Mikikiho frézka - F1S
Tak jsem objednal digitální odměřování.
Prohlížel jsem si foto z repase (Markuse) a fakt se už těším.
X = tam nějak musím vyřešit to mazání, lišta se mezi mazání a stůl asi nevejde
Y = sundávat pojezd asi nebudu, zkusím nějak napasovat (taky je tam malá mezera)
Z = tam by problém žádný asi nebude
Prohlížel jsem si foto z repase (Markuse) a fakt se už těším.
X = tam nějak musím vyřešit to mazání, lišta se mezi mazání a stůl asi nevejde

Y = sundávat pojezd asi nebudu, zkusím nějak napasovat (taky je tam malá mezera)

Z = tam by problém žádný asi nebude
Nemá někdo náhodou info, kde sehnat další kola do posuvu , co mi chybí?
Mám jen kola co jsou v posuvové skříni (29 + 35 zubů).
Sháním tedy ozubená kola do posuvu, která mají 14, 24, 40 a 45 zubů.
Asi to bude problém sehnat co?
Neodvažuji se je zatím vyrábět
Mám jen kola co jsou v posuvové skříni (29 + 35 zubů).
Sháním tedy ozubená kola do posuvu, která mají 14, 24, 40 a 45 zubů.
Asi to bude problém sehnat co?
Neodvažuji se je zatím vyrábět

Tak to asi problem bude
co tam napasovat něco co se vyrábí? Vono to ale asi nemá lyru a kolečka mají danou neměnnou osovou vzdálenost, viď?
https://www.mateza.cz/e-shop/prevodovky/ozubena-kola

https://www.mateza.cz/e-shop/prevodovky/ozubena-kola
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Mělo by se jednat o modul 1,5 a ten koupíš. Ty původní kola jsou podle fotky možná 15° úhel záběru, ale protože se v té tabulce více nekombinují (ani to nelze), tak to nevadí. Jestli to bude pasovat si spočítáš a doměříš podle osový vzdálenosti hřídelů.
Na těch ozubených kolech mám vždy počet zubů 35/29 a pak 1 - není to náhodou značka pro modul1?
Zkusil jsem porovnat kolo co mám(35 zubů) s kolem 35 zubů/modul1 a modul 1,5 u Matezy.
----
Moje kolo: Roztečný průměr/Dp = 55,45mm - Šířka ozubení/B = 10mm - Šířka kola/A = 24,85 mm - díra = 10mm
Modul 1 - Roztečný průměr/Dp = 35mm - Šířka ozubení/B = 15mm - Šířka kola/A = 25 mm - díra = 10mm
Modul 1,5 - Roztečný průměr/Dp = 52,50mm - Šířka ozubení/B = 17mm - Šířka kola/A = 30 mm - díra = 12mm
----
Ještě jsem nezměřil osovou vzdálenost, venku mrzne a nechce se mi do dílny, tak změřím zítra.
Ale vypadá to rozměrově opravdu jak psal můj jmenovec
Zbýňa na modul 1,5.
Zkusil jsem porovnat kolo co mám(35 zubů) s kolem 35 zubů/modul1 a modul 1,5 u Matezy.
----
Moje kolo: Roztečný průměr/Dp = 55,45mm - Šířka ozubení/B = 10mm - Šířka kola/A = 24,85 mm - díra = 10mm
Modul 1 - Roztečný průměr/Dp = 35mm - Šířka ozubení/B = 15mm - Šířka kola/A = 25 mm - díra = 10mm
Modul 1,5 - Roztečný průměr/Dp = 52,50mm - Šířka ozubení/B = 17mm - Šířka kola/A = 30 mm - díra = 12mm
----
Ještě jsem nezměřil osovou vzdálenost, venku mrzne a nechce se mi do dílny, tak změřím zítra.
Ale vypadá to rozměrově opravdu jak psal můj jmenovec

Podle toho co máš na obrázku, tak tvo je kolo má 55 hlavovový průměr a ne roztečný, jak píšeš nyní. Kolo 35z, m1.5, Dw (rozečný)=52.5, Da (hlavový)=55.5, výška zubu cca 3.4mikiki píše: ↑13. 1. 2025, 10:07 Na těch ozubených kolech mám vždy počet zubů 35/29 a pak 1 - není to náhodou značka pro modul1?
----
----
Ale vypadá to rozměrově opravdu jak psal můj jmenovecZbýňa na modul 1,5.
Aha
- tak jsem zase chytřejší ohledně Dw/Da, díky Ti moc za info.
Ozubená kola byla vždy pro mne vždy velká neznámá ale nyní už trošku vím co a jak.
---
Půjdou ty kola z Metazy upravit na soustruhu - myslím kvůli tvrdosti?

Ozubená kola byla vždy pro mne vždy velká neznámá ale nyní už trošku vím co a jak.
---
Půjdou ty kola z Metazy upravit na soustruhu - myslím kvůli tvrdosti?
Díky, dobrá zpráva
Ale u větších kol musím "vyvložkovat", mají větší díru a některé zase menší
Osová vzdálenost je 47mm (měřeno od středu osy kola do středu osy druhého kola).
---
Už jsem ty ozubená kola objednal, tak dám pak vědět.

Ale u větších kol musím "vyvložkovat", mají větší díru a některé zase menší

Osová vzdálenost je 47mm (měřeno od středu osy kola do středu osy druhého kola).
---
Už jsem ty ozubená kola objednal, tak dám pak vědět.
S vlozkovanim bacha, abys pak drazku na pero neprostrouhal pres celou vlozku
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz