Vyber motoru pre sustruh

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
turnigy

19. 2. 2021, 10:46

r4cv píše: 19. 2. 2021, 8:24
turnigy píše: 19. 2. 2021, 6:44 Tým, že tam dáš 3000 ot/min motor sa pripravíš o polovicu krútiaceho momentu v nízkych otáčkach (oproti 1500 ot/min motoru rovnakého výkonu), keď ho budeš potrebovať najviac.
To vazne? Uz sme to tu preberali. Je jedno kolko otacok ma motor. Dolezity je vykon a otacky obrobku. Ci 750ot motor alebo 3000ot. motor, krutiaci moment je P/2.pi.n (obrobku)
Mensi Mk motoru je nasobeny vyssim prevodovym pomerom.
Myslel som to pri prevode 1:2, ako píše Thomeeque. Väčší prevod by sa tam asi ani nevošiel, pri zachovaní nejakého rozumného minimálneho priemeru remenice na motore. Vzťah medzi výkonom, momentom a uhlovou rýchlosťou je mi známy.
Tos C45-2000
Agos

20. 2. 2021, 5:02

Asi sme sa tu viacery nepochopili, ja budem mat na vretene polovicu otáčok motora takze napr 3000ot/min motor (50hz) = vreteno 1500, ak myslite že je rozumnejšie dať napr 1500ot/min motor = vreteno 750 dám si poradiť , však preto píšem toto vlakno , čo sa týka krokacu na posuv žiadne ot vpred a vzad ... v hre sú dve možnosti použiť originál skrutku s delenou maticou ( väčšie vôle) /alebo tam osadil gulickovu hriadeľ len prídem o možnosť ručne pohybovať pozdĺžnym posuvom, ďalšia možnosť by bola osadiť všade guličkové hriadeli a krokové motory a spravit mu riadenie (viem že servo je vhodnejšie , no aj drahšie atd ) ,. Nepotrebujem stoho robiť neviem aký moderný stroj, no každý ten prevod ktorý tam je už ma daku vôľu a vydáva nejaké zvuky ktoré mi niesu po chuti ... a daky ten 4kw menič mám v supliku tak prečo nezmodernizovat... závity na ňom rezať neplánujem - to si spravím na iných strojoch , toto je čisto zábavka do pivnice
Agos

20. 2. 2021, 5:07

Agos píše: 19. 2. 2021, 6:01
turnigy píše: 18. 2. 2021, 4:29 1500 otáčok pri 50 Hz sa mi zdá priveľa, pri 100 Hz potom budeš mať na vretene 3000 otáčok. Neviem, či je to vreteno na také otáčky stavané. Ja by som použil 1500 ot/min motor a prevod 1:2, potom by si mal na vretene 750 otáčok pri 50 Hz a 1500 pri 100 Hz. Do 750 ot/min budeš mať k dispozícií maximálny moment, od 750 už bude klesať.

Čo sa týka výkonu, tak to musíš vedieť ty - pre niekoho je dokončovacia špona 1mm, niekto zasa považuje 1mm šponu za hrubovanie. Ale ak to chceš na priamo, bez prevodov, tak vyšším výkonom nič nepokazíš - budeš mať k dispozícií väčší moment pri nízkych otáčkach. Ja osobne by som dal aspoň 2,2 kW alebo 3 kW - zdá sa to veľa, ale pri nízkych otáčkach to bude mať stále nižší moment, ako originálny 1 kW s prevodovkou.

Dakujem za radu
Asi pôjdem do toho 3kw, radšej viac s rezervou , motor dám ale 2900ot , a čo sa týka záberu atd tak tam som limitovaný konštrukciou a váhou stroja, tak uvidíme . Zatiaľ to teda vyzerá tak že tam pôjde 3kw 2900ot 2:1 na vreteno a posuv zvlášť krokovy motor (7? 12? Nm) a nejaké jednoduché riadenie .

