Tiborius píše:Veľmi pekne ďakujem za informácie, to stým strmeňom určite pôjde. (niekedy hľadám na fóre hodiny ale nenájdem to čo práve potrebujem). Ináč sústruh (SV 18 ra) som včera po prvý krát trošku viac prekontroloval a zistil som nasledovné nedostatky : - tak asi to skľučovadlo preto nejde dole lebo niekto narazil do suportu - je tam vidno stopy po náraze , uvolniť som to už neskúšal, - nikde okrem mazania vretena nebol olej, po doliatí všetko, okrem mazania prevodovej skrine funguje (na fóre je návod na opravu, nemal by to byt problém). a ešte keď sa otáča nortonka cez závitový hriadeľ kvapká olej. Vôla vretena je 0,04 mm do boku aj do hora. kontrolný kužel nemám a neviem demontovať ani to skľučovadlo takže medzi hrotmi som nemeral. Ďakujem pekne všetkým za info. Veľmi veľa nám začiatočníkom to dá.
vystredenie príruby SV18
Zdravím. Ešte jedna rada ohľadom toho vretena. Vyskúšal som všetky možné spôsoby merania vretena na stoji a stále to lietalo nejaké tie stovky. Nakoniec som vreteno vybral kvôli prebrúseniu lebo zjavne išlo nejaký čas nasucho. Keď mi to v brúsiarni indigoval tak som si na jednej strane vydýchol, že nie je ohnuté ako som spočiatku predpokladal ale na strane druhej zistili, že bolo na hovno obrúsene už predtým. 0,04 hádzalo aj vpredu aj vzadu. Po obrúsení je to na nulu. S tým je samozrejme spojené úprava ložísk a zaškrabávanie...
Ono to v pohode je. Kým netreba vyrobiť niečo, kde už to začne vadiť. Verím tomu, že je mnoho kutilov čo nikdy ani neprídu na to že im tam lietajú nejaké stovky a ani to neriešia.
Môj perfekcionizmus mi so štyrmi stovkami nedá spávať.

Môj perfekcionizmus mi so štyrmi stovkami nedá spávať.

Tiborius píše:Dobré ráno každým kutilom.
A ja som bol v domnienke že tých 0,04 [mm] vôle vretena nie je úplne zlé, že je ako používané v pohode. Tak asi nie. Ja skúsim dotiahnuť puzdrá vretena a uvidím čo to zrobí.