Prosím o rady (CNC fréza)

RadekCX
Kontaktovat uživatele:

10. 11. 2007, 5:54

Pupak píše:Je videt,ze Cimrmanova metoda slepych ulicek ma stale hodne nasledovniku. Tohle jsou totis ty nejblbeji usetreny penize co znam.
Nicmene musim dodat,ze jsem si to taky sam vyzkousel. :lol: :lol: :lol:
sice se zde toto reseni objevuje stale, ale stale existuje dost aplikaci kde je toto reseni naprosto postacujici - takovej router frezujici zebra do balzy nebo preklizky nevyzaduje vyssi presnost nez 0.2mm a nez se takove vule na tech lozizcich objevi tak je snadno dotahne

navic je celkem pravidlem videt drahe lineary a tuhou frezku a ne ni vreteno, ktere haze 5 stovek

myslim, ze prvni otazka mela znit co se na tom bude delat a ne to hned pomlouvat
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
Pupak
Kontaktovat uživatele:

10. 11. 2007, 6:51

Pokud nekdo zacne dotaz tim,ze chape dulezitost tuhosti stroje, predpokladam,ze se nechysta frezovat balsu. Tu muze frezovat na dortovejch spejlich. Nikdo prece loziska nepomlouva,jenom upozornujeme na nedostatky takove konstrukce.Domnivam se,ze od toho tohle forum je.Ruzne nazory na jednu vec jsou prece zakladem plodne diskuse,nebo ne?
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 11. 2007, 7:49

RadekCX píše:sice se zde toto reseni objevuje stale, ale stale existuje dost aplikaci kde je toto reseni naprosto postacujici - takovej router frezujici zebra do balzy nebo preklizky nevyzaduje vyssi presnost nez 0.2mm a nez se takove vule na tech lozizcich objevi tak je snadno dotahne

navic je celkem pravidlem videt drahe lineary a tuhou frezku a ne ni vreteno, ktere haze 5 stovek

myslim, ze prvni otazka mela znit co se na tom bude delat a ne to hned pomlouvat
Možná se pletu, ale myslím, že nic takového jako router na kterém se výhradně jen frézují žebra do balzy neexistuje (snad v nějaké fabrice na modely, ale to určitě nebude domo robo na šínách od záclon). Možná tak první den, ale pak se šťastný majitel pokusí frézovat dejme tomu do plastu a zjistí, že router který měl celkovou chybu 0.2 v balze vyprodukuje v milimetrové PVC desce něco jako vlnovku s milimetrovou amplitudou, a to ještě v tom lepším případě. Čímž chci říct, že nevyužít všech dostupných znalostí a prostředků jak zlepšit tuhost je hřích :-)
Aleš Procháska
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

11. 11. 2007, 9:49

naopak vetsina modelaru frezuje jen ve 2,5D a prave jen takoveto materialy - je silena uspora prace a casu - navic rozste i kvalita nebot se daji zebra treba odlehcovat coz je rucne prakticky nerealizovatelne

ostatni materialy je naprosto nezajimaji

jinak k te plodne diskuzi - jiste ze je mozne rict svuj nazor, ale nesmi to nekoho kdo se neorientuje privest na naproste zcesti - aby nakonec nestavel masinu za 200kKc s tim, ze potrebuje dvakrat do roka vyfrezovat zebra na model - proto jsem narazel na to, ze se nikdo nezeptal na co ta frezka ma byt - nijak jinak to mysleno nebylo
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 11. 2007, 1:06

RadekCX píše:naopak vetsina modelaru frezuje jen ve 2,5D a prave jen takoveto materialy - je silena uspora prace a casu - navic rozste i kvalita nebot se daji zebra treba odlehcovat coz je rucne prakticky nerealizovatelne. ostatni materialy je naprosto nezajimaji
Tak to jsem nečekal. Osobně si totiž nedovedu představit, že bych předem věděl na co stroj použiju :)

Ale ty žebra jsem už jednou frézoval a málem při tom došlo k pěknému nedorozumění. Kámoš mi poslal výkres, že by jako potřeboval pomoct a já na to, že mu to večer udělám. Naštěstí se dostavil s kusem balzy dřív než jsem je stačil udělat z plechu, on to totiž kresil v práci v jakémsi CADu a nezměnil template takže na výkresu bylo napsané "ocelový plech 1 mm". No a já zase myslel, že to tak má být, že chce nějaké šablony nebo co.
Aleš Procháska
jova
Kontaktovat uživatele:

