Troška konzultace před stavbou

ferguson

28. 12. 2010, 4:47

v gulickovych loziskach mas omnoho nizsie trenie. akurat maju vyssie naroky na udrzbu a tie silonove klzne puzdra su take dost blbuvzdorne. ale nie som si isty co sa tyka skrizenia suportu pri pouziti klznych puzdier.
sidonie

28. 12. 2010, 5:08

Na ložiskách to jezdí super, pokud ale budeš mít silonové pouzdro stejné délky jako to ložisko, tak při nižších rychlostech se to bude chovat o mnoho stabilněji, nebude se přenášet tolik rázů. Doporučoval bych na průměr 20 tyče velký pr. silonu 22. Na silonových pouzdrech bude problém rychloposuv, docela to i dře, ale tohle všechno vyváží celková bezúdržbovost, odpadne i mazání.
oscar

28. 12. 2010, 5:13

domecky z ibeje by te neuspokojili?

650 korun za pokus stoji
http://cgi.ebay.com/SC20UU-x-4-pcs-Line ... 4cf38a62f0
Krakonos

28. 12. 2010, 7:47

Jasně. To dává smysl.

Rychloposun zas tolik nepotřebuju. Předpokládám, že když to občas promažu, tak to posviští dost rychle a krokáče 1.9Nm by to utáhnout měly bez problémů.

oscar: díky za ložiska z ebaye, vypadají dobře a jsou o něco levnější než co jsem zatím viděl v čechách. Nicméně můj dotaz kde sehnat je spíš orientován na silonová pouzdra - to je to, co neumím sehnat. Umím sice sehnat desku, ale v dostatečné tloušťce stojí nekřesťansky mnoho (něco jako 10k?), velikost 500x1000, což je asi tak 10x tolik co potřebuju... Nevím, jestli by bylo dobré bastlit to z tenčích desek (a určitě se mi do toho nechce). Než to lepit z menších desek, tak asi spíš koupím normální ložisková a budu s nima spokojen.
oscar

28. 12. 2010, 7:57

tady by sis nejaky ten silon nevybral?
http://aukro.cz/listing.php/search?sg=0&string=silon

jinak u nas ho maji normalne v tycich ve ferone.
Krakonos

28. 12. 2010, 8:19

Aha, přiznám se, že mě nenapadlo dívat se na tyče, díval jsem se jenom na desky. Jaký průměr na 20mm by byl vhodný? Řekl bych, že 30 by mělo stačit, že? A dá se k tomu sehnat domeček, nebo to stačí samostatně?... Promiňte, že se tak blbě ptám, ale jak nevím pod jakým názvem hledat, nemůžu nic najít :-(
sidonie

28. 12. 2010, 10:26

Průměry se řešily zde a jak to vyrobit řešil krutor v tom odkazu a docela dobře. Vyvrtáš díru do kusu hliníku, vystružíš, narveš tam s přesahem vytočený silonový pouzdro, přesah zhruba 0,1 mm na průměru by měl stačit, s předvrtanou dírou, kterou potom dovrtáš a pak výstružníkem projedeš napřesno až v tom hliníku. Ty ložiska nejsou taky špatný, jen to chce k nim pořídit stírací kroužky. Daly by se vyrobit pomocí 2 mm širokého o-kroužku a 3 mm hliníkového plechu jako krytka. Mělo by to zabránit vstupu bordelu a prachu, jen to bude mít větší odpor. Pokud budeš krytování řešit jinak, třeba naškrobeným plátnem nebo i jinak, pak je to celkem nepodstatný.
Krakonos

29. 12. 2010, 10:17

Díky, to vypadá udělatelně. Zkusím jich pár udělat, za to nic nedám, ložisková pouzdra se dají koupit vždycky.
sidonie

