Začněme s linuxem, má to smysl !
Začnu tím, že Ti rozhodně nevnucuji svou 7i96. Pokud Tě cena za 7i95 netrápí a neumíš(nechceš) si vyrobit nějakej ten plošňák, tak jdi do ní.
Pokud si chceš "pouze" nechat otevřenou cestu k encodérům, tak existuje pro 7i96 firmware "7i96_6enc_d.bit", což znamená, že bude FPGA softwarově připraveno na zapojení 6-ti encodérů. Ovšem budeš si muset k tomu vyrobit nějakou oddělovací desku na konektor P1.
Pokud si chceš "pouze" nechat otevřenou cestu k encodérům, tak existuje pro 7i96 firmware "7i96_6enc_d.bit", což znamená, že bude FPGA softwarově připraveno na zapojení 6-ti encodérů. Ovšem budeš si muset k tomu vyrobit nějakou oddělovací desku na konektor P1.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912.webnode.cz
Momentalne pouzivam komplet instal balik LC 2.8.1. buster (10)
V biose je potrebne povolit virtualizacne stroje.
Najskor nainstalovat baliky:
sudo apt-get install libcurl4
sudo apt-get install libqt5x11extras5
Potom debianovsky balik:
sudo dpkg --install .../virtualbox-6.1.deb
Pri chybach doinstalovat:
sudo apt-get install dkms
sudo dpkg --install .../virtualbox-dkms_6.1.16-dfsg-6_amd64.deb
sudo apt-get install linux-headers-amd64
sudo apt-get install linux-headers-4.19.0-14-rt-amd64
Tieto baliky nemusia byt pre teba relevantne. Pouzivaj terminal. okno kde ti vypise dalsie zavislosti ktore potrebujes doinstalovat.
Nepamatam si z hlavy ten prikaz, ktory pouzivam na odstranenie zavislosti ale konci:
/sbin/vboxconfig
Vlastne ani netusime ci si s Linuxom tykas.
Najnovsi: https://download.virtualbox.org/virtual ... _amd64.deb
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
Tuto kartu som pred pol rokom ozivoval a bola to makacka. Vtedy neexistoval ziaden ".bit" ani podpora sserial. Nieco uz je vonku, ale stale to nestaci.
Potrebujes riadit vreteno pomocou sserial a staci ti jeden duplex cez prevodnik usb/rs485.
Univerzalny HAL ti poskytol Robokop v odkaze.
Dvojity duplex (sserial) na karte si nechaj na dalsie i/o piny. Vlastne mas ich tam myslim az dva.
Ja najskor rozchodim masinu bez enkoderov s jednoduchym halom (axcel. step. smery, kroky) a potom pripojim hal s enkodermy. Inak by som to asi v zivote nenaladil.
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
No děkuji všem za reakce.
Z linuxem nemám žádné zkušenosti , koukal jsem pouze na nějaké videa kde byl linux mint a to mi přišlo jako windows akorát jsou některé věci schované pod jiným menu.
Co se týče ovladače mám tento https://www.aliexpress.com/item/3299327 ... 4c4diiZCqV na machu3 jede normálně a spolehlivě jsem s ním spokojený jiný nechci.
Co se týče MESA karet to si zatím rozmýšlím, myslím ale že nakonec kdybych měl stejně AC serva tak udělám zpětnou vazbu do měniče a tam nastavím regulaci. Z měniče popřípadě vyženu komunikaci na zastavení do systému kdyby byla osa přetížená.
Jestli jsem to teda správně pochopil stačí stáhnout a nainstalovat balíček virtualbox ? Tam už si vytvořím PC a nainstaluju win.
Jak to je co se týče ovladačů(driverů) do linuxu je tam nějaký nástroj na vyhledání a instalaci ?
Řídit se budou 3 OSY zatím krokáče, možná někdy 4 osa.
Na ose Z je brzda.
Hlídají se nějaké jističe a zdroje.
NOT-AUS okruh na zastavení.
Stykač který spouští čerpadlo emulze a hlídá se hladina emulze plovákem.
Snímač tlaku vzduchu na úpravně vzduchu nedovolí spustit když není vzduch.
Houkačka maják upozornění na problém.
Vřeteno je HITECO s ATC na měniči REXROTH EFC5610 řízení přes RS485(MODBUS) z mach3 přes převodník USB/RS485 https://www.waveshare.com/usb-to-rs232-485-ttl.htm
Z měniče se čtou skutečné otáčky a proud přes funkce se upravují a zobrazují v machu3.
V machu na toto a všechno ostatní používám funkci BRAINS.
Vřeteno má ENCODER který bych taky rád připojil ale zatím zapojený není.
Vřeteno má ventilátor a kontrolu že se ventilátor točí.
Vřeteno má snímač teploty vinutí digitální.
Ruční ATC teď řídí SIMATIC S7-200 je tam jedno tlačítko, 4x vstup od snímačů a měniče, 3x výstup na pneuventily , výstup do měniče blokace STO, výstup do machu zastavení
Budoucnost:
Výměna nástrojů kolotoč . 1x krokáč na otáčení kolotočem, 4x DO, pneumatické válce na přesouvání, 8x snímač DI
Z linuxem nemám žádné zkušenosti , koukal jsem pouze na nějaké videa kde byl linux mint a to mi přišlo jako windows akorát jsou některé věci schované pod jiným menu.
Co se týče ovladače mám tento https://www.aliexpress.com/item/3299327 ... 4c4diiZCqV na machu3 jede normálně a spolehlivě jsem s ním spokojený jiný nechci.
Co se týče MESA karet to si zatím rozmýšlím, myslím ale že nakonec kdybych měl stejně AC serva tak udělám zpětnou vazbu do měniče a tam nastavím regulaci. Z měniče popřípadě vyženu komunikaci na zastavení do systému kdyby byla osa přetížená.
Jestli jsem to teda správně pochopil stačí stáhnout a nainstalovat balíček virtualbox ? Tam už si vytvořím PC a nainstaluju win.
Jak to je co se týče ovladačů(driverů) do linuxu je tam nějaký nástroj na vyhledání a instalaci ?
Řídit se budou 3 OSY zatím krokáče, možná někdy 4 osa.
Na ose Z je brzda.
Hlídají se nějaké jističe a zdroje.
NOT-AUS okruh na zastavení.
Stykač který spouští čerpadlo emulze a hlídá se hladina emulze plovákem.
Snímač tlaku vzduchu na úpravně vzduchu nedovolí spustit když není vzduch.
Houkačka maják upozornění na problém.
Vřeteno je HITECO s ATC na měniči REXROTH EFC5610 řízení přes RS485(MODBUS) z mach3 přes převodník USB/RS485 https://www.waveshare.com/usb-to-rs232-485-ttl.htm
Z měniče se čtou skutečné otáčky a proud přes funkce se upravují a zobrazují v machu3.
V machu na toto a všechno ostatní používám funkci BRAINS.
Vřeteno má ENCODER který bych taky rád připojil ale zatím zapojený není.
Vřeteno má ventilátor a kontrolu že se ventilátor točí.
Vřeteno má snímač teploty vinutí digitální.
Ruční ATC teď řídí SIMATIC S7-200 je tam jedno tlačítko, 4x vstup od snímačů a měniče, 3x výstup na pneuventily , výstup do měniče blokace STO, výstup do machu zastavení
Budoucnost:
Výměna nástrojů kolotoč . 1x krokáč na otáčení kolotočem, 4x DO, pneumatické válce na přesouvání, 8x snímač DI
Koukám, že o elektronice víš, aji trochu víc než že kope. Takže až budeš přecházet na serva, tak stejně sáhneš po EtherCATu a Mesu zahodíš. K EtherCATu je dlouhá cesta, takže Mesu bych nepřeskakoval.
Pokud teda už nemáš někde nějaký serva sehnaný.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912.webnode.cz
Ahoj to budu určitě rád, musím si to ale trošku udělat po svém abych tomu rozuměl a uměl si to když tak opravit nebo předělat kdybych zase na něco přišel.
Ještě teda co se týče toho encoderu vřetena HITECO , vřeteno má min otáčky v manuálu 1500 zajímalo by mě jestli se to dá využít na závitování. Nejsem strojař ale elektrikář co si hraje.
Mám jeden servoset SINAMIC S210 který bych možná rád využil na ten výměník nástrojů ale ten má jen PROFINET což si myslím, že linux neumí.
Ještě teda co se týče toho encoderu vřetena HITECO , vřeteno má min otáčky v manuálu 1500 zajímalo by mě jestli se to dá využít na závitování. Nejsem strojař ale elektrikář co si hraje.
Mám jeden servoset SINAMIC S210 který bych možná rád využil na ten výměník nástrojů ale ten má jen PROFINET což si myslím, že linux neumí.
Hihi, to si myslím pěkně naběhneš.
Z tohoto vlákna s děsně divným názvem mám pocit, že zakladatel je uživatel z kategorie, která si nedá poradil.
Radil jsi mu velmi rozumně, aby na PC pro frézku v žádném případě nerozjížděl virtualizaci.
No a první co on chce udělat je rozjet právě tu virtualizaci a v ní Windows.

Aspon tu nebudu sam, kdo prochazi slepe ulicky. Nekdo to delat musi.Mex píše: ↑28. 3. 2021, 7:47Hihi, to si myslím pěkně naběhneš.
Z tohoto vlákna s děsně divným názvem mám pocit, že zakladatel je uživatel z kategorie, která si nedá poradil.
Radil jsi mu velmi rozumně, aby na PC pro frézku v žádném případě nerozjížděl virtualizaci.
No a první co on chce udělat je rozjet právě tu virtualizaci a v ní Windows.
![]()

TomasH:
Na Profinet muzes zapomenout.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912.webnode.cz
No vlákno se tak jmenuje protože jsem trošku prozřel. Před tím jsem byl víceméně rozhodnutý koupit https://www.edingcnc.com/products.php?productid=116 pak si uvědomil že to víceméně o nic víc neumí než to moje řešení teď a stojí to hromadu.
A to jsou víceméně všechny tyto PC(win) systémy co jsem procházel.
To je všechno jen můj názor.
Co se týče toho CAMU tak to používám teď s machem a všechno funguje mám dva monitory.
Je teda pravda, že bych možná mohl na řízení použít nějaký starý levný PC tento současný je zbytečně výkonný.
Máte někdo vyzkoušené nějaké kancelářské repasy nebo něco co by se dalo použít jenom pro ten linux?
A to jsou víceméně všechny tyto PC(win) systémy co jsem procházel.
To je všechno jen můj názor.
Co se týče toho CAMU tak to používám teď s machem a všechno funguje mám dva monitory.
Je teda pravda, že bych možná mohl na řízení použít nějaký starý levný PC tento současný je zbytečně výkonný.
Máte někdo vyzkoušené nějaké kancelářské repasy nebo něco co by se dalo použít jenom pro ten linux?