Nástrojová hlava

Josef
Sponzor fora

17. 3. 2007, 8:16

Já ten kolík tak jednoduše nevidím. Kolík i kuž. sedla by měly být kalené, nebo alespoň zušlechtěné. Roztečná kružnice musí být taky velmi přesná. Kolík musí být tlačen do sedla dosti velkou silou. Tady obstojí jen silné pružiny (nejlépe talířové), a ty se musí přetlačit vysokým zdvihem.
Našel jsem ten návrh, je v příloze. Je tam sice potřeba vzduch, ale jinak je ta koncepce dobrá.
QNX
Kontaktovat uživatele:

17. 3. 2007, 2:41

josef: docela pěknej materiál k prostudování. Když jsem na to koukal, tak nechápu, že ti jeden jednoduchej kolíček může připadat náročnej na výrobu. To co jsi poslal ty je mnohem složitější. Je jasný, že ten kolík by byl kalenej a celá upínací deska i s těma kuželovejma dírama by měla být přesně obrobená.Kolíčkem může šoupat malej pneumatickej válec, nebo naprosto miniaturní hydraulicke váleček) V tom přece není žádnej problém. Navíc ta přesnost děr nebude tak kritická. Když bude díra např o 0,02mm jinde, a nůž se díky tomu dostane třeba o 0,04mm níž (je na delším rameni, než je poloměr roztečné kružnice děr) tak si můžeš spočítat, že vliv na průměr obráběné součástky nebude nijak drastickej. U větších průměrů může chyba být pod 0,01mm. Navíc tahle nepřesnost je opakovatelná, takže si ji vyrušíš při nastavování nástroje.
Josef
Sponzor fora

17. 3. 2007, 3:13

Já jen to, že s kolíkama nemám až tak kladné zkušenosti. Vem to tak, že vůle válcové části bude minimálně 0,015 mm, aby to vůbec chodilo, kapánek se to "pronese". Pak poloměer roztečné kružnice musí být v toleranci tak 0,005, aby ten kužel vůbec "seděl" jak má. Jinak si to dělá, co chce. Pokud přesnost není vyžadovaná na vysoké úrovni, budiž.
QNX
Kontaktovat uživatele:

17. 3. 2007, 7:31

Co se přesnosti týká, tak já od soustruhu nepožaduju přesnost na 0.01mm. Když potřebuju něco hodně přesně, tak to stejně udělám s přídavkem a na přesný rozměr se to dodělá na brusce. Pokud někdo z vás dělá na soustruhu ve stovce, tak bych se rád přijel podívat, abych se něco naučil.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 3. 2007, 8:01

QNX píše:Co se přesnosti týká, tak já od soustruhu nepožaduju přesnost na 0.01mm. Když potřebuju něco hodně přesně, tak to stejně udělám s přídavkem a na přesný rozměr se to dodělá na brusce. Pokud někdo z vás dělá na soustruhu ve stovce, tak bych se rád přijel podívat, abych se něco naučil.
Přiznám se, že tenhle přístup moc nechápu (jako že není potřeba aby to bylo moc přesné). Jednak se tahle nepřesnost hned vynásobí dvěma, jednak se na soustruhu dá udělat něco na setinu, i když to není jednoduché, ani na ručním ani na CNC. Je škoda vkládat do beztak už docela dlouhého řetězce nepřesností jednu další (teď nemám na mysli konkrétně ten kolík ale jen ten přístup k přesnosti).
Aleš Procháska
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

17. 3. 2007, 9:02

K usazeni do presne polohy se pouziva vetsinou hydraulika , nebo prevod vduch/hydraulika protoze je zapotrebi velkych sil, pro rychlejsi vybaveni se pouziva tlakovych dusikovych nadob k vyrovnavani tlaku hydrauliky.
Nasrojova hlava byva na soustruhu nejcasteji se kazici zarizeni (TZV. kurvitko)

