polemizovat, to si musí každý přebrat sám a taky si to sám zaplatit....