Weiler LZ 330

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
karol.net

5. 6. 2020, 6:57

nie je to od priekupnika,ale u cloveka, ktory pre nho robi (vraj) a dedo rozpredava dielnu. Samozrejme, ze si pozriem, ved preto sa tu pytam na skusenosti ludi s tymito strojmi...zatial polovica komentov je uplne o inom
xener

5. 6. 2020, 7:18

beries to z toho inzeratu alebo si to sem dal len ako foto aby sme vedeli ako ta masina vyzera? :)
predpokladam ze to beries od toho priekupnika, tak si este raz pozorne precitaj co som ti pisal a asociuj si to s tymi informaciami ktore si dostal od priekupnika.

mozes si byt isty ze weiler v dobrom stave nekupis za 1700E a uz vobec nie cez priekupnika ktory si na to este nalozi svoje. takze je to bud podvod alebo totalny srot.
ver tomu ze keby bol v dobrom stave tak ten tomas ktory sa urcite tomas nevola, tam da cenu minimalne 3500E
Naposledy upravil(a) xener dne 5. 6. 2020, 7:24, celkem upraveno 1 x.
karol.net

5. 6. 2020, 7:22

mala by to byt takato masina...ale fotky, ci video posle az ked sa tam dostane...zatial to posobi ako nejaky kompilat fotografii...no, ja sa za ten cas potrebujem dozvediet od skusenejsich, ci nad tou masinou vobec uvazovat, pre a proti...nahradne diely,prislusenstvo,to mi je jasne...dostatocna tuhost, presnost a vykon - to som sa nedozvedel.
xener

5. 6. 2020, 7:30

napisali ti tu jasne, ze je to velmi schopna masina, ktora robi vsetko co sa v danej velkosti ocakava a este aj rozumne a ergonomicky. je na vyssej urovni ako tosy .
ked chces iny priklad, tak si porovnaj hmotnosti schaublinov voci rovnakej triede tos a tiez zistis ze su o hodne lahsie. liatiny bolo u nas vzdy dost, tak preco by sa nevyuzila na ziskanie tuhosti? inde mali asi viac casu a vedomosti aby zabezpecili tuhost aj inymi metodami ako cistou vahou, teda nie ze by to boli pierka, ale su jednoznacne lahsie na vahu. a schaublin nie je urcite rozdrncana kopa zeleza
Tom Dvk

5. 6. 2020, 7:42

Nikde nepadla zmínka o tom, co by se mělo na tom soustruhu dělat. Jestli stáčet bubny z Tatry nebo vyrábět hřífelky do autíčka na dálkové ovládání. Od toho se odvíjí, jestli je ten soustruh vhodný. 18 i Weiler jsou určitě obadva dobré, ale jsou pro tebe vhodné ? Napiš točný průměr a materiál, ktetý potřebujeś točit a určitě budeš hned vědět. 800kg je dle mého nadoma tak akorát, sám něco podobného mám a neměnil bych. :)
karol.net

5. 6. 2020, 7:43

nenapisal tu nikto nic jasne...iba jeden z ludi, ktory tu pisali ma ten stroj realne doma a pracuje na nom - ten pan mi od vcera neodpisal. Jeho nazor by som bral ako priamy, ostatne beriem na vedomie,ale su to dojmy. Liatiny bolo u nas dost a tuhost sa da zabezpecit aj inac...OK...ale rozdiel v hmotnosti je dvojnasobny, takze preto ma zaujima nazor znalych, ktori mali moznost porovnavat, ci ta tuhost je naozaj zabezpecena "inac". Dalej vykon motora je iba 3kW. Je to dost? Ked tam upnem pol metrovy obrobok?Ja neviem... Mozno je to na vyssej urovni ako TOS, ale TOS ma u nas tradiciu, vela ludi ma s nim skusenosti, preto potrebujem nazor ludi ktori vedia porovnavat zo svojich skusenosti oba stroje. Viem, ze aj Tumlik, ktoreho si tu na fore mnohi povazuju je zatazeny na Shaubliny, ale ma aj SV18tku. Veci, ktore ma zaujimaju su cisto technicke pre a proti. Ja s tym nejdem obchodovat, ani spekulovat, len si nechcem dat pracu a dotiahnut domov tonu zeleza a zistit, ze je to pekna hracka,ale na mosadz...
Naposledy upravil(a) karol.net dne 5. 6. 2020, 7:48, celkem upraveno 1 x.
karol.net