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Josef
Sponzor fora

17. 3. 2007, 9:28

Radek-B píše: pro rychlejsi vybaveni se pouziva tlakovych dusikovych nadob k vyrovnavani tlaku hydrauliky.
RADEK
Tato nádoba se nazývá akumulátor tlaku. V té nádobě je gumový vak, který je při nulovém tlaku hydrauliky naplněn zpravidla na polovinu provozního tlaku dusíkem. Neslouží pro rychlejší vybavení, nýbrž je v řetězci zařazena proto, aby vyrovnala tlakový úbytek, když je odběr oleje krátkodobě vyšší, než stačí dávat agregát. Zabrání se tak krátkodobému prudkému poklesu tlaku.
QNX
Kontaktovat uživatele:

18. 3. 2007, 5:03

No, já zase nechápu váš HiTech přístup. Nepsal jsem, že přesnost není potřeba, ale že bude dostatečná i s kolíkem.Pokud jsem si všiml, tak se tady jedná hlavně o doma dělané (nebo přestavované)mašinky, které jsou určené především pro amatérské použití. Pro tohle použití, je zajišťovací kolík naprosto dostačující. Pokud budu potřebovat obrábět velké množství obrobků s velkou přesností, tak se o to rozhodně nebudu snažit na nějakém jednoduchém levném strojku, ale použiju pořádný profesionální stroj a ještě ho dám do klimatizované dílny. Nechci někoho přesvědčovat o své pravdě, ale dávat super nástrojovou hlavu s pneumatickohydraulickoelektrickým pohonem na čínský soustružíček z hypermarketu mi fakt přijde dost neodpovídající řešení. Možná je můj předpoklad o účelu té nástrojové hlavy špatný a opravdu chtěl autor tohoto vlákna nějaké profesionální řešení..... asi by to chtělo upřesnit účel použití. Kdo z vás a jak často potřebuje mít vysoustružený díl s přesnosí ve +/- 0.01 mm ?
Monteg

18. 3. 2007, 5:51

Myslím že přenost - opakovaná je prvořadá. Zkoušel jste někdy vyrobyt několik kusů kde je uložení na ložisko? A nemuset daždej díl dosmirkovávat? Asi by pak nemělo cenu stavět - předělávat CNC a říct mám doma CNC stálo to tolik a tolik a běhá to v toleranci +/-0,1mm protože jsem použil kolíček a on se omačkává a pokaždé mi to zajistí jinak? Hlava bude použitá na SV - 18RA
Monteg

27. 3. 2007, 3:20

Josef: Hezká konstrukce něco takového jsem měl na mysli jen mi připadá že tam nemáte dost místa pro koníka. Možná že by nebylo od věci posunout ozubení na co největší průměr až na nástrojový kotouč aby síla na ozubení byla co nejmenší. Začal jsem na tom pracovat zítra dam nejaké foto.
Monteg

28. 3. 2007, 6:38

Nový soport + základ nástrojové hlavy
Přílohy
DSC00022.JPG
DSC00023.JPG
DSC00024.JPG
DSC00025.JPG
DSC00026.JPG
DSC00027.JPG
DSC00028.JPG
DSC00029.JPG
DSC00030.JPG
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2007, 8:21

Pekne , konecne se vyrabi neco smysluplneho.

Ja mam jenom takovou malou pripominku k usazeni.

Hlavy byvaji na kolikach a daleko mene sroubech , aby se to pri pripadne kolizi mohlo ustrihnout a posunout, je to menzi zlo nez si nabourat celou hlavu.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
QNX
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2007, 5:25

To vypadá pěkně. To asi nebude na soustruh z hypermarketu jak jsem původně myslel :-) To děláš komplet celej soustruh, nebo to je nějaká přestavba?
Monteg

28. 3. 2007, 6:18

Jak jsem psal koupil jsem SV-18RA. A jak vy jste daleko s tou svojí přestavbou?
QNX
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2007, 6:28

Aha, tak to jsem přehlédl. S přestavbou jsem vůbec nepokročil. Frézoval jsem ted větší množství forem, tak na to nebyl čas. Ted mám ještě na pár týdnů nějakou nutnou práci a pak se do toho zase pustím. Pokud budou nějaké další fotky, tak bych se rád podíval i na provedení další částí :-)
Odpovědět

Zpět na „pro soustruh“