tak trošku do úvodu. Začínám si stavět CNC pro domácí použití, nic fancy. Rád bych na tom řezal měkčí dřevo, plexisklo a používal to ke kreslení a vrtání DPS (původně jsem chtěl jenom na DPS, ale když jsem zjistil že z věcí co mám by něco stavět bylo na draka, tak jsem si řekl že postavím rovnou něco většího, na čem budu moci případně i vyříznout něco ze dřeva...). Konstrukci udělám asi z MDF a hliníkových profilů (ještě nejsem rozhodnut), má to výhodu že mám kde si to říznout, elektroniku si umím udělat sám.
Konstrukci zvolím pro jednoduchost s posuvným stolem. Předpokládám, že pracovní plocha bude něco pod 1m^2 - nemám představu, proč bych měl chtít větší, pokus mi někdo řekne proč chci větší, tak možná udělám, nicméně ne na úkor dramatického zvýšení nákladů a kdesčeho (také berte v úvahu že jako student bydlím na kolejích a tam to také budu mít

Prozatím si myslím, že budu pracovat s trapézovým šroubem 20mm a krokovými motorky 1.9Nm (2 fáze) nebo podobnými 3fázovými. Nakoupím to asi v cncshopu. Na rychlosti posuvu mi moc nezáleží.
Není mi ale jasných pár věcí, co bych rád prokonzultoval:
Tyčové vedení
Protože jsem chudý student a nechci kupovat drahá (a pro mě zbytečná) lineární vedení, rozhodl jsem se pro tyče. Můj plán je mít každou osu na dvou tyčích (třeba z Ferony). Mám na mysli něco jako "Tyč kruhová broušená leštěná, DIN 670, úchylka h8, průměr 20" (viz katalog ferony), což je přijatelné cenou a IMHO i vlastnostmi (samozřejmě pouze nekvalifikovaným odhadem). Bude na tom jezdit stůl a hlava (hmm.. jak se tomu vlastně odborně říká?), nástroje nečekám že budou těžké, úchyty nejspíš hliník nebo také dřevo, takže váha nízká. Tyče uchytím přes kuličkov
Co mě zajímá je, jestli jsou takové tyče postačující, nedostačující, předimenzované (na tenčích stejně neušetřím a místa bude dost), nebo naprosto nevhodné.
Uchycení trapézové tyče k motoru
Co mě jako laikovi vrtá hlavou je uchycení trapézové tyče k šroubu. Jeden by řekl, že si koupím spojku 20mm na 6.35mm (ano, tyč bude 20mm tlustá, ať to něco vydrží) a spojím to. Když jsem pročítal zdejší fórum a různé katalogy tak to vypadá, že se takové spojky nedělají a budu muset seříznout závit na trapéze na něco menšího.
Co s tím? Samozřejmě nemám přístup k mašinérii s jakou bych to mohl udělat (a asi bych si netrouf), takže bych radši šel do spojky. Nicméně pokud mi řeknete, že to jinak nejde nebo to není dobré, tak si to nechám upravit. (Pokud je někdo z okolí Prahy/Mostu ochotný mi to udělat, třeba i za nějaký přiměřený peníz, prosím dejte mi vědět)
Síla motoru pro svislou osu
Bude výše zmíněný krokáče stačit na unesení a uzvednutí nějaké normální frézky, případně vrtačky? (kdyby to uneslo mojí starou narexku, tak by to bylo super, ale to je horní mez se kteoru ani nepočítám).
... co si myslíte?