to je mi jasne, chcem len vediet co sa da pouzit s veci dostupnych.....lineary,posuvy, elektronika, krokove motory a podrobokop píše:a aby jsi se nemusel modlit tak to holt musis udelat poradne z poradnych komponent
Stavba CNC na hlinik, dural aj ocel
- GeminiRacing
- Kontaktovat uživatele:
Renault 5 Turbo in progress 
http://www.geminiracing.sk/" onclick="window.open(this.href);return false;

-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jednou jsem si pár podobných špon vzal (tlustých, zkroucených, pěkně modrých) a nasypal je kámošovi do vany pod jeho MN-80, na kterém mi dovolil si něco drobného udělat. To bylo najednou názvů které použilRaS píše:špony 3-10mm tak po 3mm na zub tomu se říká jak?

Aleš Procháska
tohle byly špony jak celá MN80kaprochaska píše:Jednou jsem si pár podobných špon vzal (tlustých, zkroucených, pěkně modrých) a nasypal je kámošovi do vany pod jeho MN-80, na kterém mi dovolil si něco drobného udělat. To bylo najednou názvů které použilRaS píše:špony 3-10mm tak po 3mm na zub tomu se říká jak?

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
- GeminiRacing
- Kontaktovat uživatele:
ked zmensim rozmery na 300x300x150,
ake mam pouzit posuvy, lineary, KM aby mi to aspon trosku opracovalo hlinik ??
ake mam pouzit posuvy, lineary, KM aby mi to aspon trosku opracovalo hlinik ??

Obávám se, že na tohle dostaneš jenom jednu odpověď. Ty stavíš stroj na to, aby "něco" dělal, místo aby jsi postavil stroj podle potřeby toho, co budeš dělat.
Oni tě tady profíci trošku "straší", protože když nemají odfrézováno za 5 minut kýbl špon, tak to není "frézka", ale gravírka.
Pročti zdejší fórum, jukni do sekce naše mašinky, pročti co se komu podařilo, a jak mu to běhá, a pak uvidíš.
Postav něco univerzálního, radši malinko většího v rozjezdech, , a neboj, hliník to bude obrábět, ale jasně že ne tak rychle jako na klasické tří tunové frézce. Ale ať ti páni mistři na klasice udělají nějaký 3D profil na těch konvenčních (ne CNC) strojích
Co použít za komponenty - záleží především na financích a vymyšlené konstrukci. Zkus si ten návrh jen tak hodit na papír v nějakých rozměrech, co jsi si zvolil jako minimum, sečti cenu komponentů, a uvidíš. A od toho se bude odvíjet vše další. Elektronika, vřeteno, nástroje, atd.
Jestli lineáry nebo podepřené tyče, jestli KM nebo serva, jestli profi vřeteno nebo nějaká horní frézka - jenom v tomhle bude rozdíl desítek tisíc korun.
Takže doporučuji přestat se ptát, na co to vlastně chceš. To musíš vědět ty. Ptej se na to, jestli ti např. stůl o váze 20kg utáhne KM 3NM a pod. Jestli trapéz a backlash, nebo kuličkový šroub a prázdná peněženka
Snaž se ušetřit na věcech, které můžeš udělat sám, nebo levně koupit. Ale nezačínej tím, že si koupíš KM, a k nim budeš pasovat celou konstrukci. Nebo podobně.
Už tady to doporučení padlo několikrát, kresli, kresli, vymýšlej - a pak ti z toho začnou padat otázky, které nejsi schopný vyřešit. Na všechny otázky které jsi tady zatím položil je na tomhle fóru milion odpovědí a návrhů.
Přeji hodně úspěchů - a neboj, já taky takhle začínal, nakonec kvůli nedostupnosti velké techniky jsem použil hliníkové profily, podepřené tyče,a frézka dneska běhá jedna radost, a hliník v rámci možností chroupe o sto šest.
Tím blahořečím tomuto fóru, kde je opravdu mnoho informací, které jinde nenajdeš.
Oni tě tady profíci trošku "straší", protože když nemají odfrézováno za 5 minut kýbl špon, tak to není "frézka", ale gravírka.
Pročti zdejší fórum, jukni do sekce naše mašinky, pročti co se komu podařilo, a jak mu to běhá, a pak uvidíš.
Postav něco univerzálního, radši malinko většího v rozjezdech, , a neboj, hliník to bude obrábět, ale jasně že ne tak rychle jako na klasické tří tunové frézce. Ale ať ti páni mistři na klasice udělají nějaký 3D profil na těch konvenčních (ne CNC) strojích

Co použít za komponenty - záleží především na financích a vymyšlené konstrukci. Zkus si ten návrh jen tak hodit na papír v nějakých rozměrech, co jsi si zvolil jako minimum, sečti cenu komponentů, a uvidíš. A od toho se bude odvíjet vše další. Elektronika, vřeteno, nástroje, atd.
Jestli lineáry nebo podepřené tyče, jestli KM nebo serva, jestli profi vřeteno nebo nějaká horní frézka - jenom v tomhle bude rozdíl desítek tisíc korun.
Takže doporučuji přestat se ptát, na co to vlastně chceš. To musíš vědět ty. Ptej se na to, jestli ti např. stůl o váze 20kg utáhne KM 3NM a pod. Jestli trapéz a backlash, nebo kuličkový šroub a prázdná peněženka

Už tady to doporučení padlo několikrát, kresli, kresli, vymýšlej - a pak ti z toho začnou padat otázky, které nejsi schopný vyřešit. Na všechny otázky které jsi tady zatím položil je na tomhle fóru milion odpovědí a návrhů.
Přeji hodně úspěchů - a neboj, já taky takhle začínal, nakonec kvůli nedostupnosti velké techniky jsem použil hliníkové profily, podepřené tyče,a frézka dneska běhá jedna radost, a hliník v rámci možností chroupe o sto šest.
Tím blahořečím tomuto fóru, kde je opravdu mnoho informací, které jinde nenajdeš.
- GeminiRacing
- Kontaktovat uživatele:
dakujem Popopepe, zatial najlepsia odpoved !!!
idem kreslit a navrhovat, potom sa uvidi co dalej
idem kreslit a navrhovat, potom sa uvidi co dalej

Poslyš, podle tvého nicku bych usuzoval, že budeš chtít dělat nějaký výrobky do aut na závody. Tedy to opravdových aut aby to někdo nepopletl, protože třeba já dělám závodní modely aut.
Takže bych usuzoval že budeš potřebovat stroj kterej bude umět opravdu obrábět a pokud tvrdíš že na přesnosti Ti až tak moc nesejde tak tvrdíš při vší úctě hovadinu. Investice do stroje kterej by měl umět jakž takž slušně frézovat dural bude kolem sto papírů a to se nebudeš moc rozvášňovat .... pokud to zvládneš za míň tak prostě něco ošidíš a ve finále to budou vyhozený prachy.
Tedy moje rada zní, kup si nějakou starší pořádnou frézku a ručníma posuvama z poctivý litiny a tu předělej na CNC a nebo lépe kup si opravdický hotový CNC stroj, ona doba je teď taková zajímavá že se objevují a nejspíš budou objevovat mašiny za vcelku snesitelný peníze.
A aby sis nemyslel že jen tak teoreticky plkám tak mám doma hromadu konvenčních tedy vesměs ručních frézek, CNC plotter Comagrav, malej CNC soustruh (koupil jsem mechaniku a elektroniku dělal komplet sám na bázi dílů z CNC shopu) a dále FC16CNC kterou jsem si ale kompletně předělal (Mikrokon motory s drivery profistep) a řídím ji kupodivu tím hrozným Machem3 a pak mám taky v garáži 2700kg hračku od firmy Fehlmann (řízení Haidenhain). Na tom Fehlmannu vpodstatě teprve začínám (učím se systém a zvykám si na možnosti stroje) a už dnes vím, že to rozhodně nebyla špatná investice a díky týhle mašině taky poznávám rozdíl mezi "hobby" a "profi". Věř tomu, že není nad to když Ti bude mašina dělat opravdu to co potřebuješ, naprogramuješ a chceš a to nejlépe v setině !!!!
Od opravdické litinové mašiny osazené profi spolehlivