Univerzálka 80 mm a radiální házivost

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
613ziza

14. 9. 2011, 12:20

Kdybys tu čínskou univerzálu snad vyhazoval, rád si jí vezmu. :wink:
Obávám se, že problém možná nebude jen v čelistech, ale i v jejich obsluze -promiň,prosím. To, že ti to pokaždé ukazuje jinou hodnotu, by chybám v upnutí nasvědčovalo. I přesný měřící trn se dá upnout blbě, natož motorový ventil.
Všechno, co může počkat do zítřka, klidně počká i do příštího týdne. ;-)
calibos

16. 9. 2011, 1:52

Promin ale nejak mi neni jasne co mohu zkazit na upnuti brousene valcove casti motoroveho ventilu do 3-celistove univerzalky? Ten ventil je z nakladaku a ma cca 100mm dlouhou valcovou stopku, prumeru cca 8mm, kterou celou strcim do univerzalky tak ze z ni trci pouze cca 20mm valcove casti na ktere merim hazivost...

Soustruh uz byl poslan prodejci na reklamaci tak jsem zvedav.
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 9. 2011, 3:24

To je asi tak, jak rekl Josef. Univerzala za litr je plna pisku a spon a za tu cenu se musi rozebrat, vycistit a "potunit".
Pak je TOSka, za cca za 2,5 litru a ten pulden usetris a ve finale jsi na svym. Ja na ni obcasne upinam 30 let a furt dobra.
No a pak je treba Rohm za 6ku, co bysem moc rad jednou chtel treba na brusku nakulato, protoze tam mam taky cinu a porad ty stovky honim.
Ale pokud je to cisty hoby a kupujes za hubku, budes se s tim muset smirit a lecos si dodelat.
Je to o tom, ze kvalita diky tyhle "cine" zdegenerovala. A o tech, co to delaj poctive (evropa.), rekneme, ze jsou drahy.
Tak preju uspech s reklamaci, snad se povede :D .
A kolega to nejspis nemyslel ve zlym s tim upnutim, jsou to leta zkusenosti a cviku jak usadit a jak moc dotahnout (treba plasty).
Ja to taky nekdy upinam vickrat, az to "bezi". A kdyz nebezi, doklepu :lol: .
ARTOS

16. 9. 2011, 11:01

jo jak je zde psáno , je to radno vyčistit, taky by to vše mělo mít stejná čísla, no a u těch levných je nejlepší vybrat tu nejlepší -pokud je však z čeho vybírat.Na přesné upnutí jsou lepší kleštiny , Předpokládám ,že vřeteno a jeho uložení je OK.
atlan

17. 9. 2011, 11:09

a dasa univerzalka rozobrat a vyčisti lebo nejake spony tam mam..... a potom poskladat tak aby to este fungovalo tj hadzalo nie viac ako bred cistenim ?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 9. 2011, 3:11

Ano, nezapomen oznacit dily ale zkusmo muzes i prehazet, mozna prestane hazet
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 9. 2011, 3:44

Čím namazat tu univerzálku po rozborce a vyčištění zevnitř? Normálním strojním olejem ,nebo je lepší převodový?
Petr Bratřík

17. 9. 2011, 7:09

Nemyslels ten dotaz doufám vážně. Odmastit a posypat grafitem.
Olej nikdy, jedině snad pokud bys chtěl dosáhnout té "nepředvídatelné házivosti", na olej se lepěj šponky ...
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 9. 2011, 8:14

Vážně jsem to myslel, univerzálu jsem ještě nikdy nepáral, o tom grafitu jsem už kdysi slyšel, ale nějak se mi to vykouřilo z hlavy. Co to bude s hlavou dělat po stránce konzervace docela mi to v dílně chytá lišku. Toho grafitu tu sice ještě někde mám kelímek, ale jinak nemám tušení kde by se to dalo normálně koupit.
Petr Bratřík

17. 9. 2011, 8:18

fichema.cz ?
613ziza

17. 9. 2011, 8:42

Asi před 2 roky jsem za pár Kč koupil ielitový pytlíček práškového grafitu v normální "drogerie-barvy-laky" jako nějaký prostředek na leštění kamen? Tak nějak tomu říkali. Pěkný sfinstfo teda :roll: , ale občas ho trošku do sklíčidel fouknu balonkem a zdá se, že JIM to neškodí. :mrgreen:
Všechno, co může počkat do zítřka, klidně počká i do příštího týdne. ;-)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 9. 2011, 9:42

