Nové EMC a ubuntu 9.04

Radek-B
Kontaktovat uživatele:

17. 5. 2010, 11:51

Myslim ze mam, lomitko nepomohlo , vysledek je stejny. Ono by bylo uplne super kdyby to skusil nekdo kdo rozumi linuxu a popsal co se tam deje ci nedeje. Ja nemam problem cokoli skusit ale obcas absolutne netusim co delam.
Přílohy
Screenshot-6.png
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
gnat
Kontaktovat uživatele:

17. 5. 2010, 12:08

ne /usr/src/rtai ale /usr/src/linux, jukni co tam mas

Jdu to zkusit vykompilovat na 10.04 (to je další LTS, takže tam to má smysl rozchodit). Budu do tohohle postu průběžně dávat poznámky k návodu http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/emcinf ... C_Ubuntu91

krok 3: edit dle postu uživatele Ledvinap a protože nemám rád zbytečné vypisování, přepneme se na roota:

Kód: Vybrat vše

sudo su
apt-get update
apt-get upgrade
a pokud narazíte na konflikty, zkuste apt-get dist-upgrade

krok 5: všechny příkazy mají být v jednom řádku, pokud to kopírujete po řádcích z WiKi jako já, tak se nainstalují věci jen z první řádky. Zkuste tohle:

apt-get install build-essential fakeroot debhelper libpth-dev
apt-get install libgtk2.0-dev kernel-wedge tcl8.5-dev tk8.5-dev bwidget python2.5-dev
apt-get install python-tk python-dev libglu1-mesa-dev libgtk2.0-dev libgnomeprintui2.2-dev
apt-get install libncurses5-dev libxaw7-dev gettext libreadline5-dev lyx texlive-extra-utils
apt-get install imagemagick tetex-bin tetex-extra groff qt3-dev-tools
Dostal jsem zprávu, že python2.5-dev nemá kandidáta k instalaci, tak jsem zatím nainstaloval místo toho python-dev a budu v případě problémů později řešit asi symlinkem. Dále tetex-bin je zastaralý nebo chybí a náhradou je texinfo.

krok 7: potřebuji novější kernel, takže nahrazuji ubuntu-way:

apt-get install linux-source
tar xjf linux-source-2.6.32.tar.bz2
ln -s /usr/src/linux-source-2.6.32 /usr/src/linux
POZOR - ten kernelovej tarbal je zhruba každých 14 dní novější, takže je třeba upravit správně názvy. Já mám teď aktuálně 2.6.32. Symlink mi připadá jako lepší řešení, než přejmenování adresáře. Takhle i po pár měsících vidím, jakou přesně verzi jádra jsem kompiloval.

krok 8: Jsme v terminálu, tak to uděláme neklikačsky :wink:

cd/usr/src/linux
wget http://www.dc9.tzo.com/kernelconfig.txt
krok 9: máme novější RTAI a novější kernel. Také nemám rád to združování příkazů pomocí && do jednoho řádku, takhle:

cd /usr/src
wget --no-check-certificate https://www.rtai.org/RTAI/rtai-3.8.tar.bz2
tar xjf rtai-3.8.tar.bz2
cd /usr/src/linux
patch -p1 < ../rtai-3.8/base/arch/x86/patches/hal-linux-2.6.32.2-x86-2.5-00.patch
krok 10: Stále jsme v terminálu, zvyk je železná košile a navíc nemám asi ani nainstalované QT

apt-get install ncureses-dev
make menuconfig
V konfiguraci jsem opravoval CONFIG_SPARSE_IRQ z y na n, jinak mi nešel make a hlásil chybu o příliš veliké hodnotě CONFIG_MAX_CPUS. Úprava hodnoty CONFIG_MAX_CPUS nepomáhala, strýček Google ano :)
Naposledy upravil(a) gnat dne 17. 5. 2010, 4:11, celkem upraveno 24 x.
SABLE-2015
ledvinap

17. 5. 2010, 12:17

v tom configure temer urcte chybi pocatecni lomitko u --with-linux-dir=/usr/src/linux

Mimochodem, z prikazove radkky by bylo lepsi pouzivat 'script' a poslat vysledny soubor - je tam komplet zaznam, snaz se to cte ;-)

Pouziti je
script <soubor kam se ulozit zaznam>
spusti novy shell a vse zaznamenava.

Pokud mas masinku pripojenou do netu, tak bych na to mohl kouknout nadalku ... ale znamena to mit pristupove udaje a tak, coz je asi dost nahouby reseni ...
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

17. 5. 2010, 12:28

OO to by bylo uplne super, akorat co jsem se docetl ,tak snad nejsou balicky programu ktere potrebuje ke svemu behu EMC2 pro 10.04 k dispozici, tak si myslim ze se tezce zapotis.