5. 6. 2020, 7:47

nieco univerzalne...hriadel do cerpadla, kotuc na auto, puzdro na lozisko...mam kotucovu brusku, V20tku...mozno aj tam sa nieco pokazi, tak vyrobit,ak bude treba...nie ziadne mega veci neplanujem, kupil by som si SU50tku...ale aby sa dalo aj v pohode nieco odpichnut, ked bude treba.
filla
Kontaktovat uživatele:

5. 6. 2020, 8:07

karol.net píše: 5. 6. 2020, 6:57 nie je to od priekupnika,ale u cloveka, ktory pre nho robi (vraj) a dedo rozpredava dielnu. Samozrejme, ze si pozriem, ved preto sa tu pytam na skusenosti ludi s tymito strojmi...zatial polovica komentov je uplne o inom
a kdyz vydrzis, nepapat, uvidis i zlate prasatko, ale rozhodne ti preju hodne stesti
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
karol.net

5. 6. 2020, 8:20

dik za stesti...na toto som sa tu nepytal, zajdem si k vestici,nie na strojarske forum, ked budem riesit stesti....dalsi koment o nicom...
Aris

5. 6. 2020, 8:27

Ptáš se na tuhost, protože se ti zdá malá hmotnost.
Napíšu to takhle, můj malý weiler váží asi 250 kg, jak zde zaznělo, podstavec je svařenec z tlustého plechu.
Nedavno jsem na něm točil kulatinu, průměr 80mm, délka 200mm, úběr 3mm z průměru, vc=150m/min. Na malý stroj slušná špona, a stroj nevibroval, ani nenaříkal. Asi by zvládl i 4mm z průměru, ale nezkoušel jsem to. Pro mé účely vyhovující, věřím že větší Lz 330 zvládne to stejné jako s 18. Tuhé je to dost, i přes malou hmotu.

A přesnost. Pro ověření přesností a hlavně stavu lože jsem soustruzil kulatinu 25mm,bez podepreni koníkem, vyložení 180mm. Rozdíl v prumerech na obou koncích a uprostřed byl max. 0,02mm. Pro moje použití je to přesně až až. Večer můžu nahrát fotky z měření,jestli chceš.

Variátor. Jestli je to verze s variátorem, ber ji určitě. Jak sis přečetl, závadu si na něm opravíš. I já jsem to zvládl. Variátor mi vyhovuje, přidělej si k němu otáčkoměr, a budeš v pohodě. Treba při vrtání můžeš měnit otáčky podle toho, jak ti z toho leze špona. Remenovy převod je navíc tichý, což oceníš v malém prostoru. Do hobby dílny bych už nevolí jinak.

A zápory. Určitě příslušenství. Je nesehnatelné. A drahé. Třeba teď si budu vyrábět pohyblivou lunetu, protože origo nejde sehnat. Musel jsem si vyrobit i nozovy suport, kvůli použití Multifixu.
A co univerzalka, je tam origo Weiler, nebo Rohm, nebo ji někdo stipnul a dal tam obyčejnou vymletou tosku? Tenhle detail dokáže hodně ovlivnit cenu.
Jaké má tvůj konkrétní kus upínání nožů?
Nozovku, tripan, multifix, nebo tak něco?
Jaký největší nůž se ti vleze do osy vretene?

Za tu cenu, a jestli je s variátorem a s příslušenstvím, ber ho okamžitě. Normálně jsou o dost dražší.
Prekontroluj si stav pohonu, vůli vřetene, vůli v posuvovych sroubech, stav lože, stav rybin suportu a celkově stav.

Edit: už vidím, že je tam obyčejná domlacena TOSka :/ Škoda. Multifix je fajn, ale velikost se mi nezdá. Není to vel. B? Dle mě budou větší noze nad osou.
karol.net

5. 6. 2020, 8:36

Dakujem pekne, Aris ! Takto si predstavujem vecny a najma kompetentny prispevok. Rozpraval som s tym panom dnes, na bazosi je to len kompilat fotografii, ma poslat video a potom predviest osobne, ale vraj je na predaj viacero Weilerov. Nikdy som o tychto strojoch nepocul, nerobim s tym, preto som sa opytal tunajsich. Ale jeden odhovara, druhy praje stesti, treti toci o svojom. Pritom stacilo uplne to,co pises ty. Aj ked toto bude srot,alebo podvod. Ale o mesiac mozem narazit na rovnaky trebars za 3500 Eur a uz viem, ze ho mozem zvazovat. Ze ho odporuca niekto ,kto ma podobny a funguje dobre. A najma - ma konkretne argumenty. Pekny den.
milan584

