Krok.motor na záv.tyči.soustruhu.

potraviny
Kontaktovat uživatele:

18. 11. 2009, 10:12

Prosím o radu odborníky. Vím mám možná roupy, ale chtěl bych mit krok.m. na závitové tyči a skončit se stálím přehazováním kol. Moje představa je asi taková, mít nějaký řídící panel s dig.zobraz. pro rychlost posuvu a nějaké tlačítka pro přidání či ubráví rychlosti posuvu např. 1,5, 1,6, 1,7 atd. oproti otáček sklíčidla. Samozřejmě od 0,1 do x,0 Tlačítko pro lev., nebo pravý chod KM. Vlastně takovou krabičku přidělanou na soustruhu, kde bych to všechno nastavoval a nemusel by být komp. Na webu jsem viděl KM + nějakou pružnou spojku, ale vůbec nevím jaký KM, jak silný a to vše kolem toho. :cry: Je vůbec toto reálné. Poraďte jak na to a na co se soustředit.
Zdenek Valter

18. 11. 2009, 11:09

potraviny píše:Prosím o radu odborníky. Vím mám možná roupy, ale chtěl bych mit krok.m. na závitové tyči a skončit se stálím přehazováním kol. Moje představa je asi taková, mít nějaký řídící panel s dig.zobraz. pro rychlost posuvu a nějaké tlačítka pro přidání či ubráví rychlosti posuvu např. 1,5, 1,6, 1,7 atd. oproti otáček sklíčidla. Samozřejmě od 0,1 do x,0 Tlačítko pro lev., nebo pravý chod KM. Vlastně takovou krabičku přidělanou na soustruhu, kde bych to všechno nastavoval a nemusel by být komp. Na webu jsem viděl KM + nějakou pružnou spojku, ale vůbec nevím jaký KM, jak silný a to vše kolem toho. :cry: Je vůbec toto reálné. Poraďte jak na to a na co se soustředit.
Potřebuješ cca min 2 Nm lépe však i silnější. K tomu odpovídající zdroj a driver k tomu KM. Pružná spojka je vhodná.
Zobrazovací jednotka může být spíš komplikací. Na princip dělní však nemusí mít žádný vliv.
Z vřetene přes vhodnou děličku (stanoví poměr otáček motoru vůči vřetenu) posíláš pulzy do driveru. Směr otáček se dá nastavit přepínačem.
Laco19

18. 11. 2009, 11:31

Do povodnej temy som ti na to dal odkaz na ELS - Electronic Lead Screw. Robi to presne to co si pisal, ma to snimac na vretene a na zaklade toho toci vodiacou skrutkou. Ak das navyse motor aj na priecny suport, robi to kuzele ale na plosaku to ma len driver pre jeden motor. Treba nastudovat manual, ja som ho len precital. Je to vyskusana a odladena konstrukcia, na Yahoo je k tomu diskusna skupina - mozes s nimi o tom porozpravat. Mozes si kupit stavebnicu alebo si to podla schemy postavit sam. Alebo sa mozes pustit do vlastnej konstrukcie niecoho podobneho.
potraviny
Kontaktovat uživatele:

18. 11. 2009, 12:49

Nó, tak na ELS - Electronic Lead Screw by mi to vyšlo kolem 11litrů, bez KM, spojky a poštovného. :( Copak v Cz není nic podobného? Vždyť našinec dokáže i nemožné. :lol:
Laco19

18. 11. 2009, 5:13

potraviny píše:Nó, tak na ELS - Electronic Lead Screw by mi to vyšlo kolem 11litrů, bez KM, spojky a poštovného. :( Copak v Cz není nic podobného? Vždyť našinec dokáže i nemožné. :lol:
To je cena za hotovy vyrobok ale schemu na stranke mas a softver tiez (nie som si isty ale myslim ze aj zdrojaky). Ked ides nieco vyrabat, navrhu a vyrobe plosaku sa aj tak nevyhnes. Suciastky nie su drahe ale nazbiera sa to, nejaka krabicka, par spinacov, displej a hned je to 2000 korun.
Ked pockas cca pol roka, bude na toto k dispozicii navrh plosaku s rozmermi vhodnymi pre mini sustruh a so suciastkami dostupnymi v nasom regione :wink: .
Zdenek Valter