Pardon preklep, reagoval som na rozumný príspevok od turnigy a napísal som tam omylom že použijem ten viac ot motor, zrejme preto tu vznikla taka búrlivá debata 😀
Zdenek Valter

20. 2. 2021, 5:29

Co tam máš za ložiska na vřeteni?
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 2. 2021, 6:08

Agos píše: 20. 2. 2021, 5:02rozumnejšie dať napr 1500ot/min motor = vreteno 750 dám si poradiť
Vždyť už jsi odpověď dostal a hned stejnou několikrát od několika lidí :-) Motor na 3000 otáček je zcela nerozumný, 1500 už trochu lepší, ale jestli to půjde (rozměr, cena), použij šestipólový (1000 otáček) nebo osmipólový (750 otáček). Přetaktovat (frekvenčákem) na 3000 otáček se dá každý z nich a to zcela normálně, není to žádné "hacknutí" ale běžné katalogové provozní podmínky.

Nízké až velmi nízké otáčky se u soustruhu hodí vždycky, i kdybys nedělal závity (stejně budeš :-)) a nevyráběl železniční dvojkolí, tak budeš třeba navíjet pružiny nebo cívky do transformátoru nebo budeš obrábět termoplasty, promíchávat plechovku s barvou a podobně.
Aleš Procháska
Charon
Sponzor fora

20. 2. 2021, 6:32

Pokud tam nechas puvodni tyc se svernou matkou a jestli servo nebo krokac je putna, myslis ze ridicimu systemu vysvetlis ty vule? Kdyz bude v zaberu, proste krok motoru posune suport, pri pozadavku pohybu na druhou stranu nez se dostane do zaberu, potrebujes dva kroky v prazdnu.
Na ty loziska jsi Zdenkovi neodpovedel, ony kluzna na tehle historickych nejsou stavena na buchvi jaky tocky. A jestli je ma v prdeli tak jednodušší je to cele nadelit nejakemu cvokovi, co se pusti do generalky :D
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
chb

20. 2. 2021, 6:39

tak tak ... pokud stávající motor točí - přidal bych jen měnič a na víc nesahal.
Pokud to má být to nejlepší v dílně - pak změna motoru (možná jen umístění) z důvodu zjednodušení řemenových převodů + měnič
na šrouby bych nesahal a krokáče neosazoval, stav stroje sice neznám, ale iluze o vůlích/vyběhanosti a tedy vhodnosti k nějaké větší přestavbě bych si nedělal. Nesmysl do tohoto nějak moc investovat.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
turnigy

20. 2. 2021, 6:49

Ten krokáč na posuvy namiesto ozubených kolies nie je zlý nápad, hlavne na sústruhu bez nortonky, ale určite by som nerobil nejakú prestavbu na guličkovú skrutku. Najlepšie by to bolo spraviť tak, aby sa to potom zasa dalo jednoducho prehodiť nazad na ozubené kolesá, keď budeš potrebovať rezať závity.

Vôľa na pozdĺžnom posuve absolútne ničomu nevadí, má ju každý sústruh.
Tos C45-2000
milan.83

21. 2. 2021, 12:32

Teda já nevím, co tam máš za ložiska, ale vřetena těchto starých soustruhů mají většinou kluzné uložení. Jestli ho opravdu má a hodláš ho honit na 1400 otáček, tak si kup stopky a zkus měřit, jak dlouho to vydrží do zadření. Pokud je vřeteno opravdu v kluzných ložiscích, narychtuj si to zhruba na 700 otáček. Nedávej motor s 2800 otáčkami, dej tam maximálně motor na 1400 otáček, s tím tvým převodem to bude akorát. Když dáš 960 ot motor, tak otáčky doženeš mírně zvýšenou frekvencí.
prochaska píše: 20. 2. 2021, 6:08
Nízké až velmi nízké otáčky se u soustruhu hodí vždycky, i kdybys nedělal závity (stejně budeš :-)) a nevyráběl železniční dvojkolí, tak budeš třeba navíjet pružiny nebo cívky do transformátoru nebo budeš obrábět termoplasty, promíchávat plechovku s barvou a podobně.
tak to promíchávání plechovky s barvou na soustruhu bych jednou rád viděl :)

Souhlas s nízkými otáčkami. Já na nízké otáčky navíjel šneky ze 6 m dlouhých nerez trubek a 60 otáček bylo na hraně.
předválečný soustruh Volman, protahovačka HMS 850, Gude MIG 192/6K, frézka F1J2
Agos

21. 2. 2021, 9:12

Zdenek Valter píše: 20. 2. 2021, 5:29 Co tam máš za ložiska na vřeteni?

Ešte som to nejak neskúmal , budem to riešiť pri prevoze do pivnice a prestavbe ale na 99% radial puzdra (mosadz, bronz? ) axiál guličkové axiálne lozisko mazanie nakvapkanim oleja do maznic , tak ako je to pri väčšine strojov s toho obdobia, na tej foto kde je ten motor s prevodom (to mám len na drevo) je tomu tiež tak , mám to ako pokus koľko ot to vydrží ... v hre je taktiež prestavba na konicke valcekove ložiska a axial by ostal gulickovy , to som preberal s jedným pánom ktorý sa venuje výlučne vretenam a bol u mna v práci riešiť jedno na cnc, tak som snim hodil o tom reč
Agos

21. 2. 2021, 9:22

Charon píše: 20. 2. 2021, 6:32 Pokud tam nechas puvodni tyc se svernou matkou a jestli servo nebo krokac je putna, myslis ze ridicimu systemu vysvetlis ty vule? Kdyz bude v zaberu, proste krok motoru posune suport, pri pozadavku pohybu na druhou stranu nez se dostane do zaberu, potrebujes dva kroky v prazdnu.
Na ty loziska jsi Zdenkovi neodpovedel, ony kluzna na tehle historickych nejsou stavena na buchvi jaky tocky. A jestli je ma v prdeli tak jednodušší je to cele nadelit nejakemu cvokovi, co se pusti do generalky :D

Takto , aby bolo jasne ten krokac tam chcem kvôli posuvu pri obrábaní , lebo aktuálny posuv ide veľmi rýchlo, veľa kolies na výmenu nemám , a v momentálnom nastavení treba veľmi laborovat aby som dosiahol dobrý povrch, takto by som si jednoducho reguloval nezávisle ot skrutky od otáčok vretena
turnigy

21. 2. 2021, 9:31

Tú nezávislú reguláciu posuvu od otáčok by som ako veľkú výhodu nevidel - zmeníš otáčky a zmení sa ti posuv, keďže ten sa udáva na otáčku vretena. Ale zasa to je určite omnoho lepšie ako mať jeden posuv daný pomerom kolies.

Skús pomerať akú radiálnu vôľu má to vreteno, ak to v minulosti poctivo mazali, tak môže byť stále v dobrom stave, potom by bola škoda to prerábať, ono to totiž nie je také jednoduché. Vretenník by pravdepodobne musel ísť na vyvŕtavačku, keďže taký priemer ložiska ako má púzdro a vreteno ťažko zoženieš.
Tos C45-2000
Agos

21. 2. 2021, 9:40

turnigy píše: 20. 2. 2021, 6:49 Ten krokáč na posuvy namiesto ozubených kolies nie je zlý nápad, hlavne na sústruhu bez nortonky, ale určite by som nerobil nejakú prestavbu na guličkovú skrutku. Najlepšie by to bolo spraviť tak, aby sa to potom zasa dalo jednoducho prehodiť nazad na ozubené kolesá, keď budeš potrebovať rezať závity.

