problém s rozbehom motora kompresoru

r4cv

1. 3. 2024, 7:01

to práve overujem s dodávateľom. sú to prídavné kontakty. komplet celý set budem meniť, chcel by som nechať len tú tepelnú ochranu, ak to bude možné.
Charon
Sponzor fora

1. 3. 2024, 7:51

Vetsinou prezije nejdéle, ale kdyz uz to menis, vymen to komplet :!:
A samo ji nastav na stitkovy proud a ne na to co tam bylo nakroucene
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
r4cv

1. 3. 2024, 1:46

Charon píše: 1. 3. 2024, 7:51 Vetsinou prezije nejdéle, ale kdyz uz to menis, vymen to komplet :!:
Asi budem meniť aj tú ochranu, lebo rozmerovo (prekvapivo) nesedí s novými stykačmi.
pozeral si, kde je zapojená tá ochrana K4? asi som lepší elektrikár ako ty, preto tie otázky ohľadom nastavenia. nominálny prúd motoru je cca 21A.
Charon
Sponzor fora

1. 3. 2024, 1:57

r4cv píše: 1. 3. 2024, 1:46
Charon píše: 1. 3. 2024, 7:51 Vetsinou prezije nejdéle, ale kdyz uz to menis, vymen to komplet :!:
Asi budem meniť aj tú ochranu, lebo rozmerovo (prekvapivo) nesedí s novými stykačmi.
pozeral si, kde je zapojená tá ochrana K4? asi som lepší elektrikár ako ty, preto tie otázky ohľadom nastavenia. nominálny prúd motoru je cca 21A.
No jsi lepší elektrikář, tak si teda poraď, já schéma ani neviděl, na to čas nemám :?
Jinak rozběh Y/D je učivo prvního ročníku učňáku :lol:
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
r4cv

9. 4. 2024, 4:24

Konečne prišli stykače a spol. výmena bola bez problémov, pri zapnutí žiadna explózia ani sublimácia. :D
Je to paráda, keď nemusím striehnuť, či sa rozbehne...
20240409_083724a.jpg
r4cv

6. 6. 2024, 6:39

Príbeh kompresoru má pokračovanie.
dnes sa mi podarilo pri preťažení motoru dobehnúť k meraniu v rozvádzači. mám tam ampérmeter na každú fázu zvlášť. motor bežal riadne preťažený a všetky fázy odoberali približne rovnaký prúd cca 45A, tesne pred tým, než som manuálne zhodil istič napájania kompresoru.
ak správne chápem situáciu, asi nie je chyba v elektrickom obvode pohonu - motoru. zdá sa, že motor zapne "tlačenie vzduchu" ale neprepne výstup do vzduchojemu. je to vôbec možné?

má niekto návod na kompresory Schneider AM11 B1, cca r.v. 2000-2005? potrebujem schému vnútorného zapojenia pneumatika+mazanie

PS: servis "nonstop 24/7" zatiaľ nereaguje, zajtra majú team building...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 6. 2024, 7:51

Zazil jsem u vylitaneho sroubaku ze vlivem treni ve skrini pretezoval motor...
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
r4cv

13. 6. 2024, 7:16

Dovolal som sa do servisu a servisák mal super náladu, bol zhovorčivý, tak mi dal kopec rád.
kontrola ložísk motoru - OK
dozvedel som sa, že je tam jeden ovládací ventil na saní a jeden prepúšťací na výstupe nad separátorom.
dnes som spravil kontrolu oboch - obidva boli zasraté, až sa čudujem že to fungovalo. vlastne nefungovalo.
vo vnútri ventilov boli usadeniny a hrdza - ventily sú vyčistené a rozchodené, snáď to už bude definitívne riešenie.

ešte ma čaká výmena oleju. aký olej používate? mám originá bandasku od Schneideru, ale je tam len objednávací kód a nápis syntetický vysokokvalitný olej do kompresorov...

