CNC frezka - Diplomová práca

fotky našich strojů, aneb co máme doma
mireek

26. 10. 2011, 9:10

Gfx23 píše:Ahoj,
lepší než nic, upřímně taky jsem měl kreslení po 4 hodinách plné zuby.

Nicméně, máš konstrukci víceméně jako já, akorát já mám statický portál. Navzdory tomu mi řekli, že to mám málo tuhé. Samozřejmě s tím souhlasím, ale já s tím brát ocel nebudu.
Co jsou ty tvoje desky za Tl. a materiál? Mě to přijde dost chatrné.

Rada: Neházej jsem poslední tvůj model, ale radši něco nakresli, promysli to sám a až si budeš myslet, že je to takhle v pořádku, tak to hoď na forum.
Btw. Máš strašně rozporuplné uložení X - lineárů (mě přijde naprd protože na něj působí dost velké síly, ale našli se i příznivci tohoto uložení)
Btw#2. Zafrézovávat lineáry je blbost, lepší základna + přítlačky.

Material je 10mm plech. Za dva dni som pri tom sedel 20 hodin a niekedy je lepšie sa opýtať. Napríklad s tou osou Z je to dobra pripomienka len rozmýšľam, že motor bude musieť byť na doske s vedním. No a s tým zafrézovaním lineárov...neviem či je to dobre...nemám to ako posúdiť, uvidím možno to zmením. Ale zaujímalo by ma či by som nemal zväčšiť medzeru medzi vozíkmi na osi X
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 10. 2011, 9:27

Taky se mi nechceee :D . Nad kostrukcí se sedí týdny i měsíce. Kouká se na to a dumá. Nešlo by to líp, jednodušejc, originálnějc?
Hlavně se kouká, kde "tesař nechal (zapoměl) diru", protože to všechno hned nevidíš a chce to čas. Na dva dny je to dobrý, prokresli si tam matky šroubů atd.
Jsi úplně na začátku. Jinak standartní 20ka lineár má průchod 30, tak bacha na rozměr matky kul. šroubu, ne všechno se vende :D. Ale lecčemus se dá
pomoct, jen to je potřeba do detailu prokreslit a třeba matku zapustit do desky. Tím prokreslováním se to všechno vyjasňuje. Až tam budeš mít
poslední šroubek, začneš přemýšlet, že to šlo jinak. Jinými slovy, konstruktér za sebou vidí jen trosky :( .
Ale touha po dokonalosti a originalitě tě může pohánět a to je ta krása toho konstruování :D . Neznám nic lepšího (obrábění růčo je taky prima).
:D M.
P.S. nedošlo mi, že portál bude mít dole spojovaci nosník, tak nožky ano. Zafrézovaný lineár je náročný na přesnost, hrana a přítlačka je jednodušší.
Ale jde to i bez, viz velké diskuze zde a nekončící téma.
RaS

26. 10. 2011, 10:12

už máš vymyšleno a sehnáno kdo ti ten stůl takhle pod ty lineáry v dané toleranci obrobí? nemohl jsi si najít komplikovanější cestu.. jinak pokud se dostaneš do dvojnásobku rozpočtu tak klobouk dolů..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
mireek

26. 10. 2011, 10:27

Mirek-Gravos píše:Taky se mi nechceee :D . Nad kostrukcí se sedí týdny i měsíce. Kouká se na to a dumá. Nešlo by to líp, jednodušejc, originálnějc?
Hlavně se kouká, kde "tesař nechal (zapoměl) diru", protože to všechno hned nevidíš a chce to čas. Na dva dny je to dobrý, prokresli si tam matky šroubů atd.
Jsi úplně na začátku. Jinak standartní 20ka lineár má průchod 30, tak bacha na rozměr matky kul. šroubu, ne všechno se vende :D. Ale lecčemus se dá
pomoct, jen to je potřeba do detailu prokreslit a třeba matku zapustit do desky. Tím prokreslováním se to všechno vyjasňuje. Až tam budeš mít
poslední šroubek, začneš přemýšlet, že to šlo jinak. Jinými slovy, konstruktér za sebou vidí jen trosky :( .
Ale touha po dokonalosti a originalitě tě může pohánět a to je ta krása toho konstruování :D . Neznám nic lepšího (obrábění růčo je taky prima).
:D M.
P.S. nedošlo mi, že portál bude mít dole spojovaci nosník, tak nožky ano. Zafrézovaný lineár je náročný na přesnost, hrana a přítlačka je jednodušší.
Ale jde to i bez, viz velké diskuze zde a nekončící téma.
S tymi skrutkami a maticami mám problém. Modelujem v Inventore v študentskej verzii a nechce mi vykresľovať spoje. Skúšal som doinštalovať knižnice ale stále nič...takže predpokladam, že to bude tou verziou. budem ich asi musieť modelovať. Pokiaľ to nebudem mať namodelované do detailov, tak sa do výroby nebudem púšťať. Čo sa týka drážok pre lineár budem mať prístup k horizontke takže o presnosť sa neobávam. Mám už predstavu ako ich vyfrézovať. Čo sa týka matky zatiaľ mám uloženú iba jednu na osi Y. Na Z-tku bude treba vozíky tiež podložiť. Na to všetko samozrejme myslíma postupne to budem upravovať.
Přílohy
6.jpg
Gfx23

27. 10. 2011, 6:16

Nejlepší na tomto fóru je, že ti uštří spoustu starostí, stačí se podívat kousek vedle.

Např. Taky mám podložené lineáry (matice jsou velké), otočené koleje nemám :) - Nechci tužit soustavu kolejnicema :D
Jinak nedá mi to - co rozpočet? Už jsi zmoudřel?

Drážky na lineár - upřímně bych se toho nebál, každý říká jak to uložit, když to flákneš normálně na ocelovou desku (říkejte si co chcete), utáhneš to na o 20% procent silnější moment - případně zvolíš vyšší třídu pevnosti u šroubu tak se ti to prostě nehne. Můžu ti poslat desítky fotek různých mašin co to mají takhle uložené a frézují s tím v pohodě. Radši bych obrousil styčné plochy a kašlal na to.
mireek

27. 10. 2011, 6:36

Gfx23 píše:Nejlepší na tomto fóru je, že ti uštří spoustu starostí, stačí se podívat kousek vedle.

Např. Taky mám podložené lineáry (matice jsou velké), otočené koleje nemám :) - Nechci tužit soustavu kolejnicema :D
Jinak nedá mi to - co rozpočet? Už jsi zmoudřel?

Drážky na lineár - upřímně bych se toho nebál, každý říká jak to uložit, když to flákneš normálně na ocelovou desku (říkejte si co chcete), utáhneš to na o 20% procent silnější moment - případně zvolíš vyšší třídu pevnosti u šroubu tak se ti to prostě nehne. Můžu ti poslat desítky fotek různých mašin co to mají takhle uložené a frézují s tím v pohodě. Radši bych obrousil styčné plochy a kašlal na to.

Co sa ti nepáči na rozpočte...:)...pozri nejaký ten hrubý mám spravený. Viem že 1000€ bude málo. S tým počítam. Ale zase platiť budem len za komponenty. Nie všetko budem nakupovať u nás. Niečo sa snažím objednávať z číny. Je to dosť veľký rozdiel. Lineáry možno budem mať tiež za "ľudskú cenu" takže všetko záleží od toho ako sa vyvinie situácia. Robota ma nebude stať ani cent. V prvom príspevku som popísal moje strojné vybavenie plus budem mať ešte možnosť pár krát zajsť na horizontku a tam by som bez problémov spravil presné veci aj na jedno upnutie. Ja nevidím problem ukladať lineáry z boku do drážky. Čo sa týka síl pôsobiacich na nich tak rozdiel je iba v tom, ža pri statickom zaťažení na vedenie pôsobí iba váha portálu...čo je oproti statickej únosnosti vozíkov nič. Pri obrábaní sily pôsobia aj tak inač. To je môj názor. Ak sa mýlim tak mi to može niekto vysvetliť. Tvoj názor je, že to môžeš fláknuť na dosku. Ešte uvažujem, že ich dám zvrchu ale aj tak by som ich uložil do drážky. Ako vravím...stroje budu zdarma tak ich využijem a zatiaľ sa nikam neponáhľam.
Josef
Sponzor fora

27. 10. 2011, 6:45

Gfx23 píše: Drážky na lineár - upřímně bych se toho nebál, každý říká jak to uložit, když to flákneš normálně na ocelovou desku (říkejte si co chcete), utáhneš to na o 20% procent silnější moment - případně zvolíš vyšší třídu pevnosti u šroubu tak se ti to prostě nehne. Můžu ti poslat desítky fotek různých mašin co to mají takhle uložené a frézují s tím v pohodě. Radši bych obrousil styčné plochy a kašlal na to.
Každý výrobce lineárů udává utahovací moment pro kolejnice - zvolit vyšší třídu pevnosti šroubu - je běžně k dostání něco lepšího než 12.9?
O uložení kolejnic už se nevyjadřuju, jak jsem už napsal. Proboha, neoblbujte mladého kluka, pak přijde do praxe a zapláče, co se tady naučil.
mireek

23. 2. 2012, 8:12

Dobrý večer. Po dlhej odmlke počas ktorej som tvoril a hlavne veľa študoval prispejem do mojej témy pár obrázkami. Model je skoro vo finalnej fáze. Chýba už len umiestnenie koncákov a referákov. V pondelok sa chystám na pálenie tak dúfam, že sa bude dariť a priložím par fotiek.
Přílohy
1.png
2.png
3.png
4.png
5.png
Gfx23

24. 2. 2012, 2:08

Doufám, že ti to vyjde, mě pálily obyčejné desky a docela jsem si užil než jsem je srovnal.. :) nemluvě o tom že tam máš odlehčení apod. Voda by byla lepší.
mireek

24. 2. 2012, 9:55

Gfx23 píše:Doufám, že ti to vyjde, mě pálily obyčejné desky a docela jsem si užil než jsem je srovnal.. :) nemluvě o tom že tam máš odlehčení apod. Voda by byla lepší.

Práve na to som včera myslel ako mi to pekne pokrúti. No uvidím. Ak to bude zle tak budem musieť osloviť firmu kde mi to narežu vodou.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 2. 2012, 10:03

btw proc jsi to odlehcoval?
1. dalsi vnesene teplo a dalsi krouceni
2. kazdej material a kilo navic ti ztuzi masinu a presune oblast rezonanci niz a tedy i dal od kmitani zpusobeneho obrabenim
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
packa

24. 2. 2012, 10:28

konstrukce se mi líbí , řešil někdo ten podvěs lin vedení ? myslím jak je to s namáíháním při tomto zavěšení vespod?
oscar

24. 2. 2012, 11:54

jak se ekonomicky vyrabi ten prohnuty spodni dil?
mireek

24. 2. 2012, 4:43

to robokop: S tym tepelnym ovplyvnenim mi je to jasne. Ak sa to pokruti tak to dam rovnat. Odlahcoval som to koli hmotnosti. Ja to vidim tak, ze kazde kilo dole pridava na dynamike. Ale nehadam sa. S vibraciami mas pravdu.

to oscar: neviem ako to myslis s ekonomikou. Ja to budem palit na plazme
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 2. 2012, 6:23

no je to jeden veliky kompromis
dynamika, vibrace, lacine komponenty,....
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“