18. 11. 2009, 5:15

Laco19 píše:
potraviny píše:Nó, tak na ELS - Electronic Lead Screw by mi to vyšlo kolem 11litrů, bez KM, spojky a poštovného. :( Copak v Cz není nic podobného? Vždyť našinec dokáže i nemožné. :lol:
To je cena za hotovy vyrobok ale schemu na stranke mas a softver tiez (nie som si isty ale myslim ze aj zdrojaky). Ked ides nieco vyrabat, navrhu a vyrobe plosaku sa aj tak nevyhnes. Suciastky nie su drahe ale nazbiera sa to, nejaka krabicka, par spinacov, displej a hned je to 2000 korun.
Ked pockas cca pol roka, bude na toto k dispozicii navrh plosaku s rozmermi vhodnymi pre mini sustruh a so suciastkami dostupnymi v nasom regione :wink: .
Ty na tom pracuješ ? ;-)
Laco19

18. 11. 2009, 5:27

Zdenek Valter píše:
Laco19 píše:
Ty na tom pracuješ ? ;-)
Este nie ale paci sa mi to. Netuzim mat CNC sustruh ale toto sa nanho hodi. O 5 tyzdnov by mi mala prist frezka, takze potom sa budem venovat len tomu (dovtedy mozno stihnem na nu vyrobit aj 2. DRO) ale potom by som to chcel urobit. No mozno ma pochyti prestavba frezky na CNC (uz po tom poskulujem), uvidim...
ledvinap

18. 11. 2009, 6:48

Kdyby clovek nepocital praci, tak za 11k se da vpohode zvladnout prototyp .. proda toho nekdo aspon 10 kusu ? Cena by vychazela +- cena hotoveho driveru pro KM + tak 2kkc + krabice
potraviny
Kontaktovat uživatele:

18. 11. 2009, 6:56

Laco19 píše:
Pokud s tím začneš, hned mi dej vědět a letím do toho. Jak říkáš, počkám tedy cca 1/2roku. Myslím, že bys tímhle udělal radost vícero uživatelům. :lol:
Laco19

18. 11. 2009, 8:06

potraviny píše:
Laco19 píše:
Pokud s tím začneš, hned mi dej vědět a letím do toho. Jak říkáš, počkám tedy cca 1/2roku. Myslím, že bys tímhle udělal radost vícero uživatelům. :lol:
Dam potom info ako to vyzera s pracou na ELS.
Jiří Pavlík

18. 11. 2009, 10:17

Taky bych se zařadil do fronty.
Laco19

22. 11. 2009, 10:55

Zdenek Valter píše:
Laco19 píše:
Ty na tom pracuješ ? ;-)
Tak uz na tom pracujem, vyskusam si na tom KM - bude to moja prva CNC zalezitost.
Povodne som nechcel KM ale serva - jediny dovod bol, aby neboli CNC pohony hlucnejsie ako samotna bola praca na stroji. No serva co som nasiel su rozmerovo dlhsie, neviem si ich nejako predstavit namontovane na suporte sustruhu a na osiach x/y frezky. Dalsia vec je cena, za par korun mozem mat nove KM a aj jazdene serva by boli o dost drahsie (prehladal som som ebay). Tak to vyskusam s KM (s drivermi s "problematickym" A3986) a ked to bude zavijat, tak to pojde z domu prec.
potraviny
Kontaktovat uživatele:

22. 11. 2009, 11:34

Držím palce, ať se dílo zdaří. Já po tom dost toužím.
Laco19

28. 11. 2009, 11:27

Tak som s tym ELS pokrocil, uz mam v eagle nakreslenu schemu a zrevidovany zoznam suciastok. Z povodnej schemy som vyhodil CAN BUS a RS458 to nebudem potrebovat. Taktiez na doske ELS nebude driver.
Mam predstavu ze namontujem do krytu elektroniky hore, tlacitka a displej smerom dopredu. Dolu sa este zmesti krokovy motor pre vodiacu tyc.
No som sklamany ze to nedokaze pouzivat enkoder na vretene alebo snimac otacok s viacerymi impulzmi na otacku, na stranke sice su schemy a aj nafotene enkodery ale to len pre dalsie projekty. ELS dokaze zatial pracovat len s jednym impulzom na otacku a to neviem co urobi na nasich mini strojoch. So zotrvacnymi hmotami ktore by udrzali stabilne otacky v ramci jednej otacky vretena sa pocitat neda a regulacia neviem ako to zvlada. Takze nehrozi ani pouzitie originalneho 40 impulzoveho snimaca vo vretene.
ledvinap

28. 11. 2009, 3:12

Nejak nechapu, proc by neslo pouzit vic pulzu na otacku ... jediny problem je, ze pro n-pulzovy snimac bude posuv n-krat rychlejsi. Takze pokud pouziju 10 pulzu na otacku (treba to ze vretene vydelit ctyrmma), tak pak u posunu staci jen posunout desetinou carku. Nebo jsem neco prehledl?
Odpovědět

Zpět na „Krokové motory“