12. 11. 2007, 10:05

Dobrý den
Předně bych chtěl všem diskutujícím poděkovat za reakce na můj dotaz. V návrhu jsem vycházel z ukázek kterých je na internetu plno. Osobně se mi zdálo pouhé vedení na tyčích nedostatečné a tak jsem přemýšlel jak to zpevnit. Vaše diskuse mě, ale přivedla na myšlenku, zda by se nedala na základě právě vašich zkušeností vytvořit orientační tabulka minimální tuhosti konstrukce pro daný stroj a operaci: Asi by to chtělo nový vlákno, do něho naposílat zkušenosti a pak někoho kdo by to dal do přehledné tabulky (že by Admin?) Je mi jasné, že se ozvou hlasy: takhle se to řešit nedá protože každé provedení stroje je jiné a tím i vyplývající požadavky na ..., ale každý z vás má nějaké zkušenosti a tak ví na co se dá ještě jaké vedení, motor, posuv ... použít a na co už ne. Myslím že jako základní orientace nám potenciálním začátečníkům by takové, alespoň jednoduché shrnutí v rámci jedné tabulky hodně pomohlo.
Přílohy
Návrh tabulky
Návrh tabulky
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 11. 2007, 11:33

Já bych si takovouhle tabulku netroufnul vyplnit, nemám na to dost zkušeností. Ale přihodím jednoduchý příklad pro názornost, co to obnáší mít přesný stroj pod zatížením.

Mějme železnou tyč 40 x 40 mm, metr dlouhou, podepřenou na koncích - docela pěkný model portálu na pohled relativně tuhé, leč naivně zkonstruované domácí mašiny. Doprostřed položíme závaží 5 kg a tyč se prohne o dvě setiny mm - a sen o setinové přesnosti je v zpět v říši snů. Jekl 40x40x2 se prohne o šest setin, o stejnou velikost se prohne plná duralová tyč, duralový jekl se prohne o 16 setin.

To všechno platí při nepatrném rozjezdu v Z. Jakmile to bude jezdit v Z o nějakou větší hodnotu přidá se namáhání Z na ohyb, z toho vyplývající kroucení toho portálu a odchylky velmi podstatně povyskočí. A to jsem ještě vůbec nebral v úvahu vedení osy X.
Aleš Procháska
Josef
Sponzor fora

12. 11. 2007, 7:20

Ono taky neni lineární vedení jako lineární vedení. Je rozdíl mezi kuličkovým a válečkovým. Ovšem největší problém je, jak to vedení uložíme a fixujeme! Pokud je na špatném podkladu, tak nepomůže ani svěcená a bude to kmitat. U těch kuličkových šroubů je třeba zohlednit i jeho délku a počet otáček - taky to rádo kmitá. Čím delší šroub, tím větší průměr. U dlouhých šroubů se pohání matice a šroub stojí. No a pokud chcete mít přesnost do 2 setin, tak šrouby musí být uloženy na jednom konci v radioaxiálním ložisku. Ložisko řady 6... nestačí. Snad pro malé síly 72.. - kosoúhlé. A jak je napsáno výše, tuhost konstrukce je odvislá od použití.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

13. 11. 2007, 7:04

a ted si vem ze tech 5kg je jen staticky model, za chodu se to rozkmitava od vretene a pohonu, kdyz se dostanes do rezonance tak se ztrati veskere tlumeni ktere do te doby pusobilo a vysledne kmity se zmnohonasobi, tekze veskera presnost bude v haji uplne

kmitani a rezonance je svine

http://en.wikipedia.org/wiki/Tacoma_Narrows_Bridge
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Pupak
Kontaktovat uživatele:

13. 11. 2007, 8:41

Spravna frezka musi byt jak piramida.Nahore hmoty co nejmene,dole co nejvice.Cim mene hmoty kmita na pracovnim rameni, tim lepe.Cim vice hmoty tvori fundament,tim lepe.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

13. 11. 2007, 9:22

ve chvili kdy se pouzivaji krokove motory je to kmitani fatalni
jakmile zacne neco pri pohybu drncet tak je to hotove
ty kmity se sejdou s frekvenci kroku motoru a jednotlive kroky vyrusi

napr. nektery motor volne lozeny na mekke pruzne podlozce treba ja ho mel na posteli
se vam nezacne ani tocit protoze ty mechanicke pulzy vyrusi sami sebe a pritom kdyz ho poradne pritlacite na neco pevneho tak se toci bez problemu
Josef
Sponzor fora

