DIY CNC

jean

26. 4. 2025, 6:27

r4cv, tieto profily su na to rezanie pripravene, tam je najlepsi strojovy s kratkym nabehom, aby to rezanie pekne odsypalo. Po bokoch to ma drazku, do ktorej sa spona chyti, aj priemer diery je trosku vacsi.
Pipik

29. 4. 2025, 8:51

Stále jsi nám neukázal žádnou malůvku. Spousta rad ohledně typu plastu, velikosti profilů a jak do nich dělat závity, ale ta konstrukce sama je podstatně důležitější. Můžeš použít sebelepší profily a sebelepší plast, ale jestli to blbě navrhneš, tak se ti to stejně rozsype.
A popravdě, jen opravdu vzácně vidím dobře navrženou konstrukci spáchanou z profilů.
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit :wink:
Dawe

29. 4. 2025, 8:53

On blbe vlozil obrazky, musis si je rozkliknout v novem okne. Ta konstrukce je tady. Jestli to chapu spravne, tak cervene ma byt ten 3D tisk - neco z toho je ok, ale vetsi cast je spatne.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
jean

30. 4. 2025, 4:08

Nechcem byt kokot, ale ten spodok je cele zle. To sa bude krutit jak had. Mam vyskusane a nie na jednom projekte. Ale tie bocne profily su dobre, s nimi ide spravit rel. tuhy zaklad.

Este drobna rada, farby su fajn, to sa ludom paci, ale na tiene a odlesky sa vyser. Potom je ten model strasne neprehladny. A keby si tam mal viac prvkov, pocitac bude nestastny (tak 3-10 tisic)
3Dment
Kontaktovat uživatele:

30. 4. 2025, 4:49

Zdar chlapi, zase po pár dnech. Budu rád za jakoukoliv konstruktivní kritiku – určitě lepší než číst „to je blbé“ nebo „tudy cesta nevede“. Rád se něco přiučím a zjistím, kudy ta cesta vede a kde co zlepšit.
Jinak ty obrázky, co mám na stránkách, jsem dělal s odrazem, ať to trošku vypadá. Snažil jsem se nahrát obrázky i sem (podle návodu na fóru) a dělá mi to to, co vidíte.

Jean kokot určitě nebudeš, budu rád za zpětnou vazbu. Volil jsem takové uchycení toho spodku, protože jsem to viděl na pár videích na YouTube, že jim to funguje – reálné zkušenosti nemám.
Při nejhorším, pokud se to bude kroutit, tak jsem si říkal, že můžu vyvrtat díry z boku velkého profilu a kolmo k němu přišroubovat ty výztuhy.

Jinak abych nezapomněl na aktualizaci – dneska jsem začal skládat podstavec pod stroj (to jsou ty lehčí profily, do kterých jsem řezal závity na tom videu). Nějaké kratší video určitě časem přidám.
Model můžu taky přidat, ale zatím stále dolaďuju ještě nějaké věci, jako je např. přichycení stroje k podstavci, ať mi to nedrží jen 4 packy, které budou mezi podstavcem a strojem.

Co jsem zhruba počítal, tak by to mělo vážit okolo 100kg. Na konci podstavce mám tyto stavitelné nohy:
https://www.stavitelnenohy.cz/p/stavite ... WQQAvD_BwE

Říkal jsem si, jak to bude držet, když je to celé z plastu (díl ve kterém je ta noha) a drží to vlastně na té matici – a kupodivu to snese hodně. Jeden podstavec jsem dal do plastového dílce, stoupl si na to (mám asi 85 kg), „skákal po tom“ a drželo to dost pevně, až jsem překvapen.
(Kdyby to nevyšlo, tak bylo v plánu udělat rovnou spodní platy hliníkové v práci.) Ale předčilo to očekávání, a z toho mám radost.

Během volna bych mohl začít stavět aspoň základní konstrukci na podstavci.
Zase se určitě s postupem ozvu. Tak zatím zdar!
Dawe