Vôľa na pozdĺžnom posuve absolútne ničomu nevadí, má ju každý sústruh.
Áno, tak nejak to mám v pláne , akurat nemám veľa výmenných kolies skrz závity , a ako som tu spomínal aktuálne ide ten posuv na obrábanie veľmi rýchlo , preto ten krokovy motor, k tým zavitom asi toľko že aj keď viem že bohužiaľ budem musieť obrobit preupinat ale je mi jednoduchšie ísť si závity narezať ku kamarátovi na sv18 ... tých závitov veľa nerobievam, tu ide čisto len o pohodlnosť ( motor , menič) dalej priestor keďže ta veľká remenica atd zaberá veľa miesta , ma vôle atd a v pivnici nemám veľa miesta, a vyriešenie rýchlosti posuvu ktorý je momentálne veľmi rýchly ( krokovy motor) ja ten sustruh používam min a hobby ( mám prístup k modernejším väčším strojom, len niekedy je dobre mat aj priamo doma daky ten šikovný stroj ) čo sa týka vretena ak by bolo treba môžem spravit prestavbu na valcekove ložiska ( preberané s odborníkom na vretena) len limitovať to bude absencia tlakoveho mazania, proste ten olej tam pôjde po kvapkách ( najskôr automaticky) k vôlam sustruhu ako takému ... sú tam ... 😀 nemeral som ich no viem snimi pracovať , pre zaujímavosť súčiastka priemeru 40mm dĺžky 100mm obrobena na 35mm stym že dokoncovaci rez šiel s prídavkom 0.8 na priemer ( D plátok r0.4) a kužeľ to spravilo cca 0.02 na tej dĺžke ...pre mna spokojnosť od toho v akom je zatiaľ stave a na čo ho vyuzivam, no určite budem chcieť na tom popracovat
Agos

21. 2. 2021, 9:41

turnigy píše: 21. 2. 2021, 9:31 Tú nezávislú reguláciu posuvu od otáčok by som ako veľkú výhodu nevidel - zmeníš otáčky a zmení sa ti posuv, keďže ten sa udáva na otáčku vretena. Ale zasa to je určite omnoho lepšie ako mať jeden posuv daný pomerom kolies.

Skús pomerať akú radiálnu vôľu má to vreteno, ak to v minulosti poctivo mazali, tak môže byť stále v dobrom stave, potom by bola škoda to prerábať, ono to totiž nie je také jednoduché. Vretenník by pravdepodobne musel ísť na vyvŕtavačku, keďže taký priemer ložiska ako má púzdro a vreteno ťažko zoženieš.
Presne tak, vretienok na vyvrtavacku a vreteno na brusku, našťastie pri obidvoch dieloch je s čoho uberať
Zdenek Valter

21. 2. 2021, 10:07

Agos píše: 21. 2. 2021, 9:12
Zdenek Valter píše: 20. 2. 2021, 5:29 Co tam máš za ložiska na vřeteni?
Ešte som to nejak neskúmal , budem to riešiť pri prevoze do pivnice a prestavbe ale na 99% radial puzdra (mosadz, bronz? ) axiál guličkové axiálne lozisko mazanie nakvapkanim oleja do maznic , tak ako je to pri väčšine strojov s toho obdobia, na tej foto kde je ten motor s prevodom (to mám len na drevo) je tomu tiež tak , mám to ako pokus koľko ot to vydrží ... v hre je taktiež prestavba na konicke valcekove ložiska a axial by ostal gulickovy , to som preberal s jedným pánom ktorý sa venuje výlučne vretenam a bol u mna v práci riešiť jedno na cnc, tak som snim hodil o tom reč
No tos ale měl hned na začátku ;-)

Ono totiž kluzné ložisko je super pro otáčky do cca 1200 ot/min MAX !!!
Pak už bys ho hodně trápil nebo nedej bože zadařel!!
Co se týče kuličkových tam je limit daný jejich konkrétní konstrukcí.
Zde je také vědět, co chceš dělat - čím menší věci tím větší potřebuješ otáčky a tam je jednoznačně limit pro ta kluzná ložiska.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“