Internetové telefonování

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 4. 2011, 1:12

gnat píše:Takže podle Vás problém výběru naprosto nevhodné technologine poslední míle providerem, který chce ušetřit je problém VoIP ? Zkuste se na ty standarty alespoň trochu podívat. 802.11a/b/g byla navržena pro indoor použití pro vykrytí místnosti a až 802.11n byla navržena k venkovnímu použití.
Všechny technologie 802a/b/g můžou být použity jak indoor, tak outdoor. Záleží na podmínkách, použitých anténách atd.
802n je poslední výdobitek wifi technologií a může být opět jak pro venek, tak vnitřek.
N-ková zařízení zároveň většinou podporují IPV6 - protože jsou moderní a adresy v IPV4 pomalu dochází.

Můj notes má podporu a,b,g,n (předpokládám že všechny pro InDoor použití).
Takže nevím, kde tyto informace bereš. Každá WiFi může jet i venku a uvnitř. Záleží na limitech vyzářeného výkonu, legislativě dané země, popř. licencích v dané zemi.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
RaS

1. 4. 2011, 2:25

vždyť je to všechno strašně jednoduché vždy a všude jde jen o prachy.. proč by někdo investoval do drahých technologii pro spoj do horní dolní kde je jeden Pepík a dva kravíny? tak buďte rádi že tam máte nějakého dobrodruha který Vám to tam dotáhne 5kou limity nelimity a riskuje pokutu větší než co tam vydělá za X let.. trošku nechápu takové ty řeči O2 tam nic nedodá, proč by to dělalo? to samé radiokomunikace proč?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
gnat
Kontaktovat uživatele:

1. 4. 2011, 2:28

Ano, můžou být. Matku taky můžu zašroubovat kombinačkama, ale není to úplně to správné použití, jak bylo zamýšleno a používají to tak standartně jen prasata.

BTW když už chceš oslňovat znalostma, tak alespoň nemotej věci dohromady. 802 je celá rodina standartů pro LAN/WAN zahrnující metalické, optické i bezdrátové spoje. To, co tu diskutujem, jsou protokoly 802.11 - Wireles LAN a to LAN v tom názvu opravdu znamená Local Area Network a nikoliv WAN. Nebudu tu dopodrobna rozepisovat, zkrátka ta tachnologie s vyjímkou verze n neumožnuje souběh více spojení, má mizerně řešené kolize a totálně nedořešené překrývání slabších sihgnálů, a proto není určená pro připojení většího množství klientů.

To s podporou IPv4 a IPv6 beru jako pokus politika získat kladné body u laické veřejnosti nějakou rádobyodbornou hláškou, IPv6 je protokol 3. vrstvy (Network), 802.11 specifikuje první u (Physical) a druhou (Link) vrstvu OSI modelu. Takže IPv6 klidně poběží po jakékoliv lince 802.11, jeho podpora v krabičkách je jen otázkou lenosti výrobce ho implementovat.
SABLE-2015
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 4. 2011, 2:38

gnat ma pokud vim ve vsem pravdu
wifi jako takova byla technologie urcena do kancelari a domacnosti tj. pocitalo se s dosahem par metru a proto ten vykon a anteny
to ze si tam lidi davaj buhvi jake anteny, pohybuji se na hranici nebo za hranici zakona a maji dosah ja nevim 20km neznamena ze je nesestreli kdekdo s AP za 600kc, kdyz ho nastve ze mu nekdo leze do eteru tak ho uda a je to pokuta myslim za 500 000,-

tj nelze od toho ocekavat mnoho a podle toho taky vypadaji pingy nekde na vesnicich kde za 40ms jsou vdecny
a 100ms je bezny standard
to my tady v praze mame vetsinou do 10ms
kdysi jsem mel pripojeni od AT&T kde bylo do 20ms prakticky do celeho sveta!!! (hlavni uzly v CR do 2ms) to se to pak voipuje kdyz je jitter v jednotkach ms
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
sidonie

1. 4. 2011, 2:43

RaS píše:vždyť je to všechno strašně jednoduché vždy a všude jde jen o prachy.. proč by někdo investoval do drahých technologii pro spoj do horní dolní kde je jeden Pepík a dva kravíny? tak buďte rádi že tam máte nějakého dobrodruha který Vám to tam dotáhne 5kou limity nelimity a riskuje pokutu větší než co tam vydělá za X let.. trošku nechápu takové ty řeči O2 tam nic nedodá, proč by to dělalo? to samé radiokomunikace proč?
Ale vždyť já jsem strašně rád a hned na začátku jsem to i psal. Limity vyzařování překročeny nikde nejsou, neměli by být, když to několikrát ročně radiokomunikační úřad měří. Pokud by se na limity nekoukalo, tak si myslím, že by mi to mohlo jet i několikrát rychleji.
sidonie

