sorry já bych normálně nereagovaltrnkav píše:Troška matematiky od matematického analfabeta. Pravoúhlý trojúhelník a znalost úhlu by měla stačit k vypočtení úchylky nutné k nastavení suportu. Pokud chci nastavit úhel 3stupně( délka dílce 100 mm-v trojúhelníku strana A, úhel 3 stupně-v trojúhelníku úhel beta. Výsledek- strana B =5,240778 mm. Toto je hodnota která musí naskočit na úchylkoměru po přejetí 100 mm délky. Na 50mm je to samozřejmě polovina. Nepočítám to samozřejmě z hlavy, ani za použití matematických tabulek, ale mám na to program v telefonu a bez něj už se ani neu..ru.

tak především by mě zajímalo kolikrát jsi takto nastavoval přesný kužel tímto způsobem?
něco jiného je to že to vypočítáš a něco jiného jestli to vůbec dokážeš nastavit v předchozím příspěvku píšeš že je to nejjednodušší a nejrychlejší. (Jestli někdo bude tvrdit opak, tak už se kurva naseru)
hihi tak já tě teda stopro naseru

takže nějak, asi podle stupnice na točně si to zhruba našteluješ,pak nasadíš úchylkoměr a pojedeš(100 resp. 50mm docela zdlouhavě na desítky otáček

pokud už jsi smíchal nastavení úhlu pomocí sinusového pravítka a úchylkoměru s logickou dedukcí matematika tak věz že správně bys to musel udělat tak že pravítko podložíš podložkama na určitý úhel a upneš k například jednou přesoustružené kulatině strojním posuvem a nebo k přesnému trnu
už nakloněné pravítko na požadovaný úhel a potom už můžeš přejíždět tu horní stranu pravítka tím úchylkoměrem a vyrovnat úchylku do "0" to je rychlé to jo , ale to cos napsal nedáš,akorát budeš po hodině pěkně nasranej
zatímco jirka vytočí podle některých nestrojařskou metodou přesný Mk kužel během pěti minut tak ty po půlhodině budeš točit kužely na sázení mrkve
ale to už jseš u metody "B" jak ji nazval magi a můžeš do hlavy co ti bude házet dvě tři setinky strčit nějaký nástroj s Mk kuželem a okopčit jeho úhel nebo do hrotů které budeš muset předtím vyrovnat na nulu

ale jak jsi říkal proti gustu žádný dišputát

hele potraviny nemá doma sinusové pravítko,nemá kleštiny,nemá referenční kužel aby si mohl nastavit na číňanovi podle něj úhel ,a nejšpíš ani kalibr a tušírovací barvu aby si zkontroloval to co vyrobil ale garantuju ti že totuto podle magiho"zednickou" metodou je na jeden jedinej pokus schopný vytočit ne jenom Mk kužel ale jakýkoli kužel
všimni si toho jakýkoli a votom to je

magi bude kopírovat kužel který bude mít i s ostatníma strojařema které zná , ale jak vyrobí jakýkoli přesný kužel na funkční ploše na soustruhu bez brusky např. 1:30,1:50 atd.
metodou "A" ? pokud ano tak hodně štěstí
taky se nechci tady dohadovat a prdím na to jak si to kdo dělá,je mi to šumafuk ale plivat na něco jenom proto že jsem o tom nikdy neslyšel

hihi jak je to dlouho co byla země placatá