Idem robiť stroj

QNX
Kontaktovat uživatele:

25. 3. 2007, 8:37

Naopak, kolmost a vodorovnost není problém. U výroby oken se na setiny nehraje a sestavit to v desetinách a případně dohnat SW korekcí není problém. Použití ozubeného řemene bych se rozhodně vyhnul. Pro pálicí stroj je to jistě vhodné řešení, ale pro obrábění oken to nebude dostatečně tuhé (tedy, pokud se nepoužije nějaký extrémní a tedy i drahý řemen). Krokový motor 1Nm považuju za naprosto nedostatečné. To, že vyhovuje pro obrábění kovů nějakým malým posuvem a s malým nástrojem neznamená, že bude vyhovovat i pro obrábění obloukovách oken. Já dělám i na jedné mašině X2400 Y1400 Z700, která je osazená 3Nm AC servomotory (lineární vedení 20mm a kuličkové šrouby 25x25mm) a 7,5kW vřetenem. Dělal jsem si na tom i dubová oblouková futra ke stájím, takže něco srovnatelného ............... 1Nm krokáč (nebo dva) si tam teda představit nedákažu. Jako pracovní stroj by to určitě nevyhovovalo. Stoupání šroubu 25mm není také moc vhodné. Sice to dosahuje teoreticky velké posuvové rychlosti, ale v praxi by v podstatě stejně rychle běhal stroj s 5mm stoupáním na šroubech a navíc by stroj byl silnější. Samozřejmě je možné to postavit na krokáčích a tím zaplatit místo 35 000kč/osu jenom 10 000kč/osu, úspora na třech osách bude pěkných 75 000kč ............ pak zjistit, že to nevyhovuje, krokáče s budiči za 30 000kč vymontovat a koupit za 105 000kč ty AC serva. Já bych do krokáčů prostě nešel, to už bych tam dal raděj nějaká použitá serva.
Juro

25. 3. 2007, 9:40

Bude veľký problém prerobiť pohon z krokáčov na serva? Kuličkový šrob o hrúbke 25 alebo 32 bude mat asi krokáč 6 Nm problém roztočiť.Alebo nie? Ešte ma trápi strata kroku. Čo s tým? Vyrieši to servo?
walter

25. 3. 2007, 10:22

Nechci a nebudu a nemohu polemizovat s profi výrobky. Pokud budu mít vřeteno 7,5 Kw tak nepochybuji že serva jsou namístě. Výkon vřetene by byl nevyužit při rychlosti kterou mohou dosáhnout krokáče. Jen samotný motor váží 40 - 50 kilogramů ( nevím přesně ) + vlastní vřeteno + váha osy Y a Z. Takové souosí bude vážit při potřebné tuhosti odhaduji na 120 - 150Kg.
Já měl na mysli motor +- 1200 W. Tím by se dostala váha souosí Y-Z na +- 30 Kg a při rychlostech dosahovaných krokovými motory je síla motorů 2 x 1Nm dostatečná. Náhon napřímo přes spojku, stoupání šroubu raději jen 5 mm. Jeho průměr doladit dle konkrétní váhy zmiňovaného souosí.

Ale abych jenom neodhadoval. Pro přesnější představu :
JURO : napište sem doporučené otáčky nástrojů nebo jejich průměr, které budete používat pro Vaši bohulibou práci. Jak velký je posun na jeden břit nástroje a jednu otáčku. Nebo jaké dřevo budete používat. Kolik břitů nástroje mají. Tak se dá docela jednoduše z tabulek propočítat potřebný výkon vřetene.
Juro

25. 3. 2007, 10:42

Priemer obrábacieho nástroja je (budem to striedat) od 120mm do 250 mm pri otáčkach 4000/min. Absolutne stačí minimálny posuv , má to v tom výhodu že to neštiepa a práca je kvalitnejšia a následné brusenie je minimálne. Kľudne stačí 1m/min .Rezných britov bude striedavo 1 až 4 + nejaké predrezy. Potom by tam mala byť nejaká stolárska ručná frézka s malými frézkami do 15 mm s otáčkami cca 15 000/min. So stúpaním šrobu som rozhodnutý na 5 mm , priemer zvážim ,rozmýšľam o osi X 3500mm aby sa tam vopchala celá tabla melamínu tj 1850 x 2750 mm.
QNX
Kontaktovat uživatele:

