Vyber motoru pre sustruh
Ahojte , chcel by som vedieť vás názor ohľadom zástavby elektromotora na písmo cez remeň s prevodom do pomala 2:1 tak ako na druhej foto, motor by som chcel dať 2850ot/min stym že vreteno bude mat 1425ot/min pri tvrdom zapojení motora, avšak chcem použiť frekvenčný menič tak otacky vretena budem vediem vyhnať vyššie , no v kW zatiaľ nemám úplne jasno , na sustruhu je momentálne 1kw motor + kopa prevodov , na tom druhom ( primárne na drevo ) mám 3kw motor so spomínaným prevodom, no mám dilemu koľko kW motor použiť do toho menšieho sustruhu, točiť sa na ňom bude kov no celková konštrukcia sustruhu mi nedovolí používať veľký záber ... dakujem
Ahoj myslím ze ti bude stacit cca 1,5 az 2 kw motor, jen bych ty tocky volil uvazliveji, menic neni vsespasny, i vektorak bude mit hoňky az budes potrebovat treba 200 tocek nebo min na zavitovani, teda snad to masinka umi.
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
1500 otáčok pri 50 Hz sa mi zdá priveľa, pri 100 Hz potom budeš mať na vretene 3000 otáčok. Neviem, či je to vreteno na také otáčky stavané. Ja by som použil 1500 ot/min motor a prevod 1:2, potom by si mal na vretene 750 otáčok pri 50 Hz a 1500 pri 100 Hz. Do 750 ot/min budeš mať k dispozícií maximálny moment, od 750 už bude klesať.
Čo sa týka výkonu, tak to musíš vedieť ty - pre niekoho je dokončovacia špona 1mm, niekto zasa považuje 1mm šponu za hrubovanie. Ale ak to chceš na priamo, bez prevodov, tak vyšším výkonom nič nepokazíš - budeš mať k dispozícií väčší moment pri nízkych otáčkach. Ja osobne by som dal aspoň 2,2 kW alebo 3 kW - zdá sa to veľa, ale pri nízkych otáčkach to bude mať stále nižší moment, ako originálny 1 kW s prevodovkou.
Čo sa týka výkonu, tak to musíš vedieť ty - pre niekoho je dokončovacia špona 1mm, niekto zasa považuje 1mm šponu za hrubovanie. Ale ak to chceš na priamo, bez prevodov, tak vyšším výkonom nič nepokazíš - budeš mať k dispozícií väčší moment pri nízkych otáčkach. Ja osobne by som dal aspoň 2,2 kW alebo 3 kW - zdá sa to veľa, ale pri nízkych otáčkach to bude mať stále nižší moment, ako originálny 1 kW s prevodovkou.
Tos C45-2000
turnigy píše: ↑18. 2. 2021, 4:29 1500 otáčok pri 50 Hz sa mi zdá priveľa, pri 100 Hz potom budeš mať na vretene 3000 otáčok. Neviem, či je to vreteno na také otáčky stavané. Ja by som použil 1500 ot/min motor a prevod 1:2, potom by si mal na vretene 750 otáčok pri 50 Hz a 1500 pri 100 Hz. Do 750 ot/min budeš mať k dispozícií maximálny moment, od 750 už bude klesať.
Dakujem za radu
Asi pôjdem do toho 3kw, radšej viac s rezervou , motor dám ale 2900ot , a čo sa týka záberu atd tak tam som limitovaný konštrukciou a váhou stroja, tak uvidíme . Zatiaľ to teda vyzerá tak že tam pôjde 3kw 2900ot 2:1 na vreteno a posuv zvlášť krokovy motor (7? 12? Nm) a nejaké jednoduché riadenie .
Ta redukcia bude vyradená , pôjde to napriamo cez remeň motor na vreteno tak ako je na druhom obrázku , všetko ostatne poruším , ono je to teraz kompletne v pôvodnom stave no vadia mi tie prevody, prácnosť ich zmeny a kopec nepríjemných zvukov
Ako myslis. Potom navrhujem vykon aspon 7-10kW.
Tým, že tam dáš 3000 ot/min motor sa pripravíš o polovicu krútiaceho momentu v nízkych otáčkach (oproti 1500 ot/min motoru rovnakého výkonu), keď ho budeš potrebovať najviac. Nízke otáčky totiž väčšinou znamenajú veľký priemer obrobku a omnoho väčší potrebný moment. Vysoké otáčky zasa používaš, keď sústružíš nejakú mini hriadeľku a moment je minimálny. Ale rob, ako uznáš za vhodné.
Vyhodiť predlohu je hlúposť, ak je funkčná. Budeš chcieť narezať závit alebo použiť nejaký tvarový nôž a ten motor to na priamo neutiahne, a navyše to pôjde strašne rýchlo.
Vyhodiť predlohu je hlúposť, ak je funkčná. Budeš chcieť narezať závit alebo použiť nejaký tvarový nôž a ten motor to na priamo neutiahne, a navyše to pôjde strašne rýchlo.
Tos C45-2000
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Takhle se už motory nepoužívají. To že tam dáš motor na 750 otáček neznamená, že z něj ty 3000 nevyrazíš. Ty motory jsou mechanicky všechny stejné a dělají se aby fungovaly i v USA, takže i nejtrapnější motor roztočíš s měničem na 3600 otáček jako nic.
Aleš Procháska
To vazne? Uz sme to tu preberali. Je jedno kolko otacok ma motor. Dolezity je vykon a otacky obrobku. Ci 750ot motor alebo 3000ot. motor, krutiaci moment je P/2.pi.n (obrobku)
Mensi Mk motoru je nasobeny vyssim prevodovym pomerom.
Jo to je rada nad zlato. Sice si to mozna spocita ale bude mu to k prdu, kdyz uz to vememe zgruntu, na te hromade srotu, kterou chce omotorovat a jeste k tomu osadit krokacema je to buřt. Az prijde na to, ze vule to ma milimetrove ve vsem, a krokac bude fungovat stylem tri kroky vpred a dva vzad
Jinak uz vidim jak je jedno, jaké ma motor tocky, ono provozovat na 10 hertzech 3000 motor je fakt libovka. Logictejsi je treba 750 otackovy jet na 150 hz. Problem lozisek a vyvážení rotoru vynechme.

Jinak uz vidim jak je jedno, jaké ma motor tocky, ono provozovat na 10 hertzech 3000 motor je fakt libovka. Logictejsi je treba 750 otackovy jet na 150 hz. Problem lozisek a vyvážení rotoru vynechme.
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
To bylo nepochybně k motoru připojenému pevným převodem 2:1 do pomala, přečti si původní dotaz.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Jinak, pro zajímavost, tohoto prcka jsem poháněl 250W 920RPM motorem 4:1 do pomala a maximum jsem tam pouštěl 200Hz, tj. maximum na vřetenu právě těch 920RPM, dalo se s tím dělat leccos, jak drobné součástky tak i závity i upichovat (ve spojení s vektorovým měničem). Takže pokud pevný převod, tak jak píší ostatní, raději pomalý motor a "přetaktovat" než opačně.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino