Jak najít souřadnice?

Technologicke postupy a měřidla v dílně
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

8. 9. 2024, 7:58

V tom pripravku to drzi jak?
Jistota je ten pripravek vyrobit a nesundavat dokud v nem neobrobis potrebny pocet kusu. Uz sundanim se sam zkrouti. Opetovne ustaveni je taky problem.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
kiko01
Kontaktovat uživatele:

8. 9. 2024, 8:26

robokop píše: 8. 9. 2024, 7:58 V tom pripravku to drzi jak?
Jistota je ten pripravek vyrobit a nesundavat dokud v nem neobrobis potrebny pocet kusu. Uz sundanim se sam zkrouti. Opetovne ustaveni je taky problem.
Mal by tam mat aspon nejaku technologicku plochu podla ktorej si zrovna, ale pokial vtom iba zrovnava hrubku a zrazu hranu tak to aj tak nema volyv na funkcnost, skor estetika nie?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

9. 9. 2024, 6:00

no pokud to ujede tak ze nema rovnomerne srazeni od oka tak to ujelo dost.
nekdy je to estetika nekdy tolerovana mira
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

9. 9. 2024, 8:21

Tak jasně, nějaký zásadní vliv to fakt nemá. Tloušťka stěn je stejná, takže výškově je to v pohodě. měří se na obrobku na zbytkovém materiálu (ten průsvitný obdélník to je původní materiál a tudiž i původní nula).

Příravek ve svěráku nemůže zůstat. ani svěráky na stole ne:(

...takže třikrát měř, jedno ufrézuj, že....

Zvažuji znovu koupit Haimera. Zrovna když jsem jednoho prodal...
kiko01
Kontaktovat uživatele:

9. 9. 2024, 9:28

Mrosconi píše: 9. 9. 2024, 8:21 měří se na obrobku na zbytkovém materiálu (ten průsvitný obdélník to je původní materiál a tudiž i původní nula).

Druhu stranu by si mal sondovat na ploche ktoru si obrobil v predchadzajucej operacii a nie na polotovare, teda ak to ma byt "presnejsie"

Ked robim viac ks tak pustim prvy, a aj ked sondujem podla obrobenej plochy z prvej strany tak obcas treba par stovak posunut, ale aj tak treba korigovat lebo aj nastroje sa postupne opotrebovavaju a aby bol minimalny prechod na stene tak to obcas je j.backa.
Preto je najjednoduchsie robit z vyssieho materialu a celu vysku dielu spravit naraz, len je to finacne horsie logicky...
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

9. 9. 2024, 9:51

Já dělám celou výšku z jedné streny. Polotovar je obrobený celkem přesně. Je to s přesahem 0,3mm oproti objednávce, ale fakt to mají dobré. Kupuji hliník 7075 od Alqual. Takže předpokládám, že pokud to sonduji na stejné straně obrobku, tak by to mělo bý OK.

Z druhé strany musím obrobit hrany a většinou zaoblení, které je cca 10mm hluboké. No a nějaké díry a tak. Všechny komponenty jsou podobné.

Můj problém je evidentně sonda, protože mám tu diodovou, protože jsem si myslel, že bude fajn, ale Haimer byl asi lepší. Moje chyba.
Milan199

9. 9. 2024, 10:54

Tohle je vaření z vody. Sezen si nějaký přesný hranol a nech si ho přemeřit na rozměry a pravouhlost.
Potom si na něj najizdej opakovaně z jedné strany - uvidíš přesnost sondy i vůle v suportu. Pak najizdej ze dvou protilehlych stran a vidíš mrtvou vůli na ose. Pak pravouhlost atd ...
Takhle řešíš moc neznámých najednou.
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“