30. 4. 2025, 6:31

3Dment píše: 30. 4. 2025, 4:49 ...Říkal jsem si, jak to bude držet, když je to celé z plastu (díl ve kterém je ta noha) a drží to vlastně na té matici – a kupodivu to snese hodně. Jeden podstavec jsem dal do plastového dílce, stoupl si na to (mám asi 85 kg), „skákal po tom“ a drželo to dost pevně, až jsem překvapen.
(Kdyby to nevyšlo, tak bylo v plánu udělat rovnou spodní platy hliníkové v práci.) Ale předčilo to očekávání, a z toho mám radost.
U tech plastovych konstrukcnich dilcu prenasejicich zatizeni ramu (napr. ty rozky, celni vzpery, ...) jde hlavne o tuhost. Ne pevnost. Ono to pevne byt muze, ale tuhe to byt dost pri tehle geometrii nemuze. Uz jsem to rikal a psal v zivote snad stokrat, ty nejlepsi tistene polymery i kdyby 100% infill a dokonale vytisknute, budou porad cca 14x pruznejsi nez dural a 40x pruznejsi nez ocel. U PETG je ten pomer cca 30x vuci duralu, 85x vuci oceli. A tuhost je u takoveho stroje ten nejdulezitejsi parametr, protoze to je triskove obrabeni a ne bezkontaktni. Jeji nedostatek poznas, protoze nebudes moct zabrat sponu ani do mekcich materialu, budou se ti tupit a lamat nastroje, budes mit hnusny povrch, nepujde to bud vubec, nebo absurne pomalu.

Proto bych ti radil:
  • 2D a 2.5D struktury (podkladky pod housingy sroubu, pod vretenem, vzpery, zebra,...) udelej rovnou z duralu. Mas to beztak nakreslene, tak to nech vypalit na vode nebo laseru.
  • jestli nemas penize, nakup si nekde deskovy polotovar (tady na foru treba to hydronalium AW-5083 co se tu prodavalo levne) a normalne to pilkou, vrtackou pilnikem vysochej. Na krasu se nehraje, na tu funkci jo.
Uprimne a bez zleho umyslu, protoze vystupujes slusne a pokorne - ted to vypada jako amaterska konstrukce nekoho kdo nezna zaklady mechaniky a neni konstrukter. Naduzivas technologii, kterou mas k dispozici, prestoze je uplne nevhodna k danemu ucelu. Vypada to krasne, ale fungovat dobre to nebude.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
jean

30. 4. 2025, 6:46

napr. tie predne vyztuhy - vyprdni na tlacenie, to si daj vypalit laserom. Trafia sa urcite do 0,1-0,2 mm, na vyztuhu ti viac netreba. Do 6mm plechu ti trafia aj dieru pre kolik, len ju struhnes vystruznikom.

Tie bocne profily su moc fajn, len k nim potrebujes priecne profily z rovnakeho profilu. Tie srandy 80x40, ci co to tam mas, su tak pre srandu. Okrem toho aj to potrebujes previazat vyztuhami, inak to nebude drzat geometriu. A co sa ti uz pacit vobec nebude, tie aluteck profily su bohuzial posledne dva roky extremne krive. Nejaky ten kilometrik sme za tu dobu minuli a bolo to niekedy dooost zle. Na oko fajn a ked to k niecomu rovnemu prilozis, tak banan jak hovado.
Mozno boschacke su rovnejsie, ale to neviem, lebo tie pouzivame malinko
Pipik

1. 5. 2025, 8:40

Možná kdyby se vyprdl na ty jeklíky co má na spodku úplně, vyprdl se na výrobu/tisk nějakých růžků. a za ušetřený peníze&čas tam dal i jen 10mm hliníkovou desku, měl by to podstatně pevnější, rovnější, a bez rizika že se to bude chvět a už vůbec ne kroutit v osách X/Y.

Vždycky mě fascinuje jak lidi vymejšlí kdejak komplikovaný spodek, látají k sobě kdejaký kus jeklu/plastu, a přitom kdyby koupili prostou frézovanou litou AL desku, prdli lineáry osy Y přímo na ní (nebo pod ní :wink: ), tak je to jednak prakticky bez práce, bez vymýšlení a bez rizika, a ještě dost dobře možná i levnější.

Ale jasně, to se mi to teď už píše. Zcela jistě tu lze dohledat moje první konstrukce... :lol:
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit :wink:
3Dment
Kontaktovat uživatele:

1. 5. 2025, 10:24

Nazdar kluci,
rád bych zde zdůraznil celý point tady toho stavění CNC doma – zdůrazňuji doma. Stavím to v místnosti, kterou tu nevyužíváme.

Moje vize byla taková, abych ukázal, že KAŽDÝ si může postavit nějakou CNC frézku sám. A tady je právě ta cesta (i když píšete, že tam mám dát rovnou hliník – tak jako nic ve zlým – ale to by pak byl rovnou hotovej stroj bez té cesty, co chci ukázat lidem).

Nepotřebuju si nechávat nic vypalovat – psal jsem, že mám možnost si cokoliv udělat v práci na CNC, koupit si materiál a udělat si to tam – to není problém. Ale to je právě ono – tím by to přišlo o tu pointu.

Byl bych rád, kdybyste zkusili kouknout na tato dvě videa, kdy si borec staví CNC taky z hliníkových profilů, ale pouze z lehkých verzí, z kterých mám podstavec – a frézuje mu to docela pěkně i hliník.
Je tam ukázáno, jak to celé skládá z tištěných dílů a následně na tom stroji obrábí hliník a nahrazuje ty díly hliníkovýma – a přesně tohle mám v plánu.

