Dík inak ja som mal nadstavený step pulze aj dir pulze na nule. Možno to teda bude aj tým. A nevadí že v okienku na step pulze je napísana hodnota 1-5 us a ja tam zadam 10 ?packa píše:v ,machu -config- motor tuning -step pulse dej třeba 10 a dir pulse 5
a rampu dej pozvolnější ale jak říkám ty motory maj na 14 v tak 20-30% výkonu je to fakt málo
na smooth stepper mrkni sem právě se to řeší:
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=5469&highlight=
Z os stráca krok .... čím to može byt ??
Počuj ale to akože fakt frezuješ pri takej rýchlosti ? Nelame to frezky ? Neviem si to ani predstavit pri takej rýchlostipacka píše:ještě něco , moje mašina byla původně osazena obdobnými motory jako máš ty a s trapezem se stoupáním 4mm jsem dělal rychlosti přez 1500mm/min, je to opravdu o napětí
Třeba tady: http://www.cncshop.cz/hw-interpolator_c
Ale koupit se dá i na ebay. Jestliže chceš frézovat plast a dřevo, tak bys určitě uvítal větší rychlosti posuvu. Na yutube uvidíš doma udělané cnc, co frézují i 16m/min. Ale této rychlosti určitě nedosáhneš, budeš rád tak za 3m/min i s HW interpolátorem. Na vině jsou 2f motory a použitý trapézový šroub. Bez HW interpolátoru doporučuji zkusit EMC. Ten běží pod linuxem a nenechá si od systému tak kecat do generování pulzů. I když hodně záleží na počítači. Jak Mach, tak EMC májí utility na vyzkoušení vhodnosti počítače k jejich pprovozu.
Ale koupit se dá i na ebay. Jestliže chceš frézovat plast a dřevo, tak bys určitě uvítal větší rychlosti posuvu. Na yutube uvidíš doma udělané cnc, co frézují i 16m/min. Ale této rychlosti určitě nedosáhneš, budeš rád tak za 3m/min i s HW interpolátorem. Na vině jsou 2f motory a použitý trapézový šroub. Bez HW interpolátoru doporučuji zkusit EMC. Ten běží pod linuxem a nenechá si od systému tak kecat do generování pulzů. I když hodně záleží na počítači. Jak Mach, tak EMC májí utility na vyzkoušení vhodnosti počítače k jejich pprovozu.
Ale pozeram že je o dost draha zaležitost ale určite velmi užitočna. Budem nad tým uvažovat a špekulovatbobik píše:Třeba tady: http://www.cncshop.cz/hw-interpolator_c
Drahý je to. Ale frézy taky nejsou zadarmo. Když se ti na nějaké ose dostane motor do rezonance a zastaví se, tak přijdeš o frézu. Zase u tebe to nebude tak palčivej problém. Frézy budeš používat tak do průměru 6 a dřevo ti je tak snadno nezlomí jako třeba dural nebo ocel. Já třeba špatně odladil g-kod a zajel jsem jedničkou frézou do lipového dřeva pod úhlem zhruba 30° do hloubky 10mm rychlostí 1500mm/min. A fréza to přežila.
já osobně se s machem mordoval dlouho a rychlost nad 1500 byla problém i s motorama 4Nm , nechtělo se mi ale nainstaloval jsem EMCčko a hle dvojnásobná rychlost nebyl problém, ted už zase uvažuji o smoothsteperu , přece jen ten linux neni promě dost dobře stravitelnej.
K té ose Z - nemůže ti třeba prokluzovat spojka na hřídeli motoru nebo šroubu?
Já mach používám už skoro dva roky - a musím zaklepat, že zatím je spolehlivý na 100% - neměl jsem jedniný problém a to frézuju skoro deně - převážně dřevo a plast.
Já mach používám už skoro dva roky - a musím zaklepat, že zatím je spolehlivý na 100% - neměl jsem jedniný problém a to frézuju skoro deně - převážně dřevo a plast.
Pozor na to ze pri smoothsteperu nefunguje backlash. To znamena ze ked mas stroj ktory ma mrtvolu tak to pouzit neide.[/b]