ešte jedno foto výstupného ventilu, tu je už po vyčistení. pôvodne to bolo pritiahnuté hákovým klúčom, tesnil to O-krúžok. pri "servise" to asi fučalo, tak to majster zatesnil nejakou hmotou a pritiahol natvrdo. na povolenie som musel vziať riadne kliešte, ktoré sa do toho telesa zahryzli. po oprave a výmene tesnenia je to teraz pritiahnuté s citom.
20240613_110206a.jpg
r4cv

16. 7. 2024, 6:21

Nekonečný príbeh kompresoru pokračuje:
napriek snahe a vzývaniu bohov sa problém celkom neodstránil. nie že by všetky už spravené kroky nepomohli, ale ešte sa občas objaví anomália.

tak som v schéme našiel prepojku, pomocou ktorej sa dá ovládať chod - záťaž/voľnobeh. nedá sa rozbehnúť motor hockedy, je to kontakt v sérii ku tlakovému spínaču. tým ale viem v prípade "chodu v preťažení" odľahčiť ventily a nechať kompresor v čakacom móde (alebo odľahčení). celé som to vyviedol na hríbikové tlačidlo Centralstop s cca 10m káblom, aby som to mal poruke. po inštalácii tlačidla sa samozrejme celý týždeň, možno dlhšie, nič nestalo a kompresor bežal ukážkovo. až včera.

po nabehnutí "preťaženia" som ho nechal trochu potrápiť a najprv som pozrel odoberaný prúd: na všetkých fázach začínal na cca 14A
potom som cvakol centralom a po pár sekundách som opäť vycvakol do záťaže. stále bolo preťaženie. skúsil som tento cyklus cca 10x, aspoň som si overil správnu funkčnosť ventilov, ktoré sme čistili nedávno. všetko krásne cvakalo, len to nevládalo tlačiť vzduch. po vypnutí kompresoru STOPkou na RJ (riadiaca jednotka) kompresoru som zastavil cyklus. počkal som na odfúknutie nádoby (po vypnutí pod zaťažením kompresor počká, kým sa uvoľní tlak v nádobe, aby nedošlo k preťaženiu pohonu) a znovu ŠTART na RJ.

prvé cvaknutie - štart motora - OK
druhé cvaknutie na prepojenie D/Y - tu som spozornel, v skutočnosti som ho nepočul
cvaknutie 3 - zapojenie ventilov kompresoru do záťaže - začal tlačiť a znovu začali klesať otáčky motoru. Hurá, konečne prišla porucha a ja som sa mohol hrať a skúmať ju.

po opätovnom precvakaní dorobeného tlačidla som došiel k záveru, že neprepína motor z Y do D. RJ má 2 vývody na ovládanie 2 ks prepínacích stykačov (K2+K3). Tie sú vzájomne blokované, ale nemá spätnú kontrolu, že došlo k prepnutiu. a tu je zakopaný (ďalší) pes - občas to neprepne. z povahy ovládania stykačov predpokladám, že v RJ sú 2 relé. jedno na zapnutie stykaču K1 - zapne šťavu. druhé prepínacie na prepnutie K3 hviezda / K2 trojuholník. viem, že K3 je zapnutý vždy, keď nie je zapnutý K2.

takže k riešeniu: môžem nejaký spôsobom dorobiť blokovanie signálu štart, ak nie je prepnutý motor do D, ale to by ani nedošlo ku zapnutiu nového cyklu v prípade poklesu tlaku. alebo....
tu potrebujem poradiť. kuchnúť RJ a rovno vymeniť obidve relátka? alebo máte iný nápad?
RJ sa asi dá kúpiť nová, ale cenovku odhadujem na cca 1tis.eur, tak to nepripadá zatiaľ do úvahy.
jenicek

16. 7. 2024, 7:59

Pokud jsou relátka nějak přístupná, tak bych určitě zkusil je. Takovejch náhodnejch poruch s relátkama jsem už měl na stole hromadu a speciálně u věcí co se klepou.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“