13. 11. 2007, 9:12

Pupak píše:Spravna frezka musi byt jak piramida.Nahore hmoty co nejmene,dole co nejvice.Cim mene hmoty kmita na pracovnim rameni, tim lepe.Cim vice hmoty tvori fundament,tim lepe.
Dovolím si trochu oponovat. Je velmi jednoduché rozkmitat malou hmotu. Velká už něco pojme, ale nedej bože, když se velká rozkmitá (trefíme se do rezonance). Viděl jsem smykadlo, které kmitalo, pokud se na něj nepřilíplo několik kusů olova - a byl klid. Pokud kmitá plech na krytu, nalepí se na něj taková těžká hmota, pružná, nebo vytvrdne (nevím jak se to jmenuje) a je taky klid. Ideální je nehomogenní hmota, ta blbě rezonuje a tak je zticha.
gamas

30. 11. 2007, 10:44

Naprostý souhlas s RADEK CX. Proč by to měla být špatná koncepce? Vždyť nemusí po každé jít o kovoobrábění a ještě v setinách!
Myslím si, že mašinky vznikající home made mohou být z čehokoli.
Čtěte trochu zahraniční fora. Tam jsou strojky postavené doslova z h...
Přesto nějakým způsobem fungují a tvořitelé z nich mají radost a jsou na ně hrdi, protože je vytvořili vlastníma rukama s minimem "industry".
Vyrábět doma stroje s lineárama, kul. šroubama, servama... za statisíce a na nich si občas zašudlat......?
Proto při hodnocení konstrukcí pánové pozor! Chce se to zamyslet. Děláme to všechno pro zábavu a vlastní potěšení a nebo jsou v tom zas ty prachy?
Pupak
Kontaktovat uživatele:

1. 12. 2007, 8:26

Proc do toho pletes prachy.Tady prece nejde o to nekoho presvedcovat, ze musi stavet stroj za milion.Smyslem tohoto fora je sdelovani zkusenosti za ucelem neopakovani porad tech samych chyb pri konstrukci.
Pokud nekdo prijde s napadem,ktery ma slabiny,tak ho na ne proste upozornime.Jestli to akcepuje,nebo ne,je prece jeho vec.Kdyz ma nekdo na vec jiny nazor,no tak ho sem napise.Je to prece forum.Kazdy si s toho odnese,co uzna za vhodne.Kdyby takove forum existovalo driv,nez jsem zacal stavet prvni masinku,mel bych nejmin 20 tis. usetreno a nepromenil dvacet kilo duralu na srot.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 12. 2007, 10:30

dobre minene rady na tomto foru stejne malokdo posloucha

veliky problem je ze stavitel stroje se projde po inetu a uvidi spoustu stroju ktere vypadaji nabliskane, ciste, uzasne a buhvi co jeste, nejake obrobky pohledat
ciste jsou protoze si v zivote naskrabli a podle toho si udela nazor ze to ci ono funguje

kdyz pak prijde sem a predstavi svoji ideu a nejaky praktik mu ji vyvrati a navrhne mu nedejboze drazsi reseni (jak jinak, zadarmo to jde tezko) tak tomu nebude verit a zase suverene zopakuje stejnou chybu kterou udelala spousta lidi pred nim

veliky problem je ze 99.9% stroju na fotkach na internetu uz davno neexistuje protoze je majitel rozebral kvuli spatnym vlastnostem a zacal predelavat nebo stavet uplne jiny stroj ktery nebude vykazovat chyby
fotky ale zustanou

krasne obrobky na fotkach taky nadchnou ale nekdy to clovek driv vyrizne a zabrousi rucne nez to ta masina z toho hliniku vyprasi (nerikam vyrizne protoze Al prach a spona jsou dve rozdilne veci)
samozrejme jde taky o to jestli to rucne jde udelat to pak je jina

ja osobne jsem chtel plnohodnotne nahradit cloveka u obrabeciho stroje
a toho jsem docilil teprve az AC servy tj. zpetnovazebni smyckou

ztoho plyne
paklize neco stavite, nechte si dobre poradit, od toho tu tohle forum je
a netvorte si nazor podle fotek kdyz na nich neni videt jak ta masina pracuje
jaky je povrch materialu po obrobeni
jakou sponu to dokaze vzit
atd...
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“