MESU jsem nezahodil nadobro, ale prostě mě to nyní omezuje.
Navíc i kdyby mi to někdo "napsal" tak když se to zasekne nemám šanci to rozklíčovat a taková nejistota, nee.
GRAVOS není na to abych tam "bastlil" nějaké funkce, ale nyní nevím co bych urputně potřeboval a co neumí (s PLC modulem toho umí dost).
třeba neumí to skenování křivosti povrchu, které zatím nevím zda vůbec budu potřebovat jelikož DPS dělat nehodlám, umím vyřešit oklikou kdyby to bylo nutné a zase umí to co chtít budu, třeba řízení dávkování podle ujeté vzdálenosti (princip 3D tisku)
Vlastní stavba má několik výhod, kromě toho že přesně jak stavíte, víte co si pak můžete dovolit, kde se dá něco zlepšit a jak to spravit.
A hlavně já nedělám CNC na plánovanou výrobu
A teď zpět k CNC
Mazání je vhodné, víme že kdo maže ten jede.
Navíc pokud to nesedí dokonale, budou vedení a ložiska namáhána nestandartně. Sice to nenaběhá tolik, ale bez mazání je to slepá cesta.
Domečky z číny a klasickým ložiskem s tím nepočítá. Proto jsem před výměnou ložisek doplnil vstup mazání a udělal mírnou drážku aby se mazivo mohlo dostat na kraje ložisek.
u osy Z jsem musel mazání dát přes desku, jinde není možnost.
.
Mechanické koncové spínače přímo do serva, tzv poslední záhrana před kolizí. U slabého KM se nic neděje, narazí a bzučí, ale rozjeté servo nadělá hodně škody (s tím bych do vlákna "když se nedaří" nerad). Referenční do systému je indukční a pořádně připevněný kvůli opakovatelnosti.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.