Moje první frézka

fotky našich strojů, aneb co máme doma
petaslavek

6. 1. 2010, 8:23

Fero Cabadaj píše:pekná frézka, určite ti bude postačovať na na modelárčinu, drevo a plasty . A tak to má byť, treba vedieť načo chcem stroj a podľa toho ho robiť, potom ešte šikovné ruky a je s toho mašinka ako táto a zdá sa že si čítal, robil, ukázal a bez otázok ktoré tu boli X krát.
Je pravda to, že na tomto fóru jsem nalezl opravdu spoustu cenných informací a taky to, že jsem jeho studováním strávil spoustu času :) .
Takže díky za toto fórum a díky hlavně lidem, kteří tady poskytují své cenné zkušenosti.
J0hny

11. 1. 2010, 12:35

Zdar, tiez chvalim za 1. prispevok a hned vysledok :wink: Samozrejme velka pochvala za prevedenie, je vidno velku zrucnost konstruktera.
Mozeme ocakavat nejake videjko v buducnosti ?
Podobny ram akurat rozmery 2x mam rozrobeny, tak ma zaujima jak sa to chova, nerezonuje to moc?
Nevzdelany samouk, zo vsetkeho trosku, ziadne konkretne zameranie :)
petaslavek

11. 1. 2010, 5:04

J0hny píše:Zdar, tiez chvalim za 1. prispevok a hned vysledok :wink: Samozrejme velka pochvala za prevedenie, je vidno velku zrucnost konstruktera.
Mozeme ocakavat nejake videjko v buducnosti ?
Podobny ram akurat rozmery 2x mam rozrobeny, tak ma zaujima jak sa to chova, nerezonuje to moc?
Videjko určitě bude, zatím ještě nemám vhodné frézy, čekám na dodávku objednaných fréz. Jinak co se týče rezonancí, co jsem zatím zkoušel frézovat do dřeva, nějakých větších rezonancí jsem si nevšiml. Ale jak říkám, pořádné testování mě teprve čeká.
petaslavek

1. 3. 2010, 10:08

Ahoj,
takže po delší odmlce: momentálně řeším odsávání, inspirace u Digisonica. Přidávám nějaké fotky a videa z pokusů obrábět dural (omlouvám se za kvalitu, nemám to pořádně čím natočit):
Přílohy
P3010022.avi
(4.67 MiB) Staženo 554 x
P3010023.avi
(6.11 MiB) Staženo 465 x
P3010025.avi
(5.26 MiB) Staženo 417 x
P3010027.avi
(2.37 MiB) Staženo 458 x
P3010024.JPG
P3010023.JPG
Díly k odsávání - držák 2
Díly k odsávání - držák 2
Díly k odsávání - držák 1
Díly k odsávání - držák 1
Díly k odsávání
Díly k odsávání
Díly k odsávání
Díly k odsávání
digisonic
Kontaktovat uživatele:

2. 3. 2010, 7:31

petaslavek píše:Ahoj,
takže po delší odmlce: momentálně řeším odsávání, inspirace u Digisonica. Přidávám nějaké fotky a videa z pokusů obrábět dural (omlouvám se za kvalitu, nemám to pořádně čím natočit):
Podobne odsavani jsem uz nekde videl, ale ted si nemuzu vzpomenout kde to bylo?
Co je to za duralek a parametry obrabeni? Tipuji tak F400-500, -0,5Z a D frezy 4mm?
Karel Slivka
Přístroj, který je pod proudem, vypadá stejně jako ten, který není, jen je jiný na dotek.
mé druhé CNC http://www.digisonic.cz/IMG_4925.jpg
petaslavek

2. 3. 2010, 8:14

digisonic píše:
petaslavek píše:Ahoj,
Podobne odsavani jsem uz nekde videl, ale ted si nemuzu vzpomenout kde to bylo?
Co je to za duralek a parametry obrabeni? Tipuji tak F400-500, -0,5Z a D frezy 4mm?
Však jsem psal, že jsem se inspiroval u tebe :) . Jinak dural je EN7075 T651, rychlost 500, Z-0,5, průměr frézy 3mm, takže jsi se netrefil jen s tou frézou :shock: .
petaslavek

3. 3. 2010, 9:30

Odsávání je hotové:
Přílohy
P3030020.JPG
P3030022.JPG
Paik

6. 3. 2010, 5:27

Ahoj..moc pekna jednoducha masinka. Zajimalo by me jestli mas ten U profil na portalu nejak frezovanej do roviny nebo maji tyhle valcovany profily presny rozmery??

