Rotační osa

Monteg

28. 2. 2011, 8:33

Tak lehce koumu jak vyřešit pohon rotační osy pruměru 250mm

1. Šnek - duplexní šnek pro vymezení vůle jsem nikde nenašel a vyrobyt ho neumím + velkej převod průchozí vřeteno :mrgreen:
2. Řemen - docela malej převod max 1:5 víc se mi tam nevejde a pružení řemenu
3. Harmonická převodovka - neprůchozí vřeteno, uložení jen na jedné straně, někde píšou bez vůlová někde s nějakou vůlí tak nevím
4. Ozubený kola - předepnutí pastorku pro vymezení vůle :D ale ten samej problém jako u řemenu malej převod.

Napadá vás někoho jak to vyřešit?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

28. 2. 2011, 8:45

ty harmonicky se pokud vim na tohle hodej (ale jak pises asi jak ktera)
pouzivaj se velmi casto treba u prumyslovejch robotu kde uhlova odchylka a vule muze vygenerovat znacne chyby diky delce pak a scitani chyb na prevodovkach
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
motorovy

28. 2. 2011, 8:47

harmonicka ma myslim volu radovo v sekundach. teoreticky by sa dala skombinovat s remenom ak pozadujes priechodzu osu. ale to presnost harmonickej asi tym remenom znizis, neviem. potom su prevodovky z http://www.spinea.sk" onclick="window.open(this.href);return false;, cenovo su o nieco nizsie ako harmonicke(nove) a staci len hodit motor a je hotovo
RaS

28. 2. 2011, 9:47

jinak harmonicke nebo cykloidní převodovky se dělají samozřejmě i průchozí např http://www.harmonicdrive.net/media/supp ... 122210.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; typ SHA při 250mm průměru má průchozí díru 65mm a samozřejmě i jiné, podle mě bude ale daleko větší problém tohle koupit za rozumnou cenu..harmonickejch nebo cyklo převodovek zas tak moc na ebayi není a když jsou tak to jsou ty základní neprůchozí typy v ceně od cca 200-2500dolaru.. protože běžná komerční cena této převodovky v této velikosti bude někde kolem 70000 (pouhý odhad podle mnou poptávané jiného typu)

pak máš ještě další možnost a to přímej motor.. teď jich několik na ebayi je za cca 2000dolaru.. opět drahé

já jsem na tenhle účel koupil harmonické převodovky a prostě průchozí vřeteno jsem obětoval..prostě vše nemůže být ideální kdo by to pak zaplatil.. resp v mé koncepci je 4osá v ose čepu naklápěcího stolu který je dlouhý cca 300mm a převodovka je až na konci takže teoreticky je vřeteno průchozí do cca 250mm

jinak pokud nejsou přímé motory tak se běžně používá dvojice šneků a každý výrobce řeší vymezení vůle jinak.. někdo jen předepne jeden šnek vůči druhému, někdo ovládá káždý šnek jedním servomotorem a vůli vymezuje servomotory čímž na úkor složitosti uvádějí nárúst účinnosti atd..

podle mě nejjednodušší a cenově dostupná varianta je použít nějakou hotovou děličku a vymezit ji vůle a ovládat ji servomotorem nebo KM a s tou mrtvolou se zžít.. cokoliv jiného s průchozím vřetenem už je v téhle velikosti ranec peněz..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Monteg

28. 2. 2011, 12:39

Dobrá a jak je to tedy s tou vůlí u harmonicke převodovky???
Někde píšou bezvůle po celou dobu životnosti někde vůle pod 1 arcmin někde pod 3 až 5 arcmin
Mám v tom truchu hokej :D
testone
Sponzor fora

28. 2. 2011, 3:43

Vůli u šnekového převodu vymezíte velmi jednoduše, prostě uložíte šnek do domečku s mírnou excentricitou, dejme tomu 1-2 mm a vůli pak regulujete natočením domečku šneku proti skříni šnekového kola. Kolo samozřejmě musí být vyfrézováno nástrojem o větším průměru než je šnek a ten musí být dostatečně hluboký. Při troše šikovnosti při návrhu můžete mít díru skrz jen o nějakých 50 mm (sílu věnce kola) menší než kolo samotné.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Monteg

28. 2. 2011, 3:48

O tom jsem přemejšlel ale to znamená frézovat šnekové kolo protože komerční převodovky mají velmy mělké zuby
při dotlečení dosedá šnek na špičky zubů :(
testone
Sponzor fora

28. 2. 2011, 4:12

a to je problém? Co třeba zmenšit šnek na vnějším průměru?
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Jan Danda
Sponzor fora

28. 2. 2011, 5:01

Tenhle systém mam na děličce na frézu,ale pokud není kolo nebo šnek přesně centrický tak to bud drhne nebo je vůle.Jako bohužel u mé děličky. :evil:
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

28. 2. 2011, 5:36

Vymezení zubové vůle u pohonu válce pletacích strojů bylo vyřešeno, tak že jedno pohonné ozubené kolo bylo dělené na dvě tenká. Věnce šlo proti sobě pootáčet a aretovat šroubem, tím se při seřizování vůle vymezila. Druhou možností je rozepnout věnce proti sobě pružinou (o použití omega pružin jsem tu někde četl). Nevidím důvod proč by to nemohlo fungovat u šnekového převodu.
RaS

28. 2. 2011, 6:54

Monteg píše:Dobrá a jak je to tedy s tou vůlí u harmonicke převodovky???
Někde píšou bezvůle po celou dobu životnosti někde vůle pod 1 arcmin někde pod 3 až 5 arcmin
Mám v tom truchu hokej :D
podle mě je to jak jak píšeš co výrobce to jiná hodnota.. taky jedna věc je samotná převodovka a druhá věc je pak komplet převodovka někdy je to pak skládané a rozebratelné a ta jistá malá vůle vznikne v tom spoji.. nicméně myslíš že ti nestačí 4tá osa s vůlí menší než 3arcmin? to je na prumeru 250mm desetina milimetru
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Monteg

28. 2. 2011, 7:03

Abych se přiznal tak opravdu nevím ještě nikdy jsem na 4ose nedělal :? ale nedokážu si dobře představit že se my obrobek chvěje 0,1mm
Na jednu stranu se snažím honit přesnost - v rámci možností předepnuté lineary + šrouby, co největší tuhost a nechci to zkazit děličkou s vůlí 0,1mm
Ale jak píšu nikdy jsem na tom nedělal třeba melu hlouposti a jen čeřím vodu nevím :D
RaS

28. 2. 2011, 7:15

no jedna věc je když výrobce napíše že max vůle je 3arcmin tak ve skutečnosti bude menší a druhá věc je tvůj průměr 250mm to už je taky celkem velký příklad.. tak když to přepočítáš na průměr třeba 100mm a poloviční vůli tak jseš někde na 0,02mm, já mám doma cykloidní převodovku a s tou ani nehnu otázkou je až to budu měřit přesně hodinkamam kolik naměřím v reálu.. píšou méně než 1arcmin
Monteg

1. 3. 2011, 2:19

Tak jsem pohledal nějaké info ale že bych z toho byl chytrej to se říct nedá :roll:
http://www.haascnc.com/lang/specs.asp?I ... yTreeModel" onclick="window.open(this.href);return false;
Tady píšou vůle 30 arc sec tak pokud dobře počítam tak by na průměru 210mm byla vůle 0,015mm?
A to stojí bez mála 200t kč :D
sidonie

1. 3. 2011, 5:25

No a to jsi zapomněl připočíst 500 tKč za otevření obce na čtvrtou osu :( Jinak ty děličky k haasovi nejsou špatný, ale dost pomalý, než se to laskavě odbrzdí, než se to pohne. Po deseti letech občasného provozu je stejně v háji a co s tím dál? Musí se koupit nová, protože to vyjde levněji než oprava. :( Pár haasu máme v práci, zajímavý je sledovat inovaci v řídícím systému a ovládacích prvcích, seřizovači z toho šílej. :D
Mechanika je celých deset let stejná, ale zbytek je úplně jinej, každej stroj umí něco jinýho a psát program přímo na jednu mašinu je sebevražda. Když je potřeba vyrábět, tak zrovna není volná mašina na kterou je program. Ale to je myslím všude a se vším, vývoj se prostě zastavit nedá.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“