elektro vřeteno BT40 13 kW s ATC

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
RaS

20. 3. 2011, 11:11

no asi takhle mám jistič B25..když jsem se ptal minule někdo mě radil že to prostě ten jistič neustojí, že se vřeteno neroztočí.. já to ještě nezkoušel, mám Lenze 8200vektor na 7,5kw..otázkou je jestli to na to stačí? nebo co shánět..?

já měl představu že omezím proud a že to nějak s menším výkonem pojede.. nicméně ještě jsem nic nezkoušel..

nicméně pokud vezmu stroj, který má vřeteno 13kw pak několik serv na osách po cca 1kw nějaké chlazení mazání tak mě prostě těch 25A nějak nevychází..původní představa byla něco kolem 4kW na vřetenu..
už jsem tak nějak smířenej že přejdu na B32A ale nerad bych šel ještě výš.. (na ten jistič jede ještě celej dům.. )

třeba u toho vřetena píšou 34A ve špičce kolem 60A..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
.xxx.

20. 3. 2011, 11:17

RaS píše: .... může mi někdo vysvětlit jaký je rozdíl ve dvou vřetenech kdy má každé třeba oněch 13kW jedno má ale těch 13kW už v 1000otáčkách a pak až do max 12000 a druhé vřeteno má těch 13kw až na 6000otáčkách, jaký je mezi nimi konstrukční rozdíl? jaká je pak křivka příkonu jednotlivých vřeten?
to vreteno na 1000 ot/min ma vice polu - proto ma take mensi otacky ... samozrejme bude mit mnohem vetsi kroutak nez vreteno na se stejnym vykonem na 12000 ot/min, ktere bude mit naopak mene polu
... na pocitani kroutaku je vzorecek ten si snad najdes na netu
RaS

20. 3. 2011, 11:18

[quote="kraljan"]Jen pro zajimavost: na kolik to prislo a nebyla by nejaka fotka?
na fotce toho moc vidět není je to v podstatě jen 17cm válec délky cca 400mm, je to vodou chlazené, má to automatickou výměnu s pneumatickým ovládáním na 40kovej kužel.. vřeteno je repas, nové ložiska, upínač cena cca 20% běžné ceny.. fotky udělám..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
RaS

20. 3. 2011, 11:24

.xxx. píše: to vreteno na 1000 ot/min ma vice polu - proto ma take mensi otacky ... samozrejme bude mit mnohem vetsi kroutak nez vreteno na se stejnym vykonem na 12000 ot/min, ktere bude mit naopak mene polu
vypočítat krouťak z výkonu umí každej, ptal jsem se na příkon.. eventuelně na účinnost jestli třeba nejde nějak rapidně dolů v těch malých otáčkách a tím pádem nenarůstá zbytečně proud..
já právě mluvím o dvou vřetenech např dvou výrobců (případně i stejný výrobce dva různé modely) kdy mají obě stejné max otáčky , jen jedno má plný výkon už na 1000 a druhé až na 6000ot.. takže rozdíl je tedy pouze v počtu pólů? tedy tomu druhému bude stačit na max třeba 400Hz a tomu prvnímu třeba 3xtolik?
.xxx.

20. 3. 2011, 11:45

RaS píše:
.xxx. píše: to vreteno na 1000 ot/min ma vice polu - proto ma take mensi otacky ... samozrejme bude mit mnohem vetsi kroutak nez vreteno na se stejnym vykonem na 12000 ot/min, ktere bude mit naopak mene polu
vypočítat krouťak z výkonu umí každej, ptal jsem se na příkon.. eventuelně na účinnost jestli třeba nejde nějak rapidně dolů v těch malých otáčkách a tím pádem nenarůstá zbytečně proud..
já právě mluvím o dvou vřetenech např dvou výrobců (případně i stejný výrobce dva různé modely) kdy mají obě stejné max otáčky , jen jedno má plný výkon už na 1000 a druhé až na 6000ot.. takže rozdíl je tedy pouze v počtu pólů? tedy tomu druhému bude stačit na max třeba 400Hz a tomu prvnímu třeba 3xtolik?
rozdil je, na jakou nominalni frekvenci jsou jednotlive motory delane - od toho se odviji jejich konstrukce, pouzity material i pocet polu i ucinnost i prubeh kroutaku
... ve vysledku tez zalezi, jak nastavis vektorovy menic ... BTW - pokud chcec plne vyuzivat moznosti vretene- tak by mel menic mit vykonovou rezervu 20-30% a ne naopak
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 3. 2011, 5:39

kdyz to prdnes do zasuvky tak to pri rozbehu ten jistic nevydrzi
ale memic se ti postara pomaly rozbeh a na vlastni ztraty ten motor veme hadam tak do kilowaty pak uz jen vykon na obrabeni
problem pak bude jen nabit kondiky v menici tj. softstart pro menice
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
RaS

21. 3. 2011, 7:37

je mi jasné, že pokud chci využít plný výkon vřetene že musím mít dimenzovaný měnič na daný motor plus eventuelně nějakou rezervu
otázkou právě je, když nechci využít plný výkon vřetene jestli se dá použít slabší měnič? při plném výkonu S1 to vřeteno žere 34A to mě prostě jistič neudrží.. tak se ptám jestli jde nastavit max proud třeba na 20A s tím že respektuju že vřeteno nebude mít plný výkon.. dostal jsem tady dvě odpovědi 1, že není problém.. 2, že se to nerozeběhne.. :D a co si mám teď vybrat..
má tedy vůbec smysl to zkoušet s tím 7,5kW měničem a nebo to nemá smysl?
packa

21. 3. 2011, 7:49

pokud ten měnič máš tak to prostě skus, mě osobně to na měniči lenze nešlo ale taky nešlo o tak velké motory. :D
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 3. 2011, 7:50

zkousel jsem to v zivote 2x jednou to byl lenze podruhe ani nevim co to bylo za menic a nerozebehnul se
tj menic je treba mit spravne nadimenzovany
proud pak jde vetsinou omezit tak ze to ten jistic neshodi
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
.xxx.