Ben Ash píše:Čím namazat tu univerzálku po rozborce a vyčištění zevnitř? Normálním strojním olejem ,nebo je lepší převodový?
Já používám pastu Molykote M, je to vlastně hodně tuhý mazací tuk. Nelepí se na ní svinstvo a dlouho to vydrží namazané.
Aleš Procháska
Petr Bratřík

18. 9. 2011, 10:02

Ben Ash píše:Vážně jsem to myslel, univerzálu jsem ještě nikdy nepáral, o tom grafitu jsem už kdysi slyšel, ale nějak se mi to vykouřilo z hlavy. Co to bude s hlavou dělat po stránce konzervace docela mi to v dílně chytá lišku. Toho grafitu tu sice ještě někde mám kelímek, ale jinak nemám tušení kde by se to dalo normálně koupit.

Tohle ber jenom jako nápad a možná špatnej, opravdu nerad bych někomu poradil pitomost.

Víš jak jsou mazací spreje na řetězy k motorkám a jízdním kolům? Když se na řetěz namazaný tímhle někde podíváš, tak je suchý, nelepí se na něj svinčík a přitom je namazaný a určitě nerezatí, i když na něj u motorky stříká voda.
Ráno jsem schválně obešel synovu motorku a překontroloval to, pak jsem sprejem kterým řetěz maže (MOTIP, ale žádné složení na tom není uvedené) prostříknul jednu stařičkou univerzálu kterou tu povaluju a je mi jí líto vyhodit, chvíli počkal, pak jsem jí profoukal kompresorem, a najednou jde točit jedním prstem. A rezatět nebude. Asi to v ní nevydrží tak dlouho jako grafit, musela by se prostříknout asi častěji, ale myslím že by ti to na rozdíl od grafitu pomohlo i proti rzi, a na rozdíl od grafitu si tím taky nezasviníš půl dílny.
Bylo by dobře, kdyby se k tomuhle problému vyjádřili i ti zkušenější, chytřejší a hezčí než jsem já. Nejseš sám, koho trápí vlhkost v dílně, a za to, že jsem nalil do univezály která šla ztěžka olej, mě kdysi mistr bil přes ruku.
ovim

18. 9. 2011, 10:30

Možno to niekomu tu na fóre pomôže. Ak potrebujem grafitový prášok, na jemnom brúsnom papieri brúsim tuhu z obyčajnej mäkkej drevenej ceruzky. Samozrejme ju predtým z dreveného obalu vyberiem.
lapa
medaile za lepsi forum

18. 9. 2011, 11:03

613ziza píše:Asi před 2 roky jsem za pár Kč koupil ielitový pytlíček práškového grafitu v normální "drogerie-barvy-laky" jako nějaký prostředek na leštění kamen? Tak nějak tomu říkali. Pěkný sfinstfo teda :roll: , ale občas ho trošku do sklíčidel fouknu balonkem a zdá se, že JIM to neškodí. :mrgreen:
Nebo "Suche grafitove mazadlo CR 2", coz ma byt "mikromlety grafit pod 2 mikrometry; 99,5 %C". Ma byt snad sehnani i v prodejne s klici, pouziva se na mazani zamku.
Je v takove PE lahvicce s "krkem", na tom krku je "spuntik" a funguje to cele jako maznicka - sundat spuntik a lehce fouknout.
Ta lahvicka se mozna prodava v igelitovem pylicku, to uz si nepamatuji (mozna to tak jenom skladuji ja doma, protoze kdyz ufoukne kam nema, pak je to pekny bordel ...).

Stalo to pred par lety cca 26 Kc (u Brendy neboli Rouska v Praze na Synkaci - tedy nam. bri. Synku v Nuslich). Ted sem strhnul cenovku, vyrobce je Maziva Tyn, tohle jsem nasel na webu http://www.graphite.cz/index.php?strank ... mikromlete, patrne je to tam jako 3g lahvicka (v realu odhaduji na cca 20 ml).
Vyrobce se mozna prejmenoval, nebo oddelil ci kyho vyra - na strance Maziva Tyn se neda nic poradneho najit.
Naposledy upravil(a) lapa dne 18. 9. 2011, 7:04, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“