Firma na dlažbu

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 6. 2024, 10:38

Jasně, ten materiál chápu a nemám s tím problém, já bych to asi taky dělal taky tak. Jen se trochu bojím opačného efektu, že nám zůstane před garáží pět tun dlažby a firma to bude pořád odkládat až si nakonec stejně najdu jinou. Oni už budou mít doma marži z materiálu (jasně, že vím kolik si připočetli) a bude jim to fuk. A po tom, co se pán rozčiloval, co si to dovolujeme od něj chtít aspoň přibližný termín, jsem to začal považovat za možné... Já taky musím vědět, kdy mi budou na baráku pracovat a včas se přizpůsobit, ale to, že neví ani jestli červenec nebo říjen, to je fakt na palici.
Aleš Procháska
t256

18. 6. 2024, 11:59

Ne ze bych tohle posouvani terminu nejak schvaloval, ale pokusim se ti vysvetlit proc tomu tak je. Typicka obkladacska fima ma pocet zamestnancu v jednotkach nebo nizkych desitkach. Maji par klicovych zakazniku jako jsou velke stavebni firmy, developeri apod. , ti je zivi mnoho let, maji jistotu ze jim zaplati, jsou to velke akce kde vsechno sedi podle planu, nikdo nic nevymysli za pochodu apod. Tyhle zakazky se delaji prednostne, protoze jsou obdobi kdy koncaci vubec nestavi jako napriklad v zime a kupodivu i dlazdic potrebuje v zime zrat. Jediny kseft je prave od techto velkych firem a proto je nikdo nechce ztratit. Nasledne jsou novostavby, ruzne statni zakazky apod. od nahodilych firem a velkoodberatelu kde se opet nic neresi a dlazbu sekaji jak bata cvicky. A az jako posledni jsou koncovi zakaznici, ruzne rekonstrukce kde jsou neustale problemy ze neco nesedi podle dokumentace, akce se zdrzuje protoze zakaznik si zlomi nohu, odjede na dovolenou, dodavatel nema skladem nejakou prkotinu se kterou se puvodne nepocitalo, firma na rezani vodnim paprskem ma tyden pokazeny stroj a milion podobnych tezko predikovatelnych veci kvuli kterym se cela akce protahuje a tim i dalsi nasledne zakazky s vyssi prioritou. Kdyz pak prijde tento staly zakaznik s tim, ze potrebuje rychle sfouknout to nebo ono , tak se mu snazis vzdy vyhovet, protoze vis ze ti zase pomuze on v zime kdy je prace malo. A odnese to samozrejme koncak, protoze ten te v te dobe neuzivi. Je to smutne, ale je to tak. V tomto oboru se planuje dost dopredu, nejde podnikat stylem ze za nekym prijdes, on sedi na zadku, plati lidi jez nic nedelaji jen proto, aby mohli okamzite naklusat na zakazku jez se jim nahodou naskytne. Takhle to nejde delat. Samozrejme muze se naskytnout nejake volne okno, nekomu odpadne nebo se zpozdi zakazka treba kvuli pocasi, ale to je spis veci nahody. Kdyz se udela pekne, chtej stavit vsichni, kdyz chcije tak prvni kdo odrika jsou koncaci protoze to chtej mit udelane poradne a nechtej pri tom rozbombardovat pul zahrady technikou. K tem marzim na materialu, pokud odebiras jako profesionalni firma tak mas lepsi ceny nez koncak mj i proto, ze dodavatel neresi nejeke reklamace typu urazeny rozek, na to opravdu nema nikdo cas. Dodavatel ma jistotu ze s materialem firma umi pracovat, nebude se zdlouhave soudit a handrkovat kdyz neco koncak zmrda svou vinou, nznalosti technologie apod. A taky se jejich vztahy ridi podle obchodniho zakonniku a ne obcanskeho, kde je milion predpisu pro ochranu zakazniku ktere kupodivu stoji pomerne dost penez. Celkovy obrat na to ma samozrejme taky podstatny vliv. Je dost rozdil jestli zamestnanec stravi pul hodiny behanim po skladu a vybiramim peti kusu tohohle, tri kusu tamtoho, vysvetlovanim ja se to pouziva a co k tomu vsechno potrebuje nebo proste jen nalozi par palet na korbu, vyjede fakturu na desetinasobek ceny a ma hotovo. Tohle vsechno proste stoji nemale penize a to je ta "marze" kterou vidis v rozdilu cen.

Tim samozrejme nechci omlouvat nejruznejsi podvodniky nebo schvalovat nekonecne posouvani terminu, jen vysvetluji proc je situace pro koncove zakazniky takova jaka je.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 6. 2024, 12:17

Dík za obšírné vysvětlení :-) Ono je to v zásadě srozumitelné, ostatně s "koncáky" mám taky své zkušenosti :-) ale tihle to fakt přehnali. Nebo možná je to v oboru standard a já se zbytečně bojím, tak se aspoň pocvičím v kladení terčů :D :D už jsem skoro rozhodnutý.
Aleš Procháska
t256

18. 6. 2024, 2:19

Ono udelat si takovou vec obcas sam neni taky uplne od veci. Teda pokud toho neni pul hektaru a neni to prilis casto. Ja si u podobnych akci tak jakoby odpocinu od kancelarske prace a nekrni mi mozek kdyz jsem zvykly se neustale ucit neco noveho.

Mi dodavatel dlazby rikal ze maji nasmluvnenou jakousi particku dlazdicu, ale nijak horlive mi je necpal, pry by to ale "tak nejak" udelat mohli. Ja to chtel mit na 100%, ne tak nejak. Managerovi se viditelne ulevilo kdyz jsem je odmitl a celkem souhlasil, ze dlazbu z zuly z druheho konce zemekoule by to chtelo nekoho precizniho. Dal mi telefon na dvojku za jejichz praci pry daji ruku do ohne a ze ti si s tim opravdu vyhrajou k me spokojenosti. Jenze oni momentalne delali restaurovani obkladu na jakemsi hrade, takze jsem se do toho pustil sam, ani jsem je nezdrzoval cenovou poptvkou. Tipuju ze by to byl nekolikanasobek bezne sazby.
shaolin
dezinfo trol

19. 6. 2024, 6:51

Keď budeš používať laser, tak nie krížový a nejaké šnúrky, ale rotačný s prijímačom. Nastavíš si výšku prijímača na lati podľa toho ako vysoko chceš mať terče a potom len položíš na jednotlivé terče a nastavíš ich výšku. Prijímač ťa naviguje či hore alebo dole. Presnosť býva 1mm, čo si myslím že inou metódou pri velkej ploche terasy ani neprekonáš. Takto položíš a nastavíš terče veľmi rýchlo. Doporučujem neriešiť strojárske tolerancie 0,01mm :)

Ten laser pracuje aj pri dennom svetle, no vieš aj vidieť lúč cez červené okuliare čo bývajú súčasťou lasera - napr. keby si si chcel urobiť mapu povrchu miest pred ukladaním terčov, aby si zbytočne nekupoval príliš vysoké, alebo nízke. Ako vravím, tie lepšie sú samonivelačné a niektoré umožňujú aj nastaviť presný sklon tej laserovej roviny, ak požaduješ spád.
Přílohy
laser.jpeg
laser.jpeg (5 KiB) Zobrazeno 1231 x
laser1.jpg
To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll :)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 6. 2024, 10:50

shaolin píše: 19. 6. 2024, 6:51
Jasně, díky.
Aleš Procháska
zverodoktor

19. 6. 2024, 12:09

Robil som terasu s takým nivelákom tak ako píše Shaolin a ide to prakticky samo. Priam dokonalá technológia na tento účel.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Odpovědět

Zpět na „Nákup“