Z čeho generuješ 3D dráhy?
Radek
cnc na dřevo
Jestli jsi to dělal na tom AlphaCAMu co jsem kdysi dělával já(3D 5os), tak věz, že i na něm dokážeš stvořit prostorové tvart (viz třeba rozety na Loučeň). Ovšem lépe je vytvořit si 3D model v jiném programu - třeba konkrétně AlphaCAM spolupracuje s Rhinocerosem. Dokonce tam máš ikonku pro import těchto modelů.
To garmont: Pokud myslíš spojování MDF za účelem sestavení stroje, tak jednoznačně lepit. Výborný je např. Soudal 60A, ten drží fest. Jinak je možné použít i samořezné vruty (třeba ty žluté), aby to podržely, než lepidlo vytvrdne. Ale nepřehánět to s průměrem vrutů, pokud navalíš do hrany MDF o síle 18mm vrut o průměru 5mm spolehlivě tu MDF ,,rozšklebíš´´. Konfirmáty jsou dobré na demontovalený nábytek, jsou však dražší, a je třeba předvrtávat i do hran. Celkem dobrá finta pro rozebíratelné spojení MDF či LTD je do hrany zavrtat normální hmoždinku do zdi, ale tak, aby se rozevírala ve směru plochy, to pak drží dobře a dá se to i častěji demontovat.
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Lamino jsou slepený piliny ,EMdéefka je lisovanej papír a má hustější strukturu,bohužel oba materiály pokud jsou ve vlhčím prostředí tak se začnou parádně kroutit a prohýbat,není to nic stálýhogarmont píše:Já se ješt vrátím k tomu laninu vz. mdf - já jsem zase slyšel že mdf je sice tvrdší než lamino ale zase o poznání křehčí - má s tím někdo zkušenost? Jakými šrouby tu mdf spojovat - "žlutými vruty" a nebo těmi nábytkovými komfirmaty?

Jinak jak píše Pavel R do hrany bez předvrtání vrut 3,5mm( běžně se používá).4 už je moc ,větší průměr nebo konfirmát předvrtat
osobně bych šel do materiálu,který neabsorbuje vodu

Ono to s tou vlhkostní nestálostí není až tak horké. Samozřejme, nevydrží vlhkost prádelny či déšť. Ale to nevydrží ani lineály a elektronice to taky asi neudělá dobře. Já jsem ,,původem´´ truhlář, takže jsem měl MDF vždy po ruce a dělal jsem z toho ledacos - i šalunky na beton. To je, samozřejmě, extrém, ale dělal jsem pro kamarády na truhlářském profi CNC prvky na jejich amatérské strojky. Jeden to z pilnosti sice zalakoval, ale ani ty ponechané v surovém stavu nedělaly žádné problémy. Jen je potřeba věnovat pozornost výběru správného lepidla a neodfláknout spoje třeba jen vruty. A kromě toho - existuje i vodovzdorná MDF, ale není tolik obvyklá (dostupná v malém množství).
Tak jsem se rozhodl udělat odsávání, jelikož po dokončení výrobku jsem musel vždy tak hodinu uklízet
,použil jsem malířskou štětku, kterou jsem rozřezal na pruhy a přilepil ke konstrukci.K odsávání jsem použil průmyslový vysavač.Také jsem ještě vyztužil osu Y ,kam jsem musel do zadní části přidat další vodicí tyč.Když jela mašinka v ose X ,tak se to někdy dost chvělo.