RADEK

gnat píše:ne /usr/src/rtai ale /usr/src/linux, jukni co tam mas

Jdu to zkusit vykompilovat na 10.04 (to je další LTS, takže tam to má smysl rozchodit). Budu do tohohle postu průběžně dávat poznámky k návodu http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/emcinf ... C_Ubuntu91

krok 3: myslím, že správně to mělo být:

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
protože apt-get dist-upgrade provede upgrade na aktuální verzi distribuce, což asi není žádoucí (v každém případě to zkouším na 10.04, takže mě to neudělá nic)

krok 5: všechny příkazy mají být v jednom řádku, pokud to kopírujete po řádcích z WiKi jako já, tak se nainstalují věci jen z první řádky. Zkuste tohle:

sudo apt-get install build-essential fakeroot debhelper libpth-dev
sudo apt-get install libgtk2.0-dev kernel-wedge tcl8.5-dev tk8.5-dev bwidget python2.5-dev
sudo apt-get install python-tk python-dev libglu1-mesa-dev libgtk2.0-dev libgnomeprintui2.2-dev
sudo apt-get install libncurses5-dev libxaw7-dev gettext libreadline5-dev lyx texlive-extra-utils
sudo apt-get install imagemagick tetex-bin tetex-extra groff qt3-dev-tools
Dostal jsem zprávu, že python2.5-dev nemá kandidáta k instalaci, tak jsem zatím nainstaloval místo toho python-dev a budu v případě problémů později řešit asi symlinkem
automatizace/konstrukce
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

17. 5. 2010, 12:29

Pocitac kde bezi linux pripojeny na net ,neni problem. Pisu SZ.

RADEK
ledvinap píše:v tom configure temer urcte chybi pocatecni lomitko u --with-linux-dir=/usr/src/linux

Mimochodem, z prikazove radkky by bylo lepsi pouzivat 'script' a poslat vysledny soubor - je tam komplet zaznam, snaz se to cte ;-)

Pouziti je
script <soubor>
spusti novy shell a vse zaznamenava.

Pokud mas masinku pripojenou do netu, tak bych na to mohl kouknout nadalku ... ale znamena to mit pristupove udaje a tak, coz je asi dost nahouby reseni ...
automatizace/konstrukce
gnat
Kontaktovat uživatele:

17. 5. 2010, 12:40

Radek-B píše:OO to by bylo uplne super, akorat co jsem se docetl ,tak snad nejsou balicky programu ktere potrebuje ke svemu behu EMC2 pro 10.04 k dispozici, tak si myslim ze se tezce zapotis.

RADEK
uvidíme, pár desítek kernelů jsem už vykompiloval a nejenom pro platformu x86, ale RTAI kernel jsem ještě nekompiloval. Někdo musí zjistit i to, že tohle je Cimrmanova slepá ulička. Na začátku mi to přišlo jednodušší, než instalovat 9.10
SABLE-2015
ledvinap

17. 5. 2010, 12:51

gnat píše: krok 3: myslím, že správně to mělo být:

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
protože apt-get dist-upgrade provede upgrade na aktuální verzi distribuce, což asi není žádoucí (v každém případě to zkouším na 10.04, takže mě to neudělá nic)
dist-upgrade je za normalnich okolnosti stejne jako upgrade, pri velke zmene ve strukture balicku (nova major verze) se daleko vic snazi vyresit konflikty (nabidne odinstalovani balicku, ktere nejdou pouzit; reinstalace vetsi casti systemu.

Osvedcene reseni je pouzit apt-get upgrade a kdyz nedovede vyresit konflikt, tak apt-get dist-upgrade a davat pozor. A nebo pouzivat aptitude ;-)
Smartyn

17. 5. 2010, 12:55

Tak hlavně sem dávejte zprávy jak pokračujete, já na tom budu dělat odpoledne
gnat
Kontaktovat uživatele:

17. 5. 2010, 1:09

ledvinap píše:dist-upgrade je za normalnich okolnosti stejne jako upgrade, pri velke zmene ve strukture balicku (nova major verze) se daleko vic snazi vyresit konflikty (nabidne odinstalovani balicku, ktere nejdou pouzit; reinstalace vetsi casti systemu.

