tusim to bobik tu niekde riesil, je to na predopnutie matice, na lanku je zavazie cez kladkuFero Cabadaj píše:pekná práca. prosím ťa čo je to za lanko pod Y -ovým portálom??, na čo to slúži?
Součást ....
Hrubování dvoubřitou frézou válcovou průměru 10 metodou zig-zag (snad jsem to napsal správne), otáčky 12 000ot/min, posuv 1500mm/min. Doba obrábění 2h. Dokončení tvaru obrysovým řádkováním kulovou frézou průměru 10, otáčky stejné, posuv stejný. Nakonec kouty jsem dodělal kulovou frézou průměru 6.
Na ose Z je jen obyčejná pružina, dal jsem ji tam jen na zkoušku a už tam zůstala.
Jinak k tomu času, do dubu plnou frézou průměru 10 můžu prát šponu max.7mm, odebírám tedy jen 5mm. Takže i když mám dvoukilowatové vřeteno, tuhost mašiny mi nedovolí větší úběr. Řešením by bylo dát větší otáčky a posuv. Ale už teď mi špony lítaj přes půl metru daleko. Jinak jsem skoro novou frézu z SK materiálu, povlakovanou na tom pěkně ztupil. Vydržela vyhrubovat jen 4 kusy a už napaluje.
Na ose Z je jen obyčejná pružina, dal jsem ji tam jen na zkoušku a už tam zůstala.

Jinak k tomu času, do dubu plnou frézou průměru 10 můžu prát šponu max.7mm, odebírám tedy jen 5mm. Takže i když mám dvoukilowatové vřeteno, tuhost mašiny mi nedovolí větší úběr. Řešením by bylo dát větší otáčky a posuv. Ale už teď mi špony lítaj přes půl metru daleko. Jinak jsem skoro novou frézu z SK materiálu, povlakovanou na tom pěkně ztupil. Vydržela vyhrubovat jen 4 kusy a už napaluje.
-
- Kontaktovat uživatele:
V cam- e nastav tak aby si hrúboval valcovou frézou a zostával ti materiál v hrúbke 1 - 2 mm na dokončenie a potom choď rovno gulovou - rádiusovou frézou napr 6mm prípadne 3 mm . Ušetríš tak čas , a daj vyššie otáčky .
Ja idem do buku len po 3 mm frézou 12 mm trojbritou špirálovou s lámačmi triesok a tiež len F1500 . hrúbku 40 mm teda robím na 20 krát ale fréza je tichá a prežije cca 20 hodín dokedy začne pískať . Aj keď by ešte vydržala dávam ju brúsiť kôli hluku. Napalovanie môže byť kôli zlým podmienkam pre danú frézku. Daj si poradiť od predajcu , prípadne brúsiara ktorému nosíš nástroje.
Ja idem do buku len po 3 mm frézou 12 mm trojbritou špirálovou s lámačmi triesok a tiež len F1500 . hrúbku 40 mm teda robím na 20 krát ale fréza je tichá a prežije cca 20 hodín dokedy začne pískať . Aj keď by ešte vydržala dávam ju brúsiť kôli hluku. Napalovanie môže byť kôli zlým podmienkam pre danú frézku. Daj si poradiť od predajcu , prípadne brúsiara ktorému nosíš nástroje.
Přesně tak jsem to udělal. Hrubovani válcovkou s přídavkem 1mm a kulovkou na čisto. Jenže s kulovkou mi to řádkovalo po max.0,5mm takže mi to tvar na výšku 75 objelo 150x. Jinak jsem dal poměr překrytí frézy 80%, tedy průměr frézy ve dvou sousedních drahách byl jen 2mm. Což mělo za následek, že mi to štípalo materiál. Prostě od osy frézy se postupně vystípávala dlouhá tříska. Holt to chce poměr překrytí 50%.
-
- Kontaktovat uživatele:
funkcia ,,pass depth,, nastavíš koľko max na jedno ubratie, a nemusíš brať len po 0,5 mm
To záleží, jakej chceš mít povrch. Jak jsem to vyfrézoval, tak to stačí jen lehce líznout šmirglem a je hotovo. Kdybych navolil třeba hloubku 1mm, tak už by tam bylo ruční práce více. Raději ať maká stroj, než mé ručičky.