16. 9. 2019, 6:52
Ciao!
...koukám, že se nám ta diskuze krásně rozvíjí. Tak se mi to líbí. Žádné zbytečné kecy, urážky... Kéž by to tak bylo vždy:) Díky.
K maticím:
Po tom co jsem četl a zažil na vlastním stroji, tak taky se přikláním k dvojitým maticím. Popravdě nevidím důvod, proč bych měl chtít jinou jednoduchou maticí. Proto jsem se taky ptal na to, jak je na tom matice s větším předpětím s životnosti. Jak je to? Umíme srovnat životnost jednoduché matice s předpětím P2 a dvojité s továrně nastaveným rovněž P2? Jak to funguje v případě jednoduché matice? Ty drážky jsou jsou udělány nerovnoměrně, tak aby dvě řady kuliček tlačily na levou stranu a dvě na pravou? Nebo jsou stejné a předpětí získám jen díky větší kuličce a menší drážce? Tím pádem kulička tlačí na obě strany současně? Umíte to někdo objeasnit?
Každopádně já jsem pro dvojité matice. Na své mašině mám TBI DFU 2505 a zatím spokojenost.
K roztažnosti:
Z toho co píšete by se dalo usuzovat, že pokud se člověk chystá obrábět především hliníkové slitiny, stálo by za to mít "celohlinikovou" mašinu. to za předpokladu, že máme i hliníkové lineáry by mohlo mít menší vliv na změnu díky teplotě, že?
Máte někdo porovnání jak se tepelná roztažnost projevuje na "kroucení" se mašiny díky rozlišným koeficientům? Tedy zda někdo měl hliníkovou mašinu a pak stejně velkou ocelovou nebo litinovou a obráběl totéž. Jako spočítat to asi umím, ale... Jedná věc je, co říká teorie a druhá co praxe. Zajímalo by mně právě, jak se takové (hliníkové) mašiny v praxi projevuji.
Pokud jsem to správně pochopil, tak vliv rozdílné roztažnosti hliníkové konstrukce a ocelových lineárů by měla způsobit větší protažení "hranolu" pod lineárem a tím pádem namáhání na střih jednotlivých šroubů. Pokud ale budu mít poměrně masivní blok, třeba 60x60mm hranol a na něm vedení velikostí 20/25, tak samotné prohnutí, tedy tuhost jednotlivých dílů říká v prospěch toho hliníkového hranolu. Tedy ten by se nezkroutil. Namáhané by byly jen šrouby. Ty mají ale vůli, tak tam by se snad nic takového nestalo. Nebo myslíte, že by to nějak zkroutilo? Tomu se mi moc nechce věřit. Nezpochybňuji to, že právě z toho důvodu se profi mašiny dělají z litiny. Prostě mně to zajímá. Vycházím z myšlenky celohliníkové mašiny. kde celá konstrukce je hliníková.
Beton jako výplň:
Opět roztažnost:) Beton se roztáhne měně než hliník. To víme. Je tedy jasné, že když bych udělal sloup čtvercového průřezu, třeba 300x300mm z 20mm plechu, vysoký 1m, tak uvnitř mi vznikne betonový sloup který se díky rozdílné roztažností po zahřátí uvolní a neplní svou úlohu? A to ještě neberu v úvahu samotné smrsknutí betonu vlivem zrání. Čím to tedy nahradit? Pokud má betonová výplň sloužit pro odstranění vibrací, musí celou dobu dosedat na steny, že?
Já to mám uděláno tak, že stěny jsou spolu sešroubovány závitovými tyčemi na kterých jsou velké podložky a tak při plnění betonem se závitové tyče oblepí betonem a drží. Když ale dojde tyče spojují stěny konstrukce, takže samy o sobě slouží jako vzpěra, která přenáší napětí. Jenže co nepoznám, zda se betonový výztuha od stěny konstrukce odlepí nebo ne. Každopádně když to bylo duté, tak to drnčelo více. beton určitě pomohl. Otázka zda by to nebylo lepší udělat z něčeho jiného.
Co tedy použít na výplň sloupu?
Sorky, zase je to dlouhé, ale jinak to nejde:)