vystredenie príruby SV18

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
shower

22. 3. 2011, 7:07

Zdravím,

Dá sa nejakým spôsobom vystrediť príruba skľučovadla na SV18R?
U kolegu sme namerali hádzavosť príruby cca 0,1mm (merané na osadení pre skľučovadlo) čo sa nám zdá priveľa (samotné vreteno hádže 0,02mm)
Alebo sa to rieši iba pretočením príruby priamo na stroji?
Dá sa dakde zohnať "polotovar" príruby, alebo možem pretočiť prírubu ktorá už je na tom stroji?
Japa

22. 3. 2011, 7:16

Ano, řeší se to přetočením příruby přímo na stroji. I nové příruby mají rovné čelo a osazení na sklíčidlo se soustruží až na stroji.
Někdo sice to osazení podtáčí a sklíčidlo následně vystředí na šroubech, ale mě se tento způsob nelíbí - sklíčidlo má sedět na osazení.
shower

22. 3. 2011, 8:08

dá sa pôvodná príruba ešte "opraviť" alebo radšej zohnať novú?
packa

22. 3. 2011, 8:19

tu původní přírubu přetoč a znovu osad, dělá se to běžně, dokonce vím že někde uváděly na jaký rozměr se dá bezpečně ubírat, možná že to uvádí i výrobci přírub, na jedné čínské přírubě měly po obvodu asi tři rysky možná byly jako limitní pro osazování. :D
shower

22. 3. 2011, 8:27

práve toho som sa bál aby som ju neoslabil pod bezpečnú mieru a nedala mi po nose :-)
shower

22. 3. 2011, 10:54

ešte otázočka: aká je nejaká štandardná hádzavosť u SV18R?
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 3. 2011, 11:28

Tak se priznam, ze taky podtacim prirubu a upnutou kulatinu nebo hotovy dil doklepu na "nulu" hodinkami. Proc? Vemu remenicku HTD a chci do ni
udelat otvor (nozem a dostruzit). Dela ji kdovi jaky automat a za "nulovy" upnuty prumer hazi klidne desetinu na zubech. Tak ji doklepu s lehce pritazenymi srouby, aby bezela a pak srouby dotahnu. NEOBRABIM SILOVE! a nikdy se mi to nepohnulo. Na soustruhu Optimum D320/920 mam camlock, tak jsem dokoupil prirubu a na ni dal klasicky univerzalu na srouby. Nejsem totiz nicim vyuceny a tudiz tohle muzu, i kdyz to asi neni spravny (podtacet).
U brusek na kulato ty srouby snad ani nedotahujou, doklepou za rotace a brousi- sily jsou tam nicotny.
Japa

22. 3. 2011, 11:54

shower píše:ešte otázočka: aká je nejaká štandardná hádzavosť u SV18R?
Mám protokol přesnosti k SUI 40 a předpis pro radiální i axiální házivost vřetene je 0,01 mm.
U SV 18 to bude stejné.
sidonie

22. 3. 2011, 11:59

Záleží jaký měřící trn použiješ (průměr) a v jaké vzdálenosti od vřetene budeš měřit. Každý stroj tohle má dáno výrobcem.
Japa

22. 3. 2011, 12:04

Mirek-Gravos píše:Tak se priznam, ze taky podtacim prirubu a upnutou kulatinu nebo hotovy dil doklepu na "nulu" hodinkami. Proc? Vemu remenicku HTD a chci do ni
udelat otvor (nozem a dostruzit). Dela ji kdovi jaky automat a za "nulovy" upnuty prumer hazi klidne desetinu na zubech. Tak ji doklepu s lehce pritazenymi srouby, aby bezela a pak srouby dotahnu. NEOBRABIM SILOVE! a nikdy se mi to nepohnulo. Na soustruhu Optimum D320/920 mam camlock, tak jsem dokoupil prirubu a na ni dal klasicky univerzalu na srouby. Nejsem totiz nicim vyuceny a tudiz tohle muzu, i kdyz to asi neni spravny (podtacet).
U brusek na kulato ty srouby snad ani nedotahujou, doklepou za rotace a brousi- sily jsou tam nicotny.
Tímto způsobem centruje díl ve sklíčidle spousta soustružníků (na bruskách opravdu běžná věc), ale většinou na takové věci mají druhou, podtočenou přírubu s univerzálkou - já centruji podkládáním plíšků a papírků pod čelisti :D
Japa

