Nástrojová hlava
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Přemýšlel a dospěl jsem k závěru, že pro hobby soustruh by mohl stačit dlouhý příčný suport (šíny vespod, vedení na suportu) a na něm přidělané dva nože + dva osové nástroje. Vyjel by mimo obrobek a nastavil vhodný nůž. Výhoda je, že to nepotřebuje vůbec žádnou mechaniku navíc, jen delší šíny a šroub, nevýhoda zase omezení počtu, uspořádání i velikosti nástrojů. Opravdický ATC je samozřejmě lepší.Monteg píše:Nepřemýšlel jste někdo nad konstrukcí automatické výměny nastroju na soustruhu?
Aleš Procháska
Já se do toho možná někdy budu pouštět taky, ale ještě to není aktuální. Uvažuju o otočném disku pro uchycení cca šesti držáků VDI. Otáčení šnekovou převodovkou a zajišťování nějakým pneumaticky ovládaným kolíkem. Pro začátek počítám jenom s použitím rychlovýměnné nožové hlavy. Automatickou výměnu nástrojů budu řešit jenom v případě, že ji budu potřebovat.
Když ten kolík bude mít dostatečnej průměr, tak bych se toho nebál. Ozubení by bylo určitě také možné použít, ale výrobně to bude asi mnohem víc náročnější.
Já si ten kolík představuju úplně jinak, než je západka otočné hlavy u klasického soustruhu. Přesně udělanej kolík zajistí přesnost na 0.01mm naprosto bez problému.
Tak to by musel být jedině kužel a jistota, že se pod něj nic nedostane. "Čelní úhlová spojka" je lepší. Někde na ten způsob jsem to viděl v provedení hobby i částečnou dokumentací, ale URL si nepamatuju. Možná to mám staženo. Večer se mrknu.
morse je moc dlouhej. Prostě nějakej krátkej kužel -:) Kuželovitost bych zvolil podle toho, jakej najdu výstružník ve skříni. Vysoustružit a vybrousit vnější kuželovou plochu už není problém. Bordel se tam dostat nesmí, ale není žádný problém to kompletně zatěsnit.
Klidně si tam to ozubení udělej
Já na tom kuželovém kolíku nevidím žádnej problém. Jednoduché na výrobu a zajistí to pevné spojení s dobrou opakovanou přesností.