To podepreni tyci na portalu sis delal sam? Ja sem zkousel vcera vrtat 4 a 6 diru do tyci ale kdyz neodbrousim tu kalenou vrstvu tak to je bez sance a zavitnik sem mi zlomil. Jak to slo tobe? Tu podperu mas vyfrezovanou do V aby tam tyc pekne sedla??
Ja sem premejslel ze bych tam dal jen 10x10 hlinikovej hranolek ale nejsem si jistej jestli by to stacilo, kdyz by se opirala tyc vlastne jen jednim bodem k podpere.

Dik za info paik
Pepin

6. 3. 2010, 6:56

Nevím jak začít.Jsem na foru registrován delší dobu,ale neměl jsem odvahu napsat.Po shlédnutí této mašinky,která se mi velice zalíbila.Měl bych zájem si ji postavit,ale potřeboval 1.radu
2.nějaký ten výkres
Pokud je možnost mám zájem.
petaslavek

6. 3. 2010, 7:31

Paik píše:Ahoj..moc pekna jednoducha masinka. Zajimalo by me jestli mas ten U profil na portalu nejak frezovanej do roviny nebo maji tyhle valcovany profily presny rozmery??

To podepreni tyci na portalu sis delal sam? Ja sem zkousel vcera vrtat 4 a 6 diru do tyci ale kdyz neodbrousim tu kalenou vrstvu tak to je bez sance a zavitnik sem mi zlomil. Jak to slo tobe? Tu podperu mas vyfrezovanou do V aby tam tyc pekne sedla??
Ja sem premejslel ze bych tam dal jen 10x10 hlinikovej hranolek ale nejsem si jistej jestli by to stacilo, kdyz by se opirala tyc vlastne jen jednim bodem k podpere.

Dik za info paik
Ahoj,
U profil je frézovaný - jsou v něm zafrézovány drážky pro usazení podpěr vodících tyčí. Podpěry tyčí jsou vyrobeny z taženého profilu obdélníkového průřezu 15x10, do kterého je zafrézován rádius R10 pro vodící tyč. Tyče jsem si nechal vrtat v práci. Dělalo se to na horizontální vyvrtávačce, nejdříve tvrdokovovým vrtákem 8mm byla provrtána zakalená vrstva a pak již to šlo prý celkem dobře HSS vrtákem. Závity (M6) jsem pak již dělal doma sadovými závitníky.
Jinak, na nějakou přesnost u válcovaného profilu bych určitě nespoléhal.
petaslavek

6. 3. 2010, 7:44

Pepin píše:Nevím jak začít.Jsem na foru registrován delší dobu,ale neměl jsem odvahu napsat.Po shlédnutí této mašinky,která se mi velice zalíbila.Měl bych zájem si ji postavit,ale potřeboval 1.radu
2.nějaký ten výkres
Pokud je možnost mám zájem.
Ahoj,
co se týká rady, v tom nevidím problém, akorát já jsem sice mašinku postavil, ale je to moje prvotina a tak si myslím, že zkušeností zatím moc nemám.
Co se týká výkresů, tak já k tomu moc výkresů nemám. Většinou jenom k dílům, které jsem si nechával někde dělat.
Elenios
Kontaktovat uživatele:

6. 9. 2010, 11:51

Ahoj,
mohl bych se zeptat co je to za vřeteno? a jeho parametry případně kde se dá sehnat?

Díky
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“