5. 6. 2020, 10:06

karol.net píše: 5. 6. 2020, 8:20 dik za stesti...na toto som sa tu nepytal, zajdem si k vestici,nie na strojarske forum, ked budem riesit stesti....dalsi koment o nicom...
Zkusím to znova - pokud je ta 330 v dobrém mechanickém stavu, tak největší omezení bych řekl, bude obsluha. Problém je v tom, že se tu tlachá o virtuálním kusu, který nikdo ani neviděl a inzerát je na první pohled podezřelý - mě úplně stačí tohle https://www.bazos.sk/hodnotenie.php?mai ... meno=tomas
(na první pohled prodám cokoli, z čeho může být vejvar).
Plky typu "od důchodce" jsou klasika - a to tu mašinu ten důchodce jako novou kupoval od Weilera a nebo ještě před ním překvapivě někde byla?
Obě ty mašiny (na fotkách v inzerátu je co kus, to jiná) jsou varianta s preselectorem - což mj. znamená, že s vysokou pravděpodobností byly kupované někam, kde běžely jako produkční mašina - pokud to kdysi nekupoval dxxxxl, tak do nástrojárny by si koupil spíš verzi s variátorem.
Takže mechanický stav spíš bude odpovídat produkční mašině a ne nástrojařské (pro elektrikáře - bude podstatně víc dobitá).
Co se týče toho "jesli na tom půjde točit železo půl metru dlouhý" - tak na to ti seriozně neodpoví nikdo. Když to bude automatovka pr. 100, tak s prstem v nose, když to bude něco jako 42CrMo v QT :lol: třeba průměr 200 tak si ani neškrtneš - a i na násobně větší mašině to nebude jednoduché.
Prostě je to slušná lehká mašina na produkční práci - tj. menší serie (ta verze s preselektorem), rozumné materiály, žádný raubování.
Co se týče přesnosti - tak ta bude odpovídat mechanickému stavu - když to bylo nový, tak z hlediska přesnosti to s tou S-28 srovnávat nelze - 330 je o kategorií (minimálně) lepší mašina.
No a pokud máš potřebu dělat přesně, tak si můžeš koupit novou 330 z fabriky - mj. dodnes se vyrábí.
http://www.gdweiler.com/home/view_product/LZ%20330/3
karol.net

5. 6. 2020, 2:40

dakujem za rady...ja nemam iluzie, ze tento stroj bude dobry, ze je to hotova vec a podobne nezmysly...chcel som vediet nazor technicky mysliaceho cloveka, ktory ma skusenosti s tymto typom sustruhov a samozrejme s TOSackymi a vie mi zodpovedat moje otazky,to je cele. Napr. uz dnes som sa dozvedel, ze stroj spadol pri prevoze, moze byt poskodeny, to z fotiek neuvidim (a mozno ani nazivo). Ale uz viem, ze ludia, ktory s tymto strojom maju skusenosti ho chvalia. V buducnosti viem zvazovat kupu takehoto stroja, ked bude v dobrom stave a aj ked bude napr. 3x drazsi. Ale budem mat aspon referenciu, ze su to kvalitne stroje.
xener

5. 6. 2020, 6:42

pozri sa,chcel si diskusiu, tak ti ludia pisali svoje nazory, nenapisal si na zaciatku ze chces aby ti pisali len to co chces pocut :D
mas trosku idealisticke nazory na kupu stroja z druhej ruky a poviem ti uprimne a narovinu co si tu vacsina mysli, je jedno co si kupis, aj tak hodne dlho nerozonas rozdiel medzi weilerom a bernardom :)
Aris

5. 6. 2020, 9:27

Přidávám fotky ke svému předchozímu příspěvku.
Tohle je z točení kulatiny 80mm, úběr 3mm z průměru. Je vidět, že to dělá krásný povrch, mašina je dostatečně tuhá.

Obrázek

Obrázek

Druhá sada fotek je z měření zkušební kulatinky. Opravuji, je to průměr jen 20mm, vyložení 180mm. Tím jsem si chtěl vyzkoušet, jestli je projeté lože. Kdyby bylo, měl už jsem předem nabídku na přebroušení lože a suportu, odhad ceny byl cca 7000 bez daně, to jen pro zajímavost. Ale nakonec to nebylo třeba.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Viděl jsem, že prodejce té Lz 330 přidal další fotografie, zřejmě prodávaného kusu. Stav opravdu nic moc. Ulámané ovládací kola a kličky, na jedné fotce je suport oddělený od suportové skříně, od pohledu jetá univerzálka TOS, a jestli těm matlákům opravdu spadl při nakládce .... :o
Radši bych se podíval po jiném kusu, v lepším stavu a s variátorem. Záleží, jaký máš na to budget.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“