Malý soustruh

Odpovědět
lapa
medaile za lepsi forum

3. 1. 2010, 7:34

varok píše:....Líbila by se mi ta universálka průměr 60mm, ale z té indie to bude asi hrozně drahé poštovné....
Asi jsi nepozorne cetl , ta firma je v Anglii.
Takze by to melo byt postovne z Anglie. I kdyz si sami samozrejme asi zapoctou dopravni naklady z Indie, ovsem ty (naklady) budou mit rozpusteny ve velkem mnozstvi ostatniho zbozi (si myslim :-) ).

A jeste k te Indii: nekdo mi rikal, ze to neni prilis srovnatelne s Cinou atd., protoze v Indii si ti kolonizatori ty Indy dlouhodobe tak vychovali, ze to (urcita zrucnost a fortel) v nich zustalo i po odchodu Britu.
Takze kvalita indicka je pry mnohem lepsi nez cinska. Ovsem, jak rikam, slysel jsem to.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2010, 8:56

varok píše:No, ten jakoby soustruh na mnou dodaném obrázku je na pneumatiky autíček a sklíčidlo nemá. Líbila by se mi ta universálka průměr 60mm, ale z té indie to bude asi hrozně drahé poštovné. U té fy iox je ukázaná o průměru 65mm a ta by šla taky. Rozumné důvody nemám, prostě jsem chtěl fakt hodně miniaturní soustruh, se sklíčidlem asi kolem těch 60-65mm. Chci to mít jen na maličké věci pro modelařinu, třeba průměry 20-30mm a délky max. 100mm apod. Kleštiny jsem nechtěl, protože je to takové neplynulé upínání. Nevíte prosím, jestli by šla někde v ČR koupit i ta universálka průměr 65mm? Viděl jsem jen 80mm, ale to už je moc. V nejhorším případě ale přidám na rozměrech a udělám si to na tu 80ku. To bude ale až jako poslední možnost. Děkuji.
Mirek-Gravos tu posílal odkaz na univerzálu TOS Svitavy, průměr 65 mm, od nich jsem univerzály normálně objednával. Ale bacha, tohle je hobby řada, nevím jak to bude s přesností.
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2010, 8:58

lapa píše:Takze kvalita indicka je pry mnohem lepsi nez cinska. Ovsem, jak rikam, slysel jsem to.
Z Indie jsem už něco přes ebay kupoval (optiku) a žádný problém s kvalitou nebyl.
Aleš Procháska
potraviny
Kontaktovat uživatele:

4. 1. 2010, 9:17

Narvi tam 80mm. Při menším sklíčidle budeš muset pořád dávat obrácené čelisti a ty tak dobře obrobek nedrží vůči dosedací ploše s obrobkem. Nakonec to dopadne tak, že vorveš čelisti, protože ti budou držet v univerzále jen na krajíčku. Časen zjistíš, že jsi vyhodil jen prachy za tak malou univerzálu.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 1. 2010, 8:25

Fakt si myslím, že nemá cenu stavět soustruh zbytečně malý jen proto, že to je roztomilé.
Petr Spáčil
Miller
Sponzor fora

4. 1. 2010, 9:35

Krutor píše:Fakt si myslím, že nemá cenu stavět soustruh zbytečně malý jen proto, že to je roztomilé.
[sorry ot]
Mít taťku naftového šejka, nechám si nějakou takovou mrňavou mašinku vyrobit z titanu a pak dám na youtube záběry, jak to v pohodě krájí ocel. Laikové by to brali jako další strojek z řady (kámoš má taky takovej a dělá s ním balsu a eště rychlejc!), ale hodně strojařů by to nepřežilo :lol:
[/ot]
varok

9. 1. 2010, 4:29

Takže to není dobrý nápad? Chtěl jsem si jen vlastoručně vyrobit malý soustruh, možná menší než jsou ty řady 250. Koukal jsem se v OBI a podobně, ale ten Asist není moc kvalitní, jak tady a na netu čtu. Takže asi zvětším rozměry a použiji tu osmdesátku. A jak silný motor bych potřeboval? Stačí okolo 250W? Jeden takový mám, s dobrými převody by měl stačit, ne?
Zdenek Valter

9. 1. 2010, 5:57

varok píše:Takže to není dobrý nápad? Chtěl jsem si jen vlastoručně vyrobit malý soustruh, možná menší než jsou ty řady 250. Koukal jsem se v OBI a podobně, ale ten Asist není moc kvalitní, jak tady a na netu čtu. Takže asi zvětším rozměry a použiji tu osmdesátku. A jak silný motor bych potřeboval? Stačí okolo 250W? Jeden takový mám, s dobrými převody by měl stačit, ne?
Já podle svého Asista a CQ bych asi řekl, že podle toho co chceš kroutit ;-)
Na kovy už to může být málo :-(
kalin.oleg
Kontaktovat uživatele:

9. 1. 2010, 6:01

Mám na metrovom asiste 370W-ový motor od výroby a zastavit vreteno pri väčšej špone nie je problém. Dal by som určite silnejší.
Počas práce s CNC možno fajčiť...
pipa
Kontaktovat uživatele:

