Malý soustruh

Odpovědět
varok

2. 1. 2010, 11:33

Dobrý den, jsem začátečník v tomto oboru. Chtěl bych poprosit o radu. Mám v plánu si vyrobit miniaturní soustruh. Už to mám trošku promyšlené po mechanické stránce i s pohonem. Točný průměr max asi 50mm a točná délka asi max 200mm. Jsem zámečník a s mechanikou si nějak poradím. Elektronika je mým koníčkem, takže regulaci a napájení si udělám. Jen bych chtěl poradit, jak silný motor použít? Obráběl bych menší výrobky pro modelařinu. Hlavně lehké kovy jako mosaz, hliník apod., občas i kov ale menších rozměrů. Jen nevím jak to udělat s univerzálkou. Dá se koupit nějaká hodně maličká za rozumnou cenu? Viděl jsem nejmenší průmšr 80mm, ale potřeboval bych tak asi 50-60mm. Předem děkuji za rady
Pro představu dávám obrázek, je to sice na pneumatiky modelů aut, ale nějak podobně bych si to představoval. Nebo tady někdo měl takový malý červený. Už to nemůžu najít.
Přílohy
hy_brusky_02_big.jpg
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

2. 1. 2010, 11:47

Nejmenší univerzálka kterou jsem kdy potkal byla Kitagawa, průměr 72 mm. Ale vypadala, že bude všechno možné jen ne levná.

Nebyla by tady spíš vhodná kleština?
Aleš Procháska
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2010, 12:01

Taky bych šel do kleštiny a když ne tak nějaké profi vrtačkové sklíčidlo co tak nehází jak ty čínské mr..ky :wink: ale tam je to zas omezené tím průměrem
varok

3. 1. 2010, 12:35

Děkuji za rady. Viděl jsem někde na internetu i nějaké hodně malinké soustruhy myslím Unimax. Tam by nebylo malinké sklíčidlo? Vrtačkové se mi moc používat nechce.
Zdenek Valter

3. 1. 2010, 1:05

varok píše:Děkuji za rady. Viděl jsem někde na internetu i nějaké hodně malinké soustruhy myslím Unimax. Tam by nebylo malinké sklíčidlo? Vrtačkové se mi moc používat nechce.
To jsou všechno klony Seig (Proma 300, Asist 550, Unimax CQ9318)
Tam je 80 mm.

Fotky tu ve fóru jsou. Jukni se na ně.

Menší je jen Proma 250 a případně Proxxon. Tam ale nejsou klasické univerzály.
rawen
Sponzor fora

3. 1. 2010, 8:09

Strojek Unimax jsem měl ... a úspěšně odprodal. Jejich univerzálku nedoporučuju. Když pominu cenu, je to vcelku hrubý odlitek, blbě se dotahuje a nedrží. Přesnost jsem neměl možnost posoudit, protože celá sestava se kroutila.

Doporučuju Proxxon. Zkus oslovit firmu RF-technik, dělají servis a jsou schopni dodat jednotlivé díly. Takže si vyhlídni odpovídající univerzálku nebo kleštiny s pouzdrem a poptej cenu.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Zdenek Valter

3. 1. 2010, 9:46

rawen píše:Strojek Unimax jsem měl ... a úspěšně odprodal. Jejich univerzálku nedoporučuju. Když pominu cenu, je to vcelku hrubý odlitek, blbě se dotahuje a nedrží. Přesnost jsem neměl možnost posoudit, protože celá sestava se kroutila.

Doporučuju Proxxon. Zkus oslovit firmu RF-technik, dělají servis a jsou schopni dodat jednotlivé díly. Takže si vyhlídni odpovídající univerzálku nebo kleštiny s pouzdrem a poptej cenu.

Radek
No já jsem koupil jedny z prvních kusů CQ9318 a jsem s jeho službami celkem spokojen.
Jinak univerzálku jsem taky upravoval - probrousil jsem otvor z 15,8 na 16,2 a srovnal čelisti. Přemýšlím také o 125 hlavě.
Ovšem Ti co koupili po mě jako například pípa mají stroj již dost ošizený. Pak je lepší koupit ten Asist - má alespoň nejdelší lože.
Pro malé věci jsou ovšem nej jak správně poznamenal prochazka a potvrdil tumlík - kleštiny !!

Nicméně stejně kupuješ polotovar, který musíš dopracovat.
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2010, 12:13

robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2010, 12:43

je mozne ze tu univerzalku asi budes muset pretocit
alespon ja mam jednu novou ktera ma pakny do spicky a nejsou uplne v ose ta to bude potrebovat urcite
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2010, 3:25

Poptával jsem nedávno malou 49 mm univerzálku od Bisona u ZJP (http://www.zjp.cz/cz/sklicidla-velmi-ma ... html?c=127), a stála cca 3 tisíce + DPH. Nekoupil jsem ji, protože jsem zjistil, že ji vlastně nepotřebuji, ale líbí se mi.

Otázka však je, jestli máš nějaký zásadní důvod, proč by ten soustruh měl být tak miniaturní, že by neuvezl běžnou 80 mm univerzálku. Třeba u soustruhu na gumy je to jasné - musí být přenosný a napájený z autobaterie. Ale pokud ta mašinka bude v dílně, tak bych se nebál velikosti alá Optimum D180.
Petr Spáčil
lapa
medaile za lepsi forum

3. 1. 2010, 3:57

varok píše:....Jen nevím jak to udělat s univerzálkou. Dá se koupit nějaká hodně maličká za rozumnou cenu? Viděl jsem nejmenší průměr 80mm, ale potřeboval bych tak asi 50-60mm. ...
Tady http://www.arceurotrade.co.uk/Catalogue ... the-Chucks maji v nabidce 60 mm (ta pry vyrobena v Indii, ne v Cine).
Ovsem nevim, jak postovne atd., nutno dohledat.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2010, 4:05

Krutor píše:Poptával jsem nedávno malou 49 mm univerzálku od Bisona u ZJP (http://www.zjp.cz/cz/sklicidla-velmi-ma ... html?c=127), a stála cca 3 tisíce + DPH. Nekoupil jsem ji, protože jsem zjistil, že ji vlastně nepotřebuji, ale líbí se mi.
To je pěkné, zatím rekord!
Aleš Procháska
varok

3. 1. 2010, 7:06

No, ten jakoby soustruh na mnou dodaném obrázku je na pneumatiky autíček a sklíčidlo nemá. Líbila by se mi ta universálka průměr 60mm, ale z té indie to bude asi hrozně drahé poštovné. U té fy iox je ukázaná o průměru 65mm a ta by šla taky. Rozumné důvody nemám, prostě jsem chtěl fakt hodně miniaturní soustruh, se sklíčidlem asi kolem těch 60-65mm. Chci to mít jen na maličké věci pro modelařinu, třeba průměry 20-30mm a délky max. 100mm apod. Kleštiny jsem nechtěl, protože je to takové neplynulé upínání. Nevíte prosím, jestli by šla někde v ČR koupit i ta universálka průměr 65mm? Viděl jsem jen 80mm, ale to už je moc. V nejhorším případě ale přidám na rozměrech a udělám si to na tu 80ku. To bude ale až jako poslední možnost. Děkuji.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2010, 7:33

indie je takova druha cina
ty univerzalku ti poslou levne protoze je lehka

cca nad 3kg se postovne radikalne meni
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“