26. 3. 2007, 12:11

walter: no právě, motor 1200W nebude pro tuhle práci moc použitelnej.
Vřeteno co tam mám já má sice 7,5kw, ale této hodnoty ani zdaleka nedosahuje při 4000 ot/min (musel bych se podívat, kolik to přesně je) Pro práci s nástrojem 120-250 mm při 4000ot/min by se dalo použít pouze s velice malým záběrem, rozhodně mnohem menším, než by bylo potřeba. Je sice určené spíš pro větší otáčky(do 18 000), takže to moc srovnávat nejde, ale trochu přece jenom ano. Pokud se takto velký nástroj bude hnát rychlostí 1m/min, tak to krokový motor 1Nm (2x) neutáhne ani náhodou. Truhlářské spodní frézky mají motor na vřetenu tak 3-7kW ? Takže to samé bude potřeba i na truhlářském CNC a k tomu i odpovídající pohony posuvů. Stavět takovýhle stroj má smysl pouze v případě, že se uvažuje s jeho nasazením do výroby. Tomu musí také odpovídat jeho výkon. Stavět něco takhle velkého jenom jako hoby mašinku k opižlání několika oken je nesmysl, protože by vyšlo několikanásobně levněji si je nechat ofrézovat u někoho, kdo ten stroj už má.
jančo
Kontaktovat uživatele:

26. 3. 2007, 9:03

Je fajn, že to niekto napísal, že keď nie je dosť penazí musí sa hľadať kompromis.

Samozrejme, že dľžka posunu sama o sebe nemá vplyv na potrebu silnejších motorov. Ale ako bolo spomenuté hmotnosť áno, aj tá rovnosť konštrukcie a keď, že tam nebudú gul. skrutky - tak aj to veľmi výrazne ovplyvní potrebnú silu motorov.

Určite by bolo v tomto prípade vhodnejšie dať ten ozubený remeň ako trapéz, ale mohol by niekto navrhnúť že aký.
QNX
Kontaktovat uživatele:

26. 3. 2007, 9:31

Já bych se bál použít řemen, nevěřím, že to bude srovnatelně tuhé jako kuličkový šroub (dal bych předepnuté matky). Jsou sice velice kvalitní řemeny, které jsou vyztužené a dělají se i v dostatečně únosných rozměrech, ale řemen s potřebným rozměrem také nebude levná záležitost. Neviděl jsem žádný podobně řešený stroj, viděl ho někdo z vás? Na modelářskou frézku pro obrábění balzového dřeva bych se toho nebál, ale truhlářská frézka těchto rozměrů je úplně jiný případ. Někdy je lepší v případě nedostatku peněz takovýhle velký projekt vůbec nezačínat, šetření na klíčových komponentech by se mohlo hodně nevyplatit.
jančo
Kontaktovat uživatele:

26. 3. 2007, 9:52

Mám podobný názor na ten remeň, ale niekto tu písal že to videl ná pálícím stroji, preto som sa tým začal zaoberať.

Ale videl som posuny riešené ocelovým lanom a to sa mi páčilo. Problém je len v tom, že v amatérskych podmienkach je to ťažké urobiť tak aby to fungovalo ako má. Tak, že zase sme pri tom, že či to stojí za to robiť pokusy a či nie je lepšie rovno tam dať gul.skrutku.
Juro

26. 3. 2007, 10:39

Jednoznačne kuličkové šroby tam budú , tu nechcem šetriť, skôr na vedení, dokážem ho spraviť dostatočne tuhé (viaceré ložiská) . Remeňe sa natahujú , to nechcem použiť aspoň v takýchto dlžkach . Trápi ma elektronika a soft na serva(rozhodol som sa pre staršie serva ) budiče, ovladače a neviem čo ešte všetko tam treba- to je skutočný problém. Mimochodom tento stroj použijem aj na vrtanie rovných okien , výrobu oblúkových líšt , vrtanie pántov, rozne kazety na vchodové dvere , špec. otvory na zámky, špec. okná pri ktorých by atypické nové frézy vyšli na 500.00,- SK, čiže bude vyťaženy neustále .
Monteg

26. 3. 2007, 2:58

Na řemen zapomente s motorem 3 až 7,5kW a nástrojem prům. 120 - 250mm jedině kuličkový šroub.
QNX
Kontaktovat uživatele:

26. 3. 2007, 4:10

JJ, já to vidím také jednoznačně na kuličkový šroub. Průměr 32mm a stoupání 5mm. Při této délce bych dal (alespon v ose X) přednost pevně uloženému a předepjatému šroubu s rotující matkou. Jako vedení bych použil lineární valivé vedení šířky 25mm. Jak vedení, tak šroub by bylo vhodné zakrytovat (což bude problém). Na tom stroji co dělám já to zakrytované není a je to dost špatné :-( Pro řízení bych zvolil MACH (cena 150 USD) a k němu G-Rex (400 USD). Tohle hodlám použít pro řízení soustruhu, pro truhlářskou frézku by to mělo vyhovovat také..... stejně jsem nic lepšího za přijatelnou cenu nenašel.
Pupak
Kontaktovat uživatele:

26. 3. 2007, 4:22

Dobry je i hrebenovy prevod.Je silny,relativne presny a dobre se udrzuje.
Videl jsem podobny stroj (400x100) s hrebenem a chodilo mu to do 0.2mm a jezdilo 80mm/s .Hreben s sikmym ozubenim,modul 3.Pohon KM 4.5Nm s prevodem 1/4 pro krok 0.05mm.
Monteg

26. 3. 2007, 5:34

Hřeben by šel použít ale v celku se špatně schání a skládaný není sranda sesadit. Další problém je udržet rovinu na neobrobené povrchu. Nebo máte někoho kdo vám ofrézuje cca 3,5m délky lůžka pro hřeben?
Juro

26. 3. 2007, 6:20

O hrebeňoch neuvažujem , je to ozaj pracné. Otázka: čo mi zaručí , že pri sto dierach bude prvá rovnaká ako posledná? Niekde tu sa naznačilo že je nejaký snímač.Komunikuje to zo softom? Ako to vlastne funguje . Alebo vyrieša to serva? Aky je rozdiel medzi AC a DC dervom , samozrejme okrem prúdu ..Nie je problém s elektronikou na DC serva?
QNX
Kontaktovat uživatele:

26. 3. 2007, 9:26

Snímač polohy se používá ve spojení s AC i DC servem. Díky němu elektronika serva pozná, jak má řídit motor. Ten snímač je většinou připojený přímo na motor (rotační inkrementální snímač, nebo resolver), někdy se používá i lineární snímač, která je mechanicky spojený přímo s posuvem. Krokové motory nic takového nemají, takže když je přetížím, tak se mi tzv "utrhnou" (přeskočí se nějaké množství kroků) a veškeré následné pohyby jsou zatížené touto chybou. To se u serva stát nemůže.
DC servo je v podstatě stejnosměrný motor, AC servo je zase motor trojfázový. Každý vyžaduje jinou elektroniku, ale sehnat se dá oboje. Elektronika pro 3Nm AC servo je tak za 15 000-25 000 kč. (podobná cena za motor) Například tady:
http://tgdrives.cz/
Levnější řešení je použití amatérštějšího budiče pro DC servo, například http://geckodrive.com/product.cfm?pid=13
za cca 3000kč. S vhodným motorem to může být zajímavé řešení.
MACH bude zvládat řídit oba dva druhy pohonů (vlastně 3, když počítám i krokové motory)
http://machsupport.com/
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“