1. 4. 2011, 2:48

robokop píše:gnat ma pokud vim ve vsem pravdu
wifi jako takova byla technologie urcena do kancelari a domacnosti tj. pocitalo se s dosahem par metru a proto ten vykon a anteny
to ze si tam lidi davaj buhvi jake anteny, pohybuji se na hranici nebo za hranici zakona a maji dosah ja nevim 20km neznamena ze je nesestreli kdekdo s AP za 600kc, kdyz ho nastve ze mu nekdo leze do eteru tak ho uda a je to pokuta myslim za 500 000,-

tj nelze od toho ocekavat mnoho a podle toho taky vypadaji pingy nekde na vesnicich kde za 40ms jsou vdecny
a 100ms je bezny standard
to my tady v praze mame vetsinou do 10ms
kdysi jsem mel pripojeni od AT&T kde bylo do 20ms prakticky do celeho sveta!!! (hlavni uzly v CR do 2ms) to se to pak voipuje kdyz je jitter v jednotkach ms
Pokud jsem dobře informován, tak páteř je tažena v licencovaném pásmu přidělené českým radiokomunikačním úřadem. Koncové spoje v řádu pár stovek metrů jsou řešeny technologií WiFi v kódovaném režimu.
RaS

1. 4. 2011, 6:18

mimochodem žádný český radiokuminkační úřad neexistuje :D něco o wifi sítích vím a myslím si že objektivně řeknu že v ČR neexistuje žádná wifi síť (s alespoň 10AP), která pracuje korektně dle VO12 a VO10 (většina ISP ani neví co v takovém VO je napsáno, co je spektrální hustota výkonu, e.i.r.p. taky netuší) jinak wifi obecně je technologií poslední míle akorád v ČR máme ty míle trošku delší.. to jestli je to in nebo out je uplně jedno.. jinak pokuta 500000 za udání to je taky směšné tak to bohužel nefunguje, troufám si tvrdit že běžné ISP se nedostane na tak vysokou pokutu ani po několikanásobném porušování podmínek VO.. za provoz bez oprávnění jsou pokuty řádově nižší.. kdyby to fungovalo takhle bylo by to možná vše v pořádku.. ale jak jsem psal na začátku situace v ČR je uplně jiná.. pokud to někoho zajímá a nechce psát bludy ať si aspoň přečte zákon 127 o telekomunikacích a všeobecné oprávnění vydané ČTÚ podle kterého se provoz těchto zařízení řídí..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 4. 2011, 7:36

omlouvam se za tu mistifikaci s tema 500 000,- mam to od jednoho provedera pro ktereho jsem delal
coz potvrzuje to ze vedi prd

btw vis neco o kauze Dragon? ty prej svyho casu meli dostat pokutu 20 milionu kc
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
RaS

1. 4. 2011, 8:05

nebudu tady veřejně komentovat žádné kauzi týkající se jiné osoby ať už vím nebo nevím.. můžu říct jen to co je volně k dispozici každému z nás..
jen tak mimochodem tady máš citaci ze zákona paragraf 118 Za správní delikt podle odstavce 1 písm. q) až v) a písm. x), odstavce 4 písm. l), odstavce 5 písm. e), odstavce 6 písm. e) až g), odstavce 8 písm. h) až j) a odstavce 9 písm. f) se uloží pokuta do 2 000 000 Kč...
takže pochybuju že by kdokoliv dostal pokutu 10x vyšší..

ono se toho na ruznych ISP portalech da přečíst mnoho.. a upřímně řečeno mnoho z toho jsou ničím nepodložené fámy kdy jedna paní povídala.. mnohdy to jsou uplné bludy a nesmysly.. a ty se pak šíří a šíří dál a dál..
sidonie

1. 4. 2011, 8:58

Kterej úřad teda přiděluje ty licence na jednotlivý komunikační pásma? Název jsem asi vážně zmotal.
RaS

1. 4. 2011, 9:33

sidonie píše:Kterej úřad teda přiděluje ty licence na jednotlivý komunikační pásma? Název jsem asi vážně zmotal.
telekomunikační
gnat
Kontaktovat uživatele:

1. 4. 2011, 9:54

RaS: i kdyby něco o spektrální hustotě vyzářeného výkonu něco věděl, tak je mu to houby platný, protože Číňan si s tím moc hlavu neláme a použitelná měřící technika je vzácnější než poctivej politik. Viděl jsem i APčko, co po update firmware přestalo regulovat výkon. Naopak kontrolu z ČTÚ jsme už zažili, stačí aby si nějakej děda odnaproti stěžoval, že od té doby, co je na střeše nová anténa, tak mu blbne televize.
SABLE-2015
RaS

2. 4. 2011, 7:33

gnat píše:RaS: i kdyby něco o spektrální hustotě vyzářeného výkonu něco věděl, tak je mu to houby platný, protože Číňan si s tím moc hlavu neláme a použitelná měřící technika je vzácnější než poctivej politik. Viděl jsem i APčko, co po update firmware přestalo regulovat výkon. Naopak kontrolu z ČTÚ jsme už zažili, stačí aby si nějakej děda odnaproti stěžoval, že od té doby, co je na střeše nová anténa, tak mu blbne televize.
pokud je mi známo tak jakýkoliv úřad musí každou stížnost prošetřit i anonymní.. takže pokud děda napíše stížnost na tebe musí se to prověřit..
problém není v Čínánech že dělají co dělají, nevyrábí jen Čínani a kdyby ČOIka dělala to co má tak by většinu těch sraček poslala zpátky na východ.. problém vidím v tom že dnes může v podstatě jakejkoliv jouda kterej s elektrovzděláním nemá nic společného si koupit zařízení, udělat si volnou živnost a provozovat internet...pak to vypadá tak jak vypadá.. a pak si většina těch ISPček stěžuje jak jsou ty pásma zarušený a o tom jak se to má používat nemají ani páru..
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“