Rotační osa

RaS

1. 3. 2011, 7:09

já mám tuhle ne harmonickou ale cykloidní http://www.sumitomodriveeurope.com/index.php?id=32&L=1" onclick="window.open(this.href);return false; v provedení FC-A 35 tam píšou nulová vůle a ručně s tím skutečně ani nehnu.. otázkou je až se to přidělá na skutečný stroj co se tam skutečně naměří.. ale píšou nula.. myslím si že ty kolíbky od Haase jsou se šnekem.. alespoň někde na Haasovskejch stránkách mají rozkreslenou se šnekem.. ten bude muset mít vůli asi vždy a jestli má půl minuty tak na šnek asi dobrý ne?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Monteg

1. 3. 2011, 12:36

Já mám doma tohle http://www.harmonicdrive.net/products/c ... component/" onclick="window.open(this.href);return false;
provedení CSF 20 80 2A-GR
Jenže se mi zdá malá :D
Ještě když z tabulky není jasné zdali jde o vstupní či vystupní kroutící momenty :D
Jestli se můžu ptát co stála ta vaše sranda??
PBr
Kontaktovat uživatele:

1. 3. 2011, 12:49

Tie momenty su na vystupe pokial sa nemylim.
RaS

1. 3. 2011, 2:42

to je maličká proti té moji, ty momenty jsou výstupní já mám cca 10x tolik.. nicméně jestli to stačí či nestačí toť otázka.. abys nezjistil že ti to pak fréza přetlačí a otočí..
myslím že ta tvoje se pohybuje v téhle velikosti na ebayi kolem 300-400dolarů já jsem ji koupil myslím za hodně rozumné peníze, koupil jsem 4ks všechny nové za 100dolarů kus.. :D +doprava cca 200dolarů pak jsem koupil ještě menší průměru asi 110 taky novou ta stála 180dolarů a pak ještě jednu použitou harmonickou harmonicdrive velikosti cca 150mm průměr i s DC motorem za 85dolarů.. nicméně byla to náhoda a rychlí kup na ebayi.. když teď prolezeš ebay tak srovnatelně veliké tam jsou od Fanucu což je taky cykloidní sumitomo se značkou fanuc ale už je za cca 1500-2000 prostě ranec..ta moje stojí v Brně asi 75000kč prostě opět nesmysl..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Monteg

1. 3. 2011, 4:08

Tak za 100babek bych si taky nechal říct a vzdal bych se i průchozího vřetena :D :D :D
Ještě si pohrávám s myšlenkou dvou párů ozubených kol se šikmými zuby postavené proti sobě a předepnout je na pastorkách tálířovou pružinou dostal bych se na převod 1 :8 snad 1 :10
To by bylo na výstupu 32 až 40Nm špička 96 až 120Nm a 250 až 320ot/min
sidonie

1. 3. 2011, 5:16

Monteg píše:Tak za 100babek bych si taky nechal říct a vzdal bych se i průchozího vřetena :D :D :D
Ještě si pohrávám s myšlenkou dvou párů ozubených kol se šikmými zuby postavené proti sobě a předepnout je na pastorkách tálířovou pružinou dostal bych se na převod 1 :8 snad 1 :10
To by bylo na výstupu 32 až 40Nm špička 96 až 120Nm a 250 až 320ot/min
A to chceš děličku a nebo soustruh? Pokud děličku, tak dle mého názoru ti musí stačit max. 100 ot./min. a i to je už docela rychlé. Na těch děličkách od haase máš maximální rychlost otáčení 100, ale stupňů za vteřinu, to by mělo být něco kolem 16-17 ot./min. což je opravdu málo, ale na polohování to stačí.
RaS

1. 3. 2011, 6:09

ono se servem co má 4Nm toho stejně při převodu na potřebné otáčky moc nenasoustružíš takže vysoké otáčky stejně asi nevyužiješ většina 4tých os jede tak otáčku za sekundu takže je lepší to zpřevodovat něco mezi 1:50-1:100 to na čtvrtou osu podle mě stačí resp všichni to tak mají pokud nepoužívají přímé pohony s relativně velkým výkonem a získáš přídržný moment třeba 400Nm, s převodem 1:8mi a momentem 30Nm toho podle mě už bez nějakýho mechanickýho blokování osy moc neofrézuješ.. alespoň uvažuju tak že máš na vřetene ISO40 a 3kW nebo něco takového co si tak vybavuju.. a nebudeš chtít šudlat pár desetin..
kdysi jsem viděl kalkulačku frézovacích sil pro výpočet potřebného pohonu šroubu zkusím pohledat, ale co si tak pamatuju tak mě vycházeli síly ve stovkách N a jednotkách kN (při plném výkonu cca 3kW vřetene) a pokud vezmeš poloměr 100mm 30Nm tak ti s tím teoreticky 300N pohne.. nevím nevyznám se jen taková myšlenka nahlas.. já uvažoval aspoň takhle.. a pořídil převodovky takové.. samozřejmě podstatnou roli hrála cena.. pokud bych měl kupovat za komerční cenu tak vymýšlím šnek.. akorád nechápu proč nezvolíš šnek třeba taky s převodem 1:50ti? to při téhle velikosti by neměl být problém, jedno kolo dva šneky a vymezíš vůli tak že je předepneš.. kdysi jsem tak uvažoval a dokonce jsem našel i nějaké mosazné ozubení komerčně vyráběné a nestálo to zas tak moc.. myslím že ta sada vycházela někde kolem 5000Kč.. mosazné kolo a litinový pastorek a nebo obráceně..
Monteg

1. 3. 2011, 7:11

Když už bych měl použít šnek tak použiju duplexní a nebudu to komplikovat dvěma :D možná že by ho tumlík uměl vytvořit za rozum
Ale děkuji za poznatky
Monteg

2. 3. 2011, 5:58

http://cgi.ebay.com/NEW-SUMITOMO-HEAVY- ... 1c193570cd" onclick="window.open(this.href);return false;
Noooooooc pěkná ale ty dolary :D :D :D
RaS

2. 3. 2011, 9:17

ti necham podobnou za polovinu-)
Monteg

3. 3. 2011, 1:14

Dobrá nabídka ale když už bych se takhle plácl přes mojí :D kapsu tak jedině F2CF-C35
Nebo že by se na mě usmálo jednou štěstíčko a máte jí???
RaS

3. 3. 2011, 6:52

za poslední půl rok co takovéhle věci sháním na ebayi jsem viděl takových převodovek asi tak 20 (koukám pouze po nových) s cenou od cca 100 do 3000 dolarů a tento typ jsem tam viděl snad jen jednou a ještě v menším provedení a cena byla z těch hodně vysokých..
na rotační osu je to ideální, průchozí, má to ložiska takže odpadá jakákoliv pracná montáž ale ta cena..

jinak ta nabídka byl spíš vtip, sám bych ještě pár převodovek potřeboval.. jak jsem psal koupil jsem za 400 dolarů 4ks těch FCA35 všechny nové, a u jedné z nich když to ten prodávající fotil nebo co tak někde ztratil tu výstupní přírubu s těmi kolíky které se strkají do té vlastní převodovky, v podstatě broušená příruba průměru cca 150mm silná asi 30mm v ní asi 16 závitů a 8ks kalenejch válečků které z toho koukaj jak ježek.. a paradoxně místní dodavatel za tenhle náhradní díl chce asi tak stejně jako jsem dal za ty 4celé kusy.. :(
teď tam jsou nejlevnější převodovky asi za 250dolarů.. což asi pořád ještě jde
nicméně pokud by jsi potřeboval k převodovce ložiska a chtěl to řešit kosouhlymi přesnými tak tady mam nějaké nové relativně velké vřetenové od FAQ za rozumnou cenu..
Monteg

4. 3. 2011, 3:56

motorovy píše:harmonicka ma myslim volu radovo v sekundach. teoreticky by sa dala skombinovat s remenom ak pozadujes priechodzu osu. ale to presnost harmonickej asi tym remenom znizis, neviem. potom su prevodovky z http://www.spinea.sk" onclick="window.open(this.href);return false;, cenovo su o nieco nizsie ako harmonicke(nove) a staci len hodit motor a je hotovo
Koukal jsem na Spinea dělají velice pěkné převodovky zvláště serie H :D
Ale to bude asi za ranec ani se neodvažuji ptát co to u vás stojí :twisted:
Nemáte náhoduu ceník??? jen tak pro zajímavost
Juro

4. 3. 2011, 7:48

Som zvedavý monteg ako to vyriešiš ,lebo tiež chcem spraviť štvrtú os . Ja blbec, asi som predal dobrú prevodovku bez vole a čítam že by to bolo asi najlepšie na rot. štvrrtu os. Nnerozmyslal si nad naklápaním vretena? Tam sú zas iné možnosti frezovania a ja sa neviem rozhodnúť či frézovať 360 st. alebo 180 st. Každopádne som zvedavy ako toto vlákno skončí . :wink:
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
motorovy

4. 3. 2011, 11:57

Monteg píše:
motorovy píše:harmonicka ma myslim volu radovo v sekundach. teoreticky by sa dala skombinovat s remenom ak pozadujes priechodzu osu. ale to presnost harmonickej asi tym remenom znizis, neviem. potom su prevodovky z http://www.spinea.sk" onclick="window.open(this.href);return false;, cenovo su o nieco nizsie ako harmonicke(nove) a staci len hodit motor a je hotovo
Koukal jsem na Spinea dělají velice pěkné převodovky zvláště serie H :D
Ale to bude asi za ranec ani se neodvažuji ptát co to u vás stojí :twisted:
Nemáte náhoduu ceník??? jen tak pro zajímavost
ja som sa pytal na T radu, velkost 80, cena bola cca 800 eur, ale to nie je velmi smerodajne, bolo to pred pol rokom a iny typ. jasne ze s ebay sa to neda porovnat, no porovnanie nova spinea a nova harmonic drive je zas naopak(nova harmonic drive velkosti 80 mi bola ponuknuta za 1900 eur)
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“