Mex měl zase pravdu!

Moderátor: sysel
Ja ti neviem, ale povedal by som, že na tom vidno osnovu handry. Pokiaľ si dobre pamätám, vyrábali to tu v Bratislave v GUMON-e ako pertinax a ten sa sa delil na textit a kartit. Mali tú istú impregnačnú živicu (fenolformaldehydovú alebo krezolformaldehydovú, preto oba tak protivne smrdia), ale plnivo bolo rozdielne: u textitu bavlnená tkanina a u kartitu papier. No a ešte bol sklotextit na plošáky. Tam sa používali aj iné živice.
jo jo ,psalo se to už v uzlové Krušnohorské kronice jak jí předčítal Krušnohorec Josef Alois Náhlovský .
Neboli Pertinax byl také karburátor u Tatry 603
Asi tak - podle fotky je to textit a ne pertinax. Ale to je v případě deformací jaksi celkem jedno, protože ta pryskyřice je (na rozdíl od sklotextitu) stejná.zverodoktor píše: ↑17. 3. 2022, 10:00Ja ti neviem, ale povedal by som, že na tom vidno osnovu handry. Pokiaľ si dobre pamätám, vyrábali to tu v Bratislave v GUMON-e ako pertinax a ten sa sa delil na textit a kartit. Mali tú istú impregnačnú živicu (fenolformaldehydovú alebo krezolformaldehydovú, preto oba tak protivne smrdia), ale plnivo bolo rozdielne: u textitu bavlnená tkanina a u kartitu papier. No a ešte bol sklotextit na plošáky. Tam sa používali aj iné živice.
Má pravdu.Sancho Panza píše: ↑17. 3. 2022, 12:44 Hlavně nezapomeň napsat, jak dlouhoto po tom "narovnání" vydrželo rovný - než se to zase ohnulo zpátky.