29. 12. 2010, 10:49

Krakonos píše:Díky, to vypadá udělatelně. Zkusím jich pár udělat, za to nic nedám, ložisková pouzdra se dají koupit vždycky.
Ano máš pravdu, ale doporučuji ti, pokud budeš dělat ty silonový pouzdra, aby jsi si je nechal udělat do jednoho kusu hliníku. Tím budeš mít z jednoho kusu křížový suport os Z a Y. Dá se do toho zalisovat i matice pro šroub. Jednoduché konstrukčně, jen nevím, zda by jsi si to mohl vyrobit sám. Třeba krutor bude mít trochu času a celé ti to vyrobí, nebyl by to první kus který by vyráběl. Jen s těmi silonovými pouzdry, hodí se jen na nepodepřené tyče, jakmile by jsi to měl otevřené, jsou několikanásobně lepší ložiska. Možná přidání třetí tyče na osu Y do trojúhelníku by ti ji trochu zpevnilo, přece jen pr. 20 v délce víc jak metr je až moc, to by chtělo možná promyslet a pokoukat se po kalených a broušených trubkách, které vypěníš pěnou na okna kvůli vibracím. Pevnostně na tom budeš líp.
Krakonos

29. 12. 2010, 12:46

Jasně, kdyžtak se ho poptám :-)

K těm trubkám - což o to, sehnat by se asi dala (namátkou jsem našel http://www.ferona.cz/cze/katalog/detail ... 28#5H0995B - jenom nevím, jakou to má povrchovou úpravu a jestli je to kalené a jak, to bych musel poptat). Otázka je, jestli se to nebude prohýbat více než tyč?
RaS

29. 12. 2010, 1:49

trubka stejneho prumeru se bude prohybat samozrejme vic nez plna tyc nicmene nijak drasticky.. bylo tim mysleno ze se mas podivat po vetsi trubce.. pokud budes mit trubku prumeru 30mm a steny treba tech 5mm tak to bude urcite mnohem pevnejsi na ohyb nez 20ka plna tyc..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
oscar

29. 12. 2010, 2:06

RaS píše:trubka stejneho prumeru se bude prohybat samozrejme vic nez plna tyc nicmene nijak drasticky.. bylo tim mysleno ze se mas podivat po vetsi trubce.. pokud budes mit trubku prumeru 30mm a steny treba tech 5mm tak to bude urcite mnohem pevnejsi na ohyb nez 20ka plna tyc..
a jak potom na to kaleni a brouseni? nepredpokladam ze ta trubka bude temito vlastnostmi obdarena.
diky
Krakonos

29. 12. 2010, 2:12

To jestli je kalená a broušená co jsem viděl se většinou neudává a když jsem porovnal ceny, tak bych řekl, že neudává = nemá.
oscar

29. 12. 2010, 2:13

Krakonos píše:To jestli je kalená a broušená co jsem viděl se většinou neudává a když jsem porovnal ceny, tak bych řekl, že neudává = nemá.
to take predpokladam. proto se ptam jak ji co nejlepe zakalit a zabrousit. a kolik to muze stat....
RaS

29. 12. 2010, 4:15

no kalit a nasledne brousit trubku je nesmysl, teda z hlediska toho kdyz chces usetrit.. to te pak vyjdou asi lepe ty podeprene tyce a nebo lineary.. ani uz pak nemluvim o polotovaru kdy tezko sezenes neco v trubce co pujde kalit.. vetsina je 11523 nebo 11373.. tezko sezenes neco lepsiho kalitelneho..

ja trosku nechapu ty myslenkove pochody kdy chce kazdy co nejvetsi frezku a snazi se usetrit na tom nejzakladnejsim, coz u tech velkejch rozmeru proste uz nejde.... nepodeprena tycka na 20cm vs 1m se proste srovnat neda a tezko se to bude dohanet prumerem tyce.. stahnete si volny program strojare a zadejte si tam takovyhle nosnik z kruhove tyce podepreny na obou stranach a zatezujte a porovnavejte.. mate v tom hned jasno a odpadne spousty hloupych napadu..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“