10. 1. 2010, 10:56

Jo, dej určitě silnější. Taky mam CQ, a opravdu není moc problém ho zastavit. Ale i tak zkousne šponu 2mm z průměru z automatovky :)
Ale závit závitovým očkem M8 do oceli nezvládne :( Alespoň né na malých otáčkách, bohužel.
www.tc-pipa.wz.cz
Zdenek Valter

10. 1. 2010, 11:18

varok píše:Takže to není dobrý nápad? Chtěl jsem si jen vlastoručně vyrobit malý soustruh, možná menší než jsou ty řady 250. Koukal jsem se v OBI a podobně, ale ten Asist není moc kvalitní, jak tady a na netu čtu. Takže asi zvětším rozměry a použiji tu osmdesátku. A jak silný motor bych potřeboval? Stačí okolo 250W? Jeden takový mám, s dobrými převody by měl stačit, ne?
Ještě je otázka zda je pro Tebe důležitější účel - tedy mít soustruh a něco vyrábět,
či samotná stavba - radost z tvůrčí činnosti a řešení problémů.

Já ho pořizoval kvůli prvnímu a jsem vcelku spokojen.
Já si tyhle mašinky také kupoval proto, že jsem si jednu (Herkules 2000) již osahal a zjistil, že mi vcelku vyhovuje. Také jsem k nim díky tomu měl už i nějaké vybavení.
Doplňkové vybavení již dávno přesáhlo cenu obou soustruhů nicméně bez nich by se dělat to co potřebuji opravdu nedalo.

Pokud bych se měl vyjádřit k motoru více, pak bych doporučil při potřebě obrábění kovů motor i 1kW.
Bob
Kontaktovat uživatele:

10. 1. 2010, 1:29

Já tedy nějak nevím, proč cpát do malého soustruhu motor 1KW, mám soustruh české výroby MAHOS 22 ( toč. délka 500mm, průměr nad ložem 220mm, nad suportem 120mm ) a má motor pouze 0,55KW a vůbec nemám dojem, že by to byla nějaká čajovka ( a to tam mám frekvenční měnič ) :wink: Rosta.
Přílohy
PB170005.JPG
Naposledy upravil(a) Bob dne 10. 1. 2010, 2:57, celkem upraveno 1 x.
varok

10. 1. 2010, 2:21

Já občas soustružím nějaké kravinky v práci na velkém soustruhu, myslím nějaké české TOS 50, přesně nevím. Je ale už dost v špatném stavu, ale na nějteré méně přesné věci to stačí. Šéf už ale kolikrát nadával, tak si chci udělat soustruh domů, nějaký hodně malý. Na ty otázky bych odpověděl že asi oboje. Rád si něco sám udělám a i rád něco osoustružím. Zatím můžu říct, že kdybych měl tu příležitost, tak soustružím každý den něco. Hrozně mě to baví. Ty levné soustruhy v OBI a pod. od Asistu nebo od Promy nejsou prý moc kvalitní, jak čtu na netu. Dokonce mi to říkal i jeden chlápek, který občas chodí k nám do práce něco soustružit. Je to origo nástrojař, který už je v důchodě, ale ve svém oboru je fakt šikovný. Prý má taky vyrobený soustruh, ale zatím jsem ho neviděl.
Zdenek Valter

10. 1. 2010, 3:54

varok píše:Já občas soustružím nějaké kravinky v práci na velkém soustruhu, myslím nějaké české TOS 50, přesně nevím. Je ale už dost v špatném stavu, ale na nějteré méně přesné věci to stačí. Šéf už ale kolikrát nadával, tak si chci udělat soustruh domů, nějaký hodně malý. Na ty otázky bych odpověděl že asi oboje. Rád si něco sám udělám a i rád něco osoustružím. Zatím můžu říct, že kdybych měl tu příležitost, tak soustružím každý den něco. Hrozně mě to baví. Ty levné soustruhy v OBI a pod. od Asistu nebo od Promy nejsou prý moc kvalitní, jak čtu na netu. Dokonce mi to říkal i jeden chlápek, který občas chodí k nám do práce něco soustružit. Je to origo nástrojař, který už je v důchodě, ale ve svém oboru je fakt šikovný. Prý má taky vyrobený soustruh, ale zatím jsem ho neviděl.
Jasně, že proti velkým strojům je ten náš vlažný čaj.
Ovšem já jsem potřeboval soustruh a tak jsem si ho prostě koupil dle svých finančních ale i prostorových možností.
S vědomím, že to není dokonalý stroj jsem jej pořizoval.
Doladění k mé spokojenosti mne samozřejmě stálo nějaké úsilí.
K tomu pochopitelně přispělo i toto fórum.
To že se s ním dá i pracovat nakonec dokazují i ostatní sem přispívající uživatelé.
Laco19

10. 1. 2010, 4:31

Zdenek Valter píše:... To že se s ním dá i pracovat nakonec dokazují i ostatní sem přispívající uživatelé.
Ja by som povedal ze je to dobry polotovar pre maly sustruh a za prijatelnu cenu ale da sa s tym robit aj bez uprav - po vycisteni a nastaveni.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“