Firma na dlažbu

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 6. 2024, 3:10

Omlouvám se za O.T. nestrojařské téma, ale nezná někdo firmu která by uměla položit na terasu dlažbu na terče? Od loňska máme v Praze nedodělanou terasu, už druhá firma mě tahá za fusekli, chce zaplatit skoro všechno předem, ale odmítá sdělit aspoň měsíc kdy to přijdou udělat :? Marně hledám někoho kdo to aspoň někdy dělal, má vybavení pro řezání za mokra a místo "to se dořeže flexou" ví, kde jim tvarové řezy udělají vodním paprskem :D
Aleš Procháska
Milan+

17. 6. 2024, 6:48

Hlavně na čem ty terče budou sedět,ale neznám tady v okolí nikoho kdo by dával řezat vodou,vše na místě,pak se nediv,že se do toho nikomu nechce.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 6. 2024, 7:47

To řezání vodou není podmínka, ale je tam pár detailů které si neumím představit jinak. Obřezávat kulaté trubky od zábradlí do čtverce mi nepřijde jako dobrý nápad, ale když to jinak nepůjde, zajistím řezání sám, i to dxf připravím. To ostatní nutné je, nějakého kutila co tam bude na místě prášit s flexou bych nechtěl, ale tohle odborné firmy samozřejmě zvládnou. Podklad je svařovaná izolace PVC, terasu bych chtěl na terče, balkón klidně s kopírováním profilu na podložky. Ty firmy co jsem oslovil s tím nemají problém, akorát mi přijde, že jsou všichni takoví divní - nejsou vůbec ochotní jednat o termínu, kdy to udělají. Zaplaťte a pak vám řekneme, kdy přijdeme. Už jsem ztratil dva měsíce s jednou firmou, která mi jen slibovala, že už, ale opravdu už tu nabídku pošlou, u další to visí měsíc a ještě se nevyjádřili :D Nebo jsem možná jen neproniknul do oborových zvyklostí, třeba se všichni strašně škrtili, že terče musí mít přesně spočítané předem (mají na to nějaký software) a přes to vlak nejede, vždyť to stojí pár korun, tak jich snad musejí mít bednu v autě, já jim za to klidně zaplatím :D
Aleš Procháska
atlan

17. 6. 2024, 8:52

Terc stoji od 0.8E az po 35E, a pokial mas dlazbu zo ma odchylku 5mm,tak to tam nepolozis ani za 6 mesiacov.
IMG_20231111_081751.jpg
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 6. 2024, 9:45

Tou odchylkou myslíš průhyb dlažby? Má to být keramická dlažba 600x600x20 vhodná pro pokládání na terče, tak jsem nečekal nějaké překvapení :?: Ty terče co tam měli použít stojí 100 až 200 Kč, ani mě nenapadlo že by existovaly nějaké o moc dražší. Bohužel, tohle je věc kterou člověk dělá jednou za 22 let, tak nevím co si o tom mám myslet, kde je háček nebo proč s tím dělají takové ciráty.
Aleš Procháska
atlan

17. 6. 2024, 10:30

Neviem, ja ked sim daco chcel. Odpoved bola zapisem vas do kalendara na buduci rok, a buduci rok este bol 2 mesacny posun. Ale zase robia pekne (ako dalo by sa lepsie ale...)
t256

18. 6. 2024, 6:19

Ja pred par lety resil podobny problem s zulovou dlazbou 1000x1000x30. Ma leskly povrch, takze jsem pozadoval aby byla rovina perfektni, protoze na lomu odrazeneho svetla od rovnych linii okolnich konstrukci by bylo okamzite videt, pokud by byla kazda kachle jinak. Cele to melo byt vyspadovane do jednoho rohu a mezi kachliky mam cca 1cm mezeru jako takovou designovou dilataci a taky pro lepsi odtok vody. Podklad jsem mel jako ty, svarovanou folii, nerovnosti byly v radu nekolika centimetru. Asi tusis jak nadsene se do toho firmy hrnuly :-)

Nakonec jsem udelal terce svepomoci, dlazbu na to nahazeli kamenici co ji privezli, takze dlaždiče jsem vubec nepotreboval. Postup byl nasledovny: Na terase jsem utesnil odtok a napustil na ni par cm vody (zaroven jsem tak testnul tesnost nove polozene folie, protoze predchozi izolace pod puvodnimi kachlickami protekala). Od vodni hladiny jsem v prislusnych bodech odmeril hloubku a dostal tak mapu krivosti a vyspadovani puvodniho povrchu. Nakreslil jsem puvodni povrch do CADu, nad nej nakreslil rovinu nove dlazby s prislusnym vyspadovanim a odmeril potrebnou vysku tercu. Kupovane terce jsem neresil protoze jsem mel tehdy kolenovrtske obdobi a dobre jsem udelal. Misto klasickych tercu jsem tam hodil igelitovy sacek s trochou betonu ktery jsem pomoci kusu MDF desky s nastavenym vyskovym dorazem dvema bublinkami z vodovahy s ryskami urcujimi nastavene vyspadovani splacnul do potrebne vysky a sklonu. Kdyz se napoprve nepovedlo, neni nic jednodussiho nez sacek s betonem zvednout a udelat to znovu. Po zatvrdnuti jsem na betonove terce dal kousky asi 1cm tluste gumy aby se srovnaly drobne nerovnosti, dilatace konstrukce apod. a zabranilo tak viklani kachli. Kdyz privezli borci kachle, moc tomu neverili protoze byli zvykli se drbat s temi nastavitelnymi terci, ale nakonec (stejne jako ja) koukali jak to pekne sedlo :-) Nevim jestli je to pro tvou potrebu aplikovatelne, ale vysledek je naprosto perfektni. Je u toho hodne pripravy a mereni, ale to si udelas v klidu sam, konecna akce s pokladkou kterou delala kamenicka firma uz byla velice rychla. Kachliky velikosti 600x600x20 by sis polozil asi i sam, ty moje kachle vazily skoro metrak/ks a to uz se samotnemu cloveku dela dost blbe.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 6. 2024, 6:38

Možná to tak dopadne :-) dík za tipy. S tou vodou mě to nenapadlo, já si na to půjčoval nivelák :D Při tom je to tak jednoduché.
Aleš Procháska
shaolin
dezinfo trol

18. 6. 2024, 6:49

Z mojich aj cudzích skúsenstí je to aj psychologia. Firmy ktoré sa nechajú prosiť docielia že si nakoniec rád že vôbec prišli a tým pádom si otvorenejší k dodatkom k cene a k nejakým ústupkom od toho čo požaduješ v rámci kvality či termínov ukončenia.
Ak zaplatíš veľa dopredu, majú istú zákazku a budú ťa posúvať. Ak nebudeš spokojný s prácou, nechajú ti rozrobenú terasu a odídu, lebo to budú mať už zaplatené. Veľakrát sa stáva že práve na tvojej terase sa budú učiť robiť niečo také, lebo je to pre nich prvý krát. Potom sa budeš musieť s nimi naťahovať a znova zaplatiť niekoho iného čo to urobí.

Takže:
- nie hocikoho, ale firmu s referenciami, históriou na trhu a najlepšie ak vidíš ich prácu- a tam sa oplatí počkať
- malú zálohu a presný termín a následne zmluvu o dielo pre prípad reklamácie
- nechaj si doporučiť od firmy materiál - mnohé firmy ti odmietnu robiť s krivou dlažbou, tú proste neuložíš ani keď si profik
- ak sa pustíš do toho sám, určite to dáš s pár pomocníkmi. Rezanie vodným lúčom - ak na tom trváš - ti poradia napr.akékoľvek cintorínske služby kde robia pomníky. V dnešnej dobe sú však k dispozícii aj diamantové vykružovače otvorov aj do tvrdých materiálov či gresu. Veľa potrebného profi náradia si vieš požičať. Otázkou je vlastný čas a chuť - tam býva problém...

PS: Výbornou pomôckou je aj nivelačný laser s pípajúcim prijímačom. Tam proste ideš po terčoch a na milimeter si ustavíš výšku každého. Moderné lasery umožňujú aj nastaviť prípadnú požadovanú rovinu sklonu ktorú vytyčuješ - používa sa napr. pri ukladaní kanalizačného potrubia v spáde
To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll :)
t256

18. 6. 2024, 7:07

prochaska píše: 18. 6. 2024, 6:38 Možná to tak dopadne :-) dík za tipy. S tou vodou mě to nenapadlo, já si na to půjčoval nivelák :D Při tom je to tak jednoduché.
Mne to napadlo taky az pri zminovane zkousce tesnosti folie. Laser bude asi taky reseni, ale mel na muj vkus docela tlusty paprsek a hlavne nemel jsem ho kam polozit aby obsahl celou plochu terasy najednou. A posledni drobna vada tohoto postupu byla, ze jsem nemel laser 😃
jenicek

18. 6. 2024, 7:53

Asi sem se blbě učil, když jsem to ani nedotáh na dlaždiče/zedníka :lol:
Dřív platilo: "Seš blbej, půjdeš na zedníka!"
Já když okolo sebe vidím po stavbách a při rekonstrukcích, co se dá s moderníma strojema a přístrojema neskutečně dojebat, tak se pomalu učím jedno řemeslo po druhým...
Peníze co ušetřim za lidi, investuju do nářadí, který mi pak zbude a na další akci mám grátis.
A pokud si něco doku*vim, tak aspoň vím, komu si mám stěžovat. :mrgreen:

PS: Vůbec se toho neboj, kup si slušnější lejzr a udělej si to sám. Hoď si rovinu navečer, až bude šero abys lejzr hezky viděl, udělej v rohách požadovanej spád, nakresli si na podlahu přesnej rastr terčů a natahej v tom rastru provázky a pak to tam můžeš sekat jak Baťa cvičky.
elbarto