Pokud by mi to jelo tak jako jemu, což si upřímně myslím, že by mohlo – už jen skrz to, že moje konstrukce je několikanásobně menší než jeho a používám větší a těžší profily.

Jasně, chápu, že ten plast není ideální a může to dělat bordel, ale jak už jsem psal dřív – je to pouze dočasné řešení na vyzkoušení a na obrobení hliníku, kterým nahradím všechny plastové díly na tom daném stroji. Pokud by něco dělalo bordel – jako například ty zmíněné výztuhy na spod stroje – tak se snažím mít náhradní řešení.

Jinak – amatérská konstrukce to je, protože jsem obyčejnej vrták od stroje, co si píše programy a obrábí. Ke konstrukci jsem přišel jako slepej k houslím (prostě mě to začalo bavit) a to všechno, co teď „umím“ (i když toho moc není), jsem se musel učit sám – maximálně tak s pomocí ChatGPT. A ten píše taky tolik blbostí, že si vše musím ještě ověřovat.

Měl jsem v hlavě takový hrubý nástřel, jak by to mělo vypadat, a snažil jsem se okoukat hodně z videí, jak to mají lidi postavené, když jim to funguje.
Nepotřebuju ultra tuhou mašinu, co bude schopná obrábět nějaký šílenosti. Ten hliník mi bude úplně stačit, ale – jak jsem psal – věřím, že i železo to pomalu vezme, ale to se teprve uvidí, ještě nebudu předbíhat.

Jinak tady jsou ta dvě videa, o kterých jsem psal:
▶ Zde to skládá: https://www.youtube.com/watch?v=USBe1YniGIM
▶ A tady nahrazuje ty tištěné díly hliníkovýma, které si obrobil přímo na tom stroji: https://www.youtube.com/watch?v=jBXLyt2D9JQ&t=346s

Hodně jsem se inspiroval i PrintNC – pokud to někdo znáte – jen mi přišlo, že když to udělám z jeklu jako oni, který doporučují s tloušťkou 3–4 mm, tak to bude docela vibrovat (ale to je pouze můj osobní názor). Přišlo mi, že tyto profily – kor když se pak vyplní pryskyřicí – budou tužší.

Dále – rovnost toho jeklu, jak bývá propadlej uprostřed, taky není ideální, tak jsem prostě volil hliníkový profil, i když je daleko dražší. Dále se mi u něj líbí, že je to modulární oproti jeklu – tam se vyvrtaj díry a nedá se to na nic jinýho použít, zatímco tady jsou drážky a můžu si vše umístit v jaké vzdálenosti potřebuju a nemusím nic vrtat a závitovat (samozřejmě kromě těch boků).

Jinak co jsem měřil rovinnost těch profilů na úhelník, tak to bylo pěkně rovný – jen s jedním mi mrdli rohem o zem, tak je trošku vytlačenej, ale to na funkci nemá vliv, i když to vypadá blbě, a budu to muset trošku pilovat.

Takže pro upřesnění na konci:
Vize je taková – udělat takový „vehement“ z plastových dílů, ať i Pepík z Horní Dolní, co má doma pouze 3D tiskárnu, vidí, že je schopnej si to udělat doma sám.
Takže ani nepočítám, že by to ze začátku mělo být nějaký tuhý – budu rád, když to bude držet pohromadě a udělá to ten hliník. (Jinak ten podstavec, jak jsem to sešrouboval, je docela bytelný na to, že to jsou lehký profily.)

Ale jelikož je to poprvé, co dělám s takovýma profilama, tak to můžou být jen moje domněnky, protože s tím nemám zkušenosti.

Jinak díky všem za případné rady!
Chtěl jsem jen vysvětlit, co mám v plánu – chápu, že se mi snažíte poradit, ať je to hnedka co nejlíp udělaný – ale z toho by se vytratila ta cesta, kterou chci ukázat.
Díky za pozornost a zdar!
Thomeeque

1. 5. 2025, 10:41

Proč jsi to sem vlastně postnul v této fázi? Poradit s ničím nechceš a za konstrukcí si stojíš tak, jak jsi jí sám nakreslil, jestli to čtu správně, pak by za mne dávalo smysl postnout sem až výsledek (pokud si stále budeš myslet, že je to dobrá cesta). T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
3Dment
Kontaktovat uživatele:

1. 5. 2025, 10:58

Thomeeque píše: 1. 5. 2025, 10:41 Proč jsi to sem vlastně postnul v této fázi? Poradit s ničím nechceš a za konstrukcí si stojíš tak, jak jsi jí sám nakreslil, jestli to čtu správně, pak by za mne dávalo smysl postnout sem až výsledek (pokud si stále budeš myslet, že je to dobrá cesta). T.
Tenhle základ na frézku, ať to zhrká nějaký hliník, mám – to postavím a uvidím, co to jak bude dělat. Kdyžtak se něco upraví, aby to bylo schopný obrobit hliník.

S čím bych ale opravdu chtěl poradit, je, jak můžu vylepšit konstrukci, až budu nahrazovat ty tištěné díly hliníkovýma. Přece jen ten hliník to celé zpevní, ale jelikož nejsem konstruktér, tak bych se rád vyvaroval co nejvíce chybám, ať to má co nejlepší možný výsledek.

Ten plast nějak extrémně do detailu neřeším, protože je to pouze dočasný, ale jak to budu nahrazovat, tak to chci udělat pořádně... vlastně co nejlíp to půjde – a to by s mýma znalostma nebylo takový, jako když mi někdo, kdo s tím má zkušenosti, poradí.

Dokonce přemýšlím, že bych koupil kuličkové šrouby s větším průměrem, až budu předělávat tištěné díly na hliníkové. Prostě to chci udělat co nejlíp, jak můžu, a jak jsem říkal – rád si nechám poradit.

Zatím přemýšlím, že až budu nahrazovat plastové díly hliníkovýma, tak bych ty boční profily 160×80 mohl překlopit o 90 stupňů, abych mohl dát na horní plochu dvě lineární vedení a mezi ně kuličkový šroub, ale to je hudba budoucnosti.

Jak jsem psal – vím, že to nebude nějakej průmyslovej stroj, ale budu se snažit z toho dostat co nejvíc, co bude v mých silách.
Thomeeque

1. 5. 2025, 11:31

Čili si necháš poradit s nějakými hypotetickými úpravami v budoucnu, ale ne se základem. Tak pak platí, co píšu, dotáhni to, na co šahat nehodláš, zhrkej první hliník a pak se ozvi {tim prvnim videem myslim neoslníš ani Pepíka z HD ;)). Za mne, dělej si samozřejmě, co chceš :)

T.

EDIT: Abych byl objektivní, toto rozhodně překonává očekávání, která bych od takového stroje měl:

3Dment píše: 1. 5. 2025, 10:24 Jinak tady jsou ta dvě videa, o kterých jsem psal:
...
▶ A tady nahrazuje ty tištěné díly hliníkovýma, které si obrobil přímo na tom stroji: https://www.youtube.com/watch?v=jBXLyt2D9JQ&t=346s
Nicméně je to video z netu, neslyšíme, jaké to vydává zvuky, na kolikátý pokus to takto dopadlo, jestli by to takto pěkně fungovalo v celém pracovním prostoru, co se s tím stane, až se mu povedete první větší karambol atd. Asi bych na tom důvěru ve zvolenou konstrukci nestavěl ;)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
3Dment
Kontaktovat uživatele:

1. 5. 2025, 12:04

Tak dá se říct, že to jsou hypotetické úpravy, ale zároveň ta konstrukce bude víceméně stejná, tak si myslím, že by se dalo polemizovat, co by jak mělo být, aby to bylo co nejlépe udělané.

Jinak to video není na oslnění, ale jako úvod do takové série „stavím si CNC doma“.

Jinak k tomu videu – asi to předčilo očekávání, to nevím, jak jsem psal, zatím s tím nemám zkušenosti.
Každopádně kolikrát je vidět, jak se celej stroj chvěje, ale zvládl to „nějak“ postavit, aby to tak "pěkně" jelo, tak se ve mně probouzí otázka: proč já bych to nezvládl, kor když to postavím z těžkých profilů?

Upřímně si myslím, že bych to mohl dát do kupy tak, aby to bylo dostatečně funkční na obrobení hliníku, když si dám záležet – i kdyby to nebylo přesné (přece to budou jen díry na šrouby, nějaký tvar a maximálně závit, kde zase můžu udělat díru a při nejhorším to vyřezat ručně, když by to nešlo vyfrézovat).
r4cv

1. 5. 2025, 1:39

Ked to tak sledujem, tak ma napadá otázka:
Je cieĺom postavit funkčné CNC alebo séria videí?
jean

1. 5. 2025, 1:41

Aha, takze ked su na jutaboch blbosti, to je argument v tych blbostiach pokracovat? Vypaleny plech je prave idealny pre amaterov, lebo k tomu staci dwg/dxf a hotovo. Rob si, ako uznas za vhodne, ja som ti nazor povedal a viem si ho obhajit. Vyrobis drahu pipovinu, ale lajky z toho nebudou drahej pane :mrgreen:
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“