28. 11. 2009, 7:37
Nad tímto celým už jsem taky mnohokrát přemýšlel, a až tahle dizkuze mě přinutila o tom přemýšlet víc a pokusit to zrealizovat.
Podle mě jsou 1÷4 pulzy na otážku vřetene málo, alespoň na stolních soustruzích, kde síla motoru není zrovna velká. Co se stane, když se sníží otáčky vřetene ? Budou, alespoň podle mýho názoru, na výslednym závitu malý či větší změny stoupání. A to není zrovna dobře.
Nebál bych se na vřeteno použít IRC snímač dejme tomu se 100imp/ot (nevím, jestli se tak malý rozlišení dělá, ale v zásadě je to jedno). Tyhle impulzy hnát do procesoru, kterej bude vypočítávat okamžitou hodnotu otáček vřetene a podle toho dávat impulzy do driveru pro krokovej motoru. Chce to jenom vymyslet správnej algoritmus přepočtu. Stoupání výslednýho závitu bude konstantní, stejně jako stoupání pohybovýho šroubu. Takže zase nějak složitý by to být nemělo. Dělá mi ale starost jiná věc - a to je najíždění do závitu. Poprvý je to jedno, ale jak dál ? Zastavit posuv, vyjet ze závitu, nastavit větší šponu a jet odznova ? Jenže jak docílit toho, abych se trefil do závitu ? Napadlo mě řešení přidat jednu halovku na vřeteno, a tím spouštět posuv krokáče. Samozřejmě vyvést tlačítko na ruční spouštění posuvu, pak by bylo docíleno přesnýho najetí do závitu.
A nebo to nedělat tak složitě, dát reverz vřetene a tím pádem i krokáče a zase vyjet, přidat na úběru, zajet, vyjet a takle pořád dokola.
www.tc-pipa.wz.cz