MACH 3 on-line prepojenie vs. RichAuto off-line prepojenie

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

26. 11. 2025, 4:30

Řekl bych že upustili od Machu3 kvůli tomu jak Microsoft zrušil podporu starých Windows.
Jestli trojka funguje na desítkách ... No nevím nevím.

Ono ostatně jak jsem nedávno procházel kód Machu, našel jsem poznámku zmiňující budoucí migraci na Linux.
Možná se dočkáme Machu běžícím na Linuxu. To by mi určitě nevadilo.

Jinak ten richauto v žádném případě nemá takové možnosti jako Mach3 nebo 4.

Programy se běžně tahají přes flash disk.
Prakticky by nemělo ničemu vadit mít ten počítač připojený do sítě. Controller by to měl filtrovat.
Ovšem já to nemám. Čistě ale z toho důvodu že to nemám otestované, a nechce se mi tím zabývat.

A co je konkrétně u machu4 fajn, tak že umí zrcadlit řízení do jiného počítače. Nikdy jsem to teda nedělal, ale na YT mají návod jak to udělat.

Takže s tím by mělo jít sledovat a ovládat stroj na dálku z jiného počítače. V kombinaci s tím že Mach umí zpracovávat kamery, můžeš si do systému navést standartní USB kamery a v Machu si udělat dialog pro vzdálený přístup. V rámci toho dialogu by jsi mohl obejít i řízení pomocí HW, například fyzické potenciometry by v tomto dialogu byli ignorovány a nahrazeny softwareovými.
To už je ovšem náročnější na programování.

Být tebou nechal bych si tam nainstalovat Mach4 s ESS.
Pokud by ti tam dali Linux CNC, tak samozřejmě i to je dobrá volba.
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
chb

26. 11. 2025, 4:35

Mach3 + LPT port byl problematický
Mach3/Mach4 + UTP controler (třeba ESS) je bez problémů
Linux + LPT také není zázrak
Linux + Mesa je OK, pro ty co se prokoušou linuxem
Gravos - české bezproblémové řešení

RichAuto - neznám, ale protože firma už existuje víc jak 10 let a prodává několik řad controlerů - a CauCau na ně z Mach přešli, tak nevidím důvod jim nevěřit. Věřím, že před pár lety měli problémy ... ale před pár lety je měli všichni vyjmenovaní.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“