Nazdar kluci, díky všem za reakce!
Omlouvám se, že neodpovídám jednotlivě, ale dovolím si reagovat hromadně, ať to nezahltím.
Rád bych uvedl pár věcí na pravou míru.
Jednu menší frézku jsem už postavil z menších hliníkových profilů s 3Nm motory, 500W vřetenem, lineárními vedeními MGN12 a trapézovými šrouby (bez kuličkových šroubů). A víte co? Jasně, není to jako CNC za několik milionů, ale hliník to řeže bez problémů – jen je potřeba jet pomaleji. Dokonce jsem zkoušel i ocel a byl jsem překvapený, že to "šlo". Samozřejmě to nebylo ideální, celé se to třepalo a bylo to poskákany, protože to váží asi jen 35 kg.Takže s 4kW vřetenem, které točí 18 000 otáček, daleko silnějšími motory a pevnějšíma hliníkovejma profilama to určitě půjde mnohem lépe.
Ty profily, do kterých jsem řezal závity, jsou pouze nohy podstavce, proto nejsou z těžších verzí. Profily které příjdou na CNC jsou tyto
https://www.vsk-profily.cz/hlinikovy-pr ... 160-tezky/ dva na osu Y a jeden na osu X. Vyztuhy mám z težkých verzí profilu 40x80. Co se týče řezání závitů, nechápu, co je na tom zajímavého. Ale jestli chceš vidět něco zajímavého, stav se za mnou do práce – ukážu ti nějaký 4metrový kousek na horizontce, z toho si vtom případě sedneš na zadek.
K těm tištěným dílům – Ani by mě nenapadlo mít závity v plastu, všude jsou pouze díry na uchycení a držet to bude z druhé strany v matici která je v drážce profilů. Je to pouze provizorní řešení, na kterém vyzkouším, jak vše funguje a nasledně obrobím hliníkové díly které nahradí ty tištěné a ty poletí do popelnice. A ano, na 100 % to s nimi bude řezat hliník (viz video zde:
https://www.youtube.com/watch?v=jBXLyt2D9JQ). A to ani nemá těžké profily, má tam užší profily a větší plochu na obrábění – a jak mu to pěkně mlaská. Jak říkám, neplánuji s tím pracovat jako na profi stroji, je to prostě hobby frézka, kterou si postavím doma.
Až budou všechny tištěné díly nahrazeny hliníkem, věřím, že to zvládne i železo – pomalu, ale jistě a zase bych rád podotkl, ano nebude to jako na nějakym MAS MCV. Příklad zde:
https://www.youtube.com/watch?v=qOkCchb6_Eg – chlapík má větší stroj, užší profily a kupodivu mu to jde. Jak jsem říkal, není to ideální, ale na domácí použití to bude určitě stačit.
Dále bych rád dodal, že jakmile budou všechny tištěné díly nahrazeny hliníkovými tak mam v plánu vyplnit hliníkové profily epoxidovou pryskyřicí. Což bude mít za následek daleko větší tuhost stroje.
Co se týče nastavení tisku – mám tam poměrně hustou výplň, u každého dílu jsem navýšil počet stěn o 150 % oproti původnímu nastavení, to samé i horní a spodní vrstvy. V ruce se to zdá poměrně bytelný, každopádně na stroji to může být jinak. A právě kvůli tomu co psal Lukas jsem použil PETG místo PLA. Jinak, jak jsem psal výše, je to pouze provizorní řešení, takový prototyp, takže mi přišlo zbytečné investovat další peníze do upgradu tiskárny a do filamentu, který by stál dvakrát tolik, když už teď jsem vytiskl 10 kg filamentu a nemám ještě zdaleka vše.
Každý filament má svoje výhody a nevýhody a mě přišlo dobré to udělat z PETG vzhledem k tiskárně ( Bambula P1P ), přinejhorším budu mít další zkušenost.
Dále bych chtěl poděkovat uživateli Jean za radu ohledně řezání závitů do hliníku. Upřímně, strčit strojní závitník do aku vrtačky mě napadlo okamžitě, ale bohužel se mi tam protáčel, i když mám v akučce kalené čelisti. Takže jsem si udělal pěkné odpoledne a ručně nařezal přes 80 závitů.
Každopádně, abych přidal aktualizaci – všechny závity jsou vyřezané a profily nachystané na skládání. Chybí mi dotisknout pár dílů a můžu začít s kompletací podstavce a následně CNC. které určitě zase natočím. Jinak rád bych znal váš názor co říkáte na umístění kamery na videu? Osobně mi příjdou videa ve stylu POV zajimavé.
Jestli jsem na někoho zapoměl reagovat tak se omlouvám, je to na můj vkus docela slohovka.
Dík borci a pěknej víkend!