MK

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 11. 2009, 8:21

trnkav píše:Troška matematiky od matematického analfabeta. Pravoúhlý trojúhelník a znalost úhlu by měla stačit k vypočtení úchylky nutné k nastavení suportu. Pokud chci nastavit úhel 3stupně( délka dílce 100 mm-v trojúhelníku strana A, úhel 3 stupně-v trojúhelníku úhel beta. Výsledek- strana B =5,240778 mm. Toto je hodnota která musí naskočit na úchylkoměru po přejetí 100 mm délky. Na 50mm je to samozřejmě polovina. Nepočítám to samozřejmě z hlavy, ani za použití matematických tabulek, ale mám na to program v telefonu a bez něj už se ani neu..ru.
sorry já bych normálně nereagoval :lol: ale tady ten postup ti musím chtě nechtě okomentovat :lol:
tak především by mě zajímalo kolikrát jsi takto nastavoval přesný kužel tímto způsobem?
něco jiného je to že to vypočítáš a něco jiného jestli to vůbec dokážeš nastavit v předchozím příspěvku píšeš že je to nejjednodušší a nejrychlejší. (Jestli někdo bude tvrdit opak, tak už se kurva naseru)
hihi tak já tě teda stopro naseru :lol:

takže nějak, asi podle stupnice na točně si to zhruba našteluješ,pak nasadíš úchylkoměr a pojedeš(100 resp. 50mm docela zdlouhavě na desítky otáček :wink: )a na úchylkoměru ti naskočí nějaká hodnota a potom jako uděláš co? tukneš do toho, vynuluješ a pojedeš zpátky a naskočí ti zase nějaké hausnumero,které bohužel ať chceš nebo nechceš nebudeš schopný ovlivnit a tak zase klepneš a znova pojedeš a pak se "možná" po hodince metodou pokusu a omylu dostaneš s otlakem na ruce od kroucení kličkou ke kýženému výsledku :wink:

pokud už jsi smíchal nastavení úhlu pomocí sinusového pravítka a úchylkoměru s logickou dedukcí matematika tak věz že správně bys to musel udělat tak že pravítko podložíš podložkama na určitý úhel a upneš k například jednou přesoustružené kulatině strojním posuvem a nebo k přesnému trnu
už nakloněné pravítko na požadovaný úhel a potom už můžeš přejíždět tu horní stranu pravítka tím úchylkoměrem a vyrovnat úchylku do "0" to je rychlé to jo , ale to cos napsal nedáš,akorát budeš po hodině pěkně nasranej

zatímco jirka vytočí podle některých nestrojařskou metodou přesný Mk kužel během pěti minut tak ty po půlhodině budeš točit kužely na sázení mrkve

ale to už jseš u metody "B" jak ji nazval magi a můžeš do hlavy co ti bude házet dvě tři setinky strčit nějaký nástroj s Mk kuželem a okopčit jeho úhel nebo do hrotů které budeš muset předtím vyrovnat na nulu :wink: to je rozhodně strojařštější jak v hlavě

ale jak jsi říkal proti gustu žádný dišputát :lol:

hele potraviny nemá doma sinusové pravítko,nemá kleštiny,nemá referenční kužel aby si mohl nastavit na číňanovi podle něj úhel ,a nejšpíš ani kalibr a tušírovací barvu aby si zkontroloval to co vyrobil ale garantuju ti že totuto podle magiho"zednickou" metodou je na jeden jedinej pokus schopný vytočit ne jenom Mk kužel ale jakýkoli kužel
všimni si toho jakýkoli a votom to je :wink:
magi bude kopírovat kužel který bude mít i s ostatníma strojařema které zná , ale jak vyrobí jakýkoli přesný kužel na funkční ploše na soustruhu bez brusky např. 1:30,1:50 atd.
metodou "A" ? pokud ano tak hodně štěstí

taky se nechci tady dohadovat a prdím na to jak si to kdo dělá,je mi to šumafuk ale plivat na něco jenom proto že jsem o tom nikdy neslyšel :lol:
hihi jak je to dlouho co byla země placatá :?:
trnkav

6. 11. 2009, 8:49

Forum je od toho, aby se diskutovalo. Reagovat na na toto vlákno mě napadlo až po přečtení magiho lehce odměřené rekce. Tumlíkův popis jsem zmínil jen okrajově. Omylem jsem do toho zamíchal svůj postup, který používám. Jiný mě popravdě ani nenapadl, natoš abych o něm přemýšlel. Je to můj vlastní postup, nikdo mi ho neradil ani jsem ho nikde neokoukal. Pokud se někomu zdá složitý, nepraktický, ničemný či buchví co jiného má na to právo. S laserem mě to popravdě nenapadlo, protože nevím co udělá v konečném součtu postavení soustruhu vůči zdi, a převedení oblokové míry na rovinu na zdi. Jak řikám. Každý podle svého. Ale napadání nesmyslnosti jednoho či druhého postupu bychom si tu pánové mohli odpustit. Vždyť jsme všichni na jedné lodi. Někdo umí to a snaží se naučit toto, a obráceně. Za komárů se rozumy rozdávaly na potkání a poslouchat bylo poviné. Dneska se za informace draze platí, a ještě to nemusí být ono.
MN 80, R 12, Mazak QT8, VR2, V20, LR2, UME 200-2x, KV-250,
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 11. 2009, 9:02

je to nejjednodušší a nejrychlejší. (Jestli někdo bude tvrdit opak, tak už se kurva naseru)
hihi tak já tě teda stopro naseru :lol:
dyť sis o to přeci říkal tak jsem ti to napsal :lol: :lol:
trnkav

6. 11. 2009, 9:25

Zůstanem každý u svého. Já u mrkve jak si psal a ty u laseru. Dobrá? Jo a jestli sis nevšiml, já neplival.
MN 80, R 12, Mazak QT8, VR2, V20, LR2, UME 200-2x, KV-250,
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 11. 2009, 9:59

Naco se hádat ,takhle akorát odradíte možné přispěvovatele. já si rád přečtu jakej koliv postup i když mám svůj a ten pak nahradím třeba tím, pro mě lepším :D
Snad už bude brzo ATC

http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
Kilovolt
Sponzor fora

6. 11. 2009, 11:04

Tedy upřímě-já jako pára ze strojařskýho h..na ,sem se docela pobavil a poučil dohromady.Ovšem Tumlikova "zednická" metoda je pro mě opravdu jednodušší ,než jezdit po soustruhu tisícinkovejma hodinkama,který nevlastním. :D :D NO WAR,MAKE PEACE
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 11. 2009, 11:59

A právě otom to přeci je ,každej si z toho veme něco a každej co stavý cnc nemusí bejt nutně strojař :D co se týče mě tak i lajk může dát dobrej podnět možná právě proto že tomu moc nerozumí. :shock: Co se týče tisícinovejch hodinek ,tak já je taky nevlastním :D bohatě mě postačují ty setinové :wink:
Snad už bude brzo ATC

http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
Ferda

7. 11. 2009, 6:12

Ahoj,
Vypadá to že diskuse je ukonce a všechno palivo již vyhořelo :lol: Tak bych si dovolil přiložit poslední polínko. I kdyby někdo najížděl ten referenční kužel tisícinovejma hodinkama, tak když chytne tu míru tak je to náhoda :!: Protože kužel musí snímat v teoretický ose a není mi jasné jak dostane ten hrot hodinek do osy PŘESNĚ , kdy hodinky s kalsickým stojánkem musí být na příčném suportu. Kdyby o tom někdo chtěl diskutovat, tak ať provede nejdřív praktickou zkoušku. :!: :!: Jednou jsem to zkoušel a dost dlouho jsem nechápal, proč když to sejmu i tisícinama tak jsem v háji. Chtěl jsem to opravdu přesně kužel jako kužel na tušírku. Tak bych taky radši vzal tu zednickou metodu tam se chyba minimalizuje prostorem GENIÁLNÍ :lol: ( Tumlík nevymyslel nic převratnýho (promiň :wink: ), jen u práce přemýšlel a okopíroval natáčení stolu z hrotové brusky, kdy příčný suport geniálně imaginárně prodloužil třeba i do nekonečna. Samo že do toho vložit ii své Já, protože to ostatní nenapadlo, nebo nám o tom nechtěli říci LAKOMCI) Ty co nemají ty tisícinový hodinky, tak rychle koupit, protože vás strojírenství baví a v brzku je budete potřebovat to je evoluce. :wink: Baví vás to protože již máte setinový :lol: -Vlastní zkušenost ,začínal jsem svinovacím metrem :!: Nutno nakupovat, ceny jsou asi na historickém minumu HOWG, konec,END :P
Naposledy upravil(a) Ferda dne 7. 11. 2009, 8:33, celkem upraveno 1 x.
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 11. 2009, 8:32

No, tak úplně přesně to zase být nemusí, na průměru 10 mm nachytáš tisícinu když jsou hodinky 0.1 mm mimo osu a to úplně zvládne kostka s osmičkou dírou strčená do nožovky.
Aleš Procháska
Zdenek Valter

7. 11. 2009, 9:14

No ještě k té zdi u malých stolních soustruhů klonů Seig je i ta zeď ošemetná.
Pomněte vlastníci, že naši miláčkové stojí na gumových nožkách na stole a jejich ukotvení na místě nic moc (= žádné ;-) a hmotnost našich strojů je přibližně poloviční ba i často třetinová co vážíme sami.
Tedy jedno drcnutí a můžem začít znova ;-)
Zde by možná bylo lépe promítat si na krycí plech, který je s ložem chycen pevněji ;-)
Hardmesr

7. 11. 2009, 11:22

Velmi zajímavé a poučné metody. Já už také pár kuželů vyrobil a to jak na klasice, bruskách i NC soustruzích. Například i při naprogramování kužele pomocí CAMu na NC soustruhu jsme se snad nikdy napoprvé při ladění netrefily. Museli jsme vždy doladit pomocí sejmutí kužele etalonem a miniovou barvou s následnou korekcí hodnoty na ose X. Totéž platilo na klasice i brusce. Z toho vím jedno, že i při přesném nastavení je velmi důležité postavení špičky nože přesně do osy vřetena a zásadní je i sama geometrie stroje. S tisícinovým indikátorem mám špatné zkušenosti, neboť se při pojezdu po povrchu třepe jeho ručička jak drozdův ocas.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
Josef
Sponzor fora

7. 11. 2009, 11:40

No promítání na krycí plech, nevím, zkus si vypočítat obloukovou míru úhlu toho kužele a pak odvoď kolik je tolerance +/- setina na tom plechu.
Ty tisícinové hodinky - to že se ta ručka třepe, neznamená, že jsou k ničemu, pouze přejíždíš po velmi drsném povrchu. Co jiného by měly tak přesné hodinky dělat. A jen dodám, kontrolujte si, zda nemáte uvolněný dotek (u páškových se stává často). Nepřitahovat velkou silou kleštěma, stačí rukou a často kontrolovat.
Kdo chce dělat přesnou práci, ať si je rozhodně koupí. Jak tu bylo psáno výše, ceny by měly být nyní dobré na nákup. Samozřejmě k nim je nanejvýš vhodný odpovídající stojánek. Bohužel ten s centrální aretací je snad dražší, než hodinky.
Kilovolt
Sponzor fora

7. 11. 2009, 2:26

Přihodím polínko do plamenné diskuze :lol: .Ponořil sem se do vzpomínek na průmku a zjistil jsem,že vzdálenost bodů na zdi u "zednické" metody lze spočíst přes tangens či kotangens (dle libosti)úhlu.Já mám na strouhátku mk2 takže uvedu příklad pro něj.Takže tg uhlu je protilehlá strana /přilehlá strana-tj v mým případě tg 1°25´50" je 0.02498 (to můžeme brát jako konstantu) ,to vynásobím vzdáleností měřící zdi od suportu a vyjde mi ona vzdálenost na zdi.Při porovnání s Potravinovo xls rozdíl minimální.Takže mi stačí jednou si spočíst tg pro jednotlivé mk a napsat někde poblíž soustruhu :lol: a pak jen násobit :lol: Howgh :lol: Pokud se mýlím opravte mě.
Jinak nemáte někdo tuchy ,jaký kužel je u výměnných špiček na otočném hrotu?V černochovi sem to zatím neobjevil.

ps:už koukám po těch tisícinkách :lol: :lol:
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 11. 2009, 2:32

Na soustruhu samosebou staci bohate setinove hodiny, tisicinove maji vyznam u brusky. To ustaveni hodinek do vyskove osy take neni nutno zas az tak moc prozivat, jak pise Prochazka. Ze je hrot kobyly a hrot vretena v ose je snad samosrejmost, to je prvni vec kterou srovnam, nez na masine zacnu neco delat. Timto zpusobem jsem kdysi vyrabel vsechny moje ISA trny (jediny neni koupeny original), delal se takto vnitrni kuzel vretena k moji frezce a vsechny ostatni pripravky na kterych je MK. Vsechno sedi a pouziva se to uz dobre 14 let. Kontrola tusirovaci barvou samosrejme probehla skoro u vseho. Konkretne treba to vreteno je dlouhe 400mm a vrtal jsem je na soustruhu obycejnym HSS vrtakem pr.17, ostrenym v ruce a napajenym mosazi na hlazenku pr.16. Ta mi drzela v koni v samosvorne hlavicce. Vrtal jsem to cca 1,5 hod systemem pul otacky konikem a ven. Mel jsem tenkrat hruzu z toho kde to na druhe strane vyleze ale hazivost otvoru na konci byla prekvapive cca 0,5mm. Nevim jak jsem to tenkrat delal, ale asi jsem co by mlady nadejny obrabec jeste tolik nepil a pri ostreni se mi tolik netrasly ruce :D :D :D
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Ferda

8. 11. 2009, 9:10

Ahoj,
jasně v pohodě :!: Je to stejnak jak píše Hardmestr -udělá se jeden vzorek a pak se to zkoukne a následně přiopravi. Ale když je potřeba udělat např. jen kužel na zakázku co nejpřesněji. Tak je ta TUMLÍKOVA metoda asi nejjistější. Já potřeboval udělat někomu jeden kužel na nějakou speciální kleštinu a chtěl jsem to prostě odměřít a vyrobit na 1 zásah. A nedal jsem to ať jsem měříl a snímal sebe přesněji! Tak jsem prostě udělal vzorek následně příopravil vyzkoušel a pak až dělal tu kleštinu.
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“