elbarto píše: ↑24. 10. 2019, 10:00
... mám obavu, žes koupil prostě vyřazené kusy ...
Možná máš pravdu, i když kdo ví.
Ještě jednou zopakuju symptomy:
- vrtáky jsou různých průměrů (0.1 - 3.175mm, karbidové), z různých zdrojů a od různých výrobců (vypadají různě, popisy mají udělané různě)
- vzájemné rozdíly v průměrech jsou velmi malé, vejdou se do stovky, takže to není žádný výmět +- autobus
- břity asi mají nabroušené dobře, protože průměr díry sedí s průměrem vrtáku
Takže až sem je to všechno dobré.
Ale jejich průměr je systematicky ujetý směrem dolů o několik stovek. U všech kusů jednoho průměru víceméně stejně (viz ta poznámka, že navzájem jsou v malé toleranci).
Takže buď je to záměr, nebo je někde systematická chyba.
Skoro bych si myslel, že mi blbě měří šuplera. Ale jednak jich mám víc, a hlavně výsledná díra je prostě malá (proto jsem na to přišel).
Pro běžné osazovaní elektroniky to není žádná krize. Tam se většinou dělají nějaké rezervy.
Poznámka: běžné dostupné knihovny prvků třeba pro Eagle jsou úplná tragedie, tam si většinou nikdo nelámal hlavu s přesnými průměry a je to naflákané s obrovskou rezervou, což v praxi není dobře. Proto asi podobnou věc s průměrem vrtáků skoro nikdo neřeší, když mu stejně noha součástku klechtá o nějakého půl milimetru. Takže proto si všechny knihovny dělám sám.
No ale teď jsem potřeboval osadit nějaké přesné broušené kolíky, a tady nastal problém. Tak jsem se tím začal zabývat.
Samozřejmě řešení je používat o stupeň vyšší průměr. Ale zajímá mě, proč to tak je.