21. 3. 2011, 10:01

vzdyt jsem ti uz psal, ze aby takovy motor sel provozovat na tom menici, tak musis v menici nastavit mensi vystupni nameti - tim padem ti klesne i proud ktery pujde do motoru a bude to mozna chodit - samozrejmě parametry vřetene, pouzitelny rozsah ot ... se tím podstatně změní
Naposledy upravil(a) .xxx. dne 21. 3. 2011, 10:43, celkem upraveno 1 x.
RaS

21. 3. 2011, 10:06

no nic zapojím vyzkouším a uvidím.. škoda jen že naprázdno tak max poznám jestli se to točí nebo ne.. to jestli to má nějaký krouťák už nezjistím..
packa

21. 3. 2011, 10:12

u takového telete ti nejspíš nepomůže ani nižší napětí, to ti vesměs pomůže když má motor o pár procent vyšší příkon než měnič . ale ne když je odběr dvojnásobnej.
každopádně to prubni jsem zvědavej jak to dopadne.
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 3. 2011, 10:19

Z vlastni zkusenosti: nevim jak ktery menic, ale meli jsme vreteno ATC/BT30 2,8kW/18t. s napetim 3x 220V. Menic 3,5kW provozovany z 3x 380V si ani neskrt (napeti U/F jsme snizovali). Nakonec jsme museli pouzit 6,5kW a byl tak akorat. Kdyby ty civky byly na 380V, mozna by stacil 1,5 nasobek vykonu motoru na menici. Nehlede na akceleraci/deceleraci/chlazeni. Podle mne je "rozumne" volit ten 1,5nasobek.
.xxx.

21. 3. 2011, 10:37

BTW - 2RAS nejak nechapu ty tve reakce - das obecny dotaz, bez jakychkoliv relevantnich podkladu a ocekavas fundovanou odpoved ?
RaS

21. 3. 2011, 12:17

.xxx. píše:BTW - 2RAS nejak nechapu ty tve reakce - das obecny dotaz, bez jakychkoliv relevantnich podkladu a ocekavas fundovanou odpoved ?
dal jsem veškeré podrobnosti které mám, o motorech vím nula nula nic a nehraju si na pánaboha který všechno ví a klidně se zeptám.. to že se na některou otázku odpovědět nedá beru, tak na ni odpovídat nemusím.. je tu spoustu lidí kteří ty zkušenosti mají tak třeba poradí.. pak je tady taky spousta kecalů kteří všechno znaj všechno vědí, ale konkrétní odpověď žádná.. zajímalo mě jen jestli to má či nemá smysl zkusit..

když to shrnu ptal jsem se před měsícem .. dozvěděl jsem se dva závěry buď že to nepojede a nebo pokud ano že to bude v podstatě k ničemu.. vřeteno jsem přivezl s tím, že si myslím že jeho cena je taková, že pokud budu vyrábět hřídel shánět ložiska kupovat unašeč atd atd.. tak že budu na stejno.. a tady to mám hotové komplet a hned .. ano vím že je barbarství, vzít v podstatě nové elektrovřeteno a rozebrat ho a hnát ho přes řemenici.. stejně tak je asi škoda ho převinout.., ale pokud ho poženu přes řemenici s nějakým normálním motorem, tak aspoň budu vědět co od toho vřetena čekat, takhle netuším vůbec nic..
a když se teď zeptám jaký je konstrukční rozdíl tak se zvrhne diskuze že to je škoda a že to pojede.. ale jak a jestli vůbec to už nikdo neví..

vzal jsem tedy telefon a zavolal do Lenze, tam mě celkem ochotně poradili a vysvětlili co čekat, jaké parametry nastavit aby se to rozeběhlo, (žádné konkrétní hodnoty jen nějáký základní rozsah) ale jen posun třeba správným směrem.. jestli to poběží nebo nepoběží mě stejně neřekli.. to jsem třeba čekal tady..

takže závěr? když se to tak shrne tak mám několik odpovědí
1,pořídit si 20kW měnič a 60A jistič a nebudu mít problém... to se v podstatě dalo čekat, ale neřeší můj problém...
2, zkusit to a uvidí se jestli to pojede a jaký to bude mít výkon a krouťák se netuší..
3, nepojede to a bude se konat barbarské ničení vřetene za účelem nějakého výsledku:D

PS: prosím aby se nikdo nehledal mezi řádky textu v které skupince jsem koho umístil.. (kecal nebo expert nebo cokoliv jiného) není to myšleno na žádnou konkrétní osobu a pokud se tam někdo vidí a nebo tam někoho vidí je to jen a jeho názor a s mým názorem na danou osobou ať to neztotožňuje..
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“