22. 3. 2011, 12:12

sidonie píše:Záleží jaký měřící trn použiješ (průměr) a v jaké vzdálenosti od vřetene budeš měřit. Každý stroj tohle má dáno výrobcem.
Házivosti které jsem zmínil jsou házivosti vnějších ploch vřetene.
Rádiální házivost trnu upnutého v kuželu vřetene, je 0,01 mm u vřetene a 0,02 mm ve vzdálenosti 300 mm od vřetene.
Josef
Sponzor fora

22. 3. 2011, 1:01

Pokud měřím radiální házivost, je jedn jaký průměr trnu použiju, Musím naměřit stejný výsledek. Pokud ovšem nemáš na mysli trn, který se vlastní vahou prohýbá. To bych ale rád viděl toho, kdo takový udělá...
U axiální vůle je to obdobné. Ale axiální házivost už se udává na průměru.
kovboj2000

9. 4. 2012, 7:19

Japa píše:
sidonie píše:Záleží jaký měřící trn použiješ (průměr) a v jaké vzdálenosti od vřetene budeš měřit. Každý stroj tohle má dáno výrobcem.
Házivosti které jsem zmínil jsou házivosti vnějších ploch vřetene.
Rádiální házivost trnu upnutého v kuželu vřetene, je 0,01 mm u vřetene a 0,02 mm ve vzdálenosti 300 mm od vřetene.
Ja som na mojom stroji R5 osústružil NOVÚ prírubu priamo na stroji. Nasadil som NOVÉ sklučovadlo TOS 200/3-2-M1. Obvod aj čelo na skľučovadle mi sedí v odchylke 0,01 mm (namerané dotykovým indikátorom hodinkami) , ale keď upnem do čeľustí presnú brúsenú guľatinu (priemer 30 mm) v čeľustiach mi to hádže na hodinkách asi 0,1 mm . To sa mi zdá dosť. Stretol si sa už s tým? Myslíš že je to normálny stav?
jova
Kontaktovat uživatele:

2. 4. 2017, 7:46

Mrkni sem: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=107&t=10618&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
pieskomil

2. 4. 2017, 6:58

Tiborius píše:Dobrý deň prajem. Prosím o radu, na SV 18 Ra univerzálka drží ako privarená. Jak na to? skúšal som o čeľuste metrovým hranolom ale nič, pretočil som vreteno cez prevodovku. Bojím sa reverzom natvrdo o lože. Je na to nejaký grif_ ? Nepoškodím vreteno ? Ďakujem (Sústruh som teraz kúpil neviem ako sním bolo zaobchádzané. Oživil som ho po 5 rokov.

Zdravím, tiež som riešil tento problém po kúpe mojej sv18 rd. Taktiež som sa bál to riešiť za chodu stroja. Nakoniec som to vyriešil tak, že som na remenicu nasadil strmeň ako v linku ( http://www.pre-instalaterov.sk/upevnova ... u-strmene/" onclick="window.open(this.href);return false;) a oproti pásovinu z dvojky plechu aby trochu objalo tú remenicu. Podložil som gumu aby to nemalo tendenciu sa kĺzať a zatiahol strmeň. Vretenom už nešlo potočiť takže potom už len stačilo páku a s citom trhnúť. A bolo. Samozrejme strmeň sa dá nahradiť hocičím napr. zakružená pásovina s navarenými skrutkami. Podstata je aby to udržalo remenicu a oprelo o stenu vreteníka okolo remenice...
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“