18. 6. 2024, 8:56

To Aleš: stavebnictví se nachází v agonii. Developeři společně s výrobci materiálů, tak dlouho svévolně zdražovali až spadli do jámy kterou si sami vykopali. Uderníci z východu se co na stavbách pracovali se překabátili na uprchlíky a raději si chodi pro prachy na úřad. Pár firem co ještě laskavě pracuje má 20x více zakázek než dokáže udělat, proto si stanovují nesmyslné cenové podmínky, případně nabírají ráno bezdomovce na výstavišti. Rozhodně vyhni webům epoptávka atd, to už je naprostá cesta do pekel.
Křížový laser a trojku lat ti půjčím, vezmi kámoše a za 2 odpoledne to máš hotové. Firmě zaplatíš raketu a potom si to stejně předěláš. Mám rozdělanou velkou stavbu v Jizerkách a trápím se uplně stejně :-( Nivelaci lovit nemusíš, pokud budeš kopírovat přirozená spád terasy, tak to ničemu nevadí. Na dlouhé terase ve spádu to výškou terču možná ani nenaženeš. Pokud to dáváš na PVC, tak si pod terče vysekej/nastříhej podložky z 300gramové geošky. PVC nechutnají plasty z ropných derivátu, které můžou vytahovat změkčovadla a teřč navíc může mít ostré hrany.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 6. 2024, 9:40

Díky, začínám o tom uvažovat. Ten nivelák nemám problém půjčit, je tam max. rozdíl 75 mm, to snad není na terče moc (?). Provázek mám :-) Druhou menší terásku budu klidně ve výšce kopírovat. Řezačku nemám, ale můžu to nechat udělat tou vodou, to vím kde, holt jednou místo titanu dostanou dlaždice :D
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 6. 2024, 9:57

Hm, tak právě jsme poslali do háje i druhou firmu. Kroutili se, nevěděli jestli jim ta práce bude trvat týden nebo měsíc. Ale přesně věděli, že to bude stát sto litrů a že chtějí 100% zálohu na materiál :( Tak asi vytáhnu montérky, seženu dva chlapy a nějak to splácáme :-)
Aleš Procháska
t256

18. 6. 2024, 10:23

Nejvetsi problem stavebnictvi je byrokracie. Kdyz ti papirovani objektu ktery postavime za mesic trva 3 roky, tak se tezko divit ze se stavi malo. Nebyt uderniku z vychodu, stavebnictvi by se davno sesypalo, u nas nikdo nechce delat manualni praci a smazky co mi posle pracak nadelaji vic skody nez uzitku.

Co se tyka tech cen materialu, vzdy kdyz nekdo vede reci o drahote tak mu nabidnu at si zajde koupit drevo z lesa a ze mu ho na domek porezu. Kdyz uz to nekdo udela, stejne nakonec zjisti ze ho to celkove vyslo draz nez kdyby koupil hotovy material. Proste takova je situace. kdyz dodavateli nabidnu za kulatinu malo, proda to jinde. Marze jsme celkove i my zvedli, to priznam bez problemu. Ale je to spis z duvodu ze neberu zakazky kde je to na dren. Proste uz nemam nervy dohadovat se s brigadniky, prosit zamestnance aby delali prescas apod. Takze proste kdo nezaplati, at jde jinam a my deoame min, v klidu a s vetsi marzi, takze vysledek je stejny. Vzhledem k obecne nechuti pracovat si stejne u konkurence moc nepomuze, je to vsude stejne. Kdyz mi zamestnanec rekne ze odchazi do skolstvi kde dela par hodin denne pekne v teple za stolem, ma neustale nejake prazdniny, dovolene, bonusy... A bere za to takove prachy jako bere, opravdu mu nemuzu za tech 8.5 hodin driny neco srovnatelneho nabidnout. Jiste muzes rict, ze kdybych lidem poradne platil, nemel bych o ne nouzi, jak se ale takova politika projevi na cenach vyrobku ti asi dojde, levnejsi urcite nebudou.

Jinak s tema poptavkovyma portalama souhlas. Jsou to dilem podvodnici kteri se jen smazi vytahnout z firem penize za zasilani nebo spis nezasilani nesmyslnych poptavek a jsou tam zaregistrovani vetsinou dost pochybni zivnostnici, protoze firmy ktere umi a delaji kvalitne maji zakazek tolik, ze tohle nepotrebuji.

Co se tyka zaloh, od lidi z ulice bereme taky 100% na material, kolikrat se uz stalo ze se zakaznik snazil vycouvat z duvodu ze se rozvedl, zemrela mu manzelka, pouzil prachy na opravu nabouraneho auta apod. a ja tu ciste zakazkovou vyrobu nehodlam platit ze sveho. S terminy je u stavebnictvi ten problem, ze pokud kazdy den prsi jako se ted posledni mesic delo, stavit se proste neda a skluz nijak neovlivnim. Samozrejme neni problem dat do smlouvy penale za zpozdeni, ale riziko pocasi je pak samozrejme zohledneno v cene zakazky. Tolik asi pohled z druhe strany.
Odpovědět

Zpět na „Nákup“