Osvedcene reseni je pouzit apt-get upgrade a kdyz nedovede vyresit konflikt, tak apt-get dist-upgrade a davat pozor. A nebo pouzivat aptitude ;-)
Hm, díky za vysvětlení, už nebudu šířit bludy. Jsem si pamatoval, že někde kolem verze 6 se takhle upgradovalo na vyšší verzi (společně s editací zdrojů v /etc/apt/sources), tak jsem to i vzhledem k názvu bral jako příkaz k upgrade verze a zakázal si ho :D
SABLE-2015
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

17. 5. 2010, 5:06

Ja sem to umazal , byl jsem mimo ten adr tam je a je spravne.

RADEK
Naposledy upravil(a) Radek-B dne 18. 5. 2010, 6:09, celkem upraveno 1 x.
automatizace/konstrukce
Smartyn

18. 5. 2010, 4:56

Tak já jsem se včera zasek na instalaci jádra. Skončilo to pro mně neznámou chybou. Horší je že se něco nainstalovalo a nevím jak to odstranit, v seznamu jáder není, jedině ho vymazat ručně, ale odkuď? Stačilo by z adresáře /boot?
ledvinap

18. 5. 2010, 9:40

Smartyn píše:Tak já jsem se včera zasek na instalaci jádra. Skončilo to pro mně neznámou chybou. Horší je že se něco nainstalovalo a nevím jak to odstranit, v seznamu jáder není, jedině ho vymazat ručně, ale odkuď? Stačilo by z adresáře /boot?
Pri instalaci se jen nakopiruje jadro, initrd (vetsinou do /boot), prehrajou se moduly (/lib/modules/<verze jadra>) a zmeni bootovaci script.
Pokud nove jadro nevidis, tak se pravdepodobne neupravil boot script/seznam dostupnych jader. Zkus hledat timto smerem.

Zkopirovane soubory muzes asi celkem ignorovat ...
gnat
Kontaktovat uživatele:

18. 5. 2010, 10:23

Jakou hláškou to skončilo ? Ubuntu ssebou už několik let vleče dementní bug, kdy pokud jsi měl samostatnou /boot partition, tak se mountovala read-only (což je z hlediska bezpečnosti správně), ale ani update jader přes aptitude si to neuměl přempontovat a spadlul na držku. Mám to takhle na jednom serveru, kde dělám od verze 6.06 jen upgrade na každé další LTS a tam to zlobí. zajímavé je, že na čistě instalovanou 8.08 to už RO mountované není (ale při upgrade z té 6.06 to tak zůstalo)
SABLE-2015
Smartyn

18. 5. 2010, 6:15

/usr/src/linux/usr/include/asm/setup.h:15: leaks CONFIG_X86 to userspace where it is not valid
/usr/src/linux/usr/include/asm/setup.h:16: extern's make no sense in userspace
/usr/src/linux/usr/include/asm/setup.h:17: extern's make no sense in userspace
/usr/src/linux/usr/include/asm/setup.h:23: extern's make no sense in userspace
/usr/src/linux/usr/include/asm/setup.h:24: extern's make no sense in userspace
/usr/src/linux/usr/include/asm/setup.h:51: extern's make no sense in userspace
/usr/src/linux/usr/include/asm/setup.h:52: extern's make no sense in userspace
/usr/src/linux/usr/include/asm/setup.h:54: leaks CONFIG_PARAVIRT to userspace where it is not valid
/usr/src/linux/usr/include/asm/swab.h:10: leaks CONFIG_X86 to userspace where it is not valid
/usr/src/linux/usr/include/asm/swab.h:40: leaks CONFIG_X86 to userspace where it is not valid
  CHK     include/linux/version.h
make[1]: `scripts/unifdef' is up to date.
Tak tahle skončí kompilace, v bodě 11
Smartyn

19. 5. 2010, 3:31

Potřeboval bych poradit, podařilo se mi naistalovat jádro s modulem rtai, dokonce i funkčí, ale když chci podle návodu doinstalovat modul rtai tak po konfiguraci to chvíli pracuje, ale pak napíše toto a ukončí:

checking for RTAI Kconfig file... /usr/src/modules/rtai/configure: line 19827: .: .rtai_config: file not found
.rtai_config (supplied)
checking for module installation directory... ${exec_prefix}/modules
checking for Linux source tree... configure: error: You must supply an argument to --with-linux-dir.
make[3]: *** [config.status] Error 1
make[3]: Leaving directory `/usr/src/modules/rtai'
make[2]: *** [kdist_config-stamp] Error 2
make[2]: Leaving directory `/usr/src/modules/rtai'
make[1]: *** [kdist_image] Error 2
make[1]: Leaving directory `/usr/src/modules/rtai'
Module /usr/src/modules/rtai failed.
Hit return to Continue

root@martin-laptop:/usr/src/linux# 
Mohl by mi někdo poradit jestli se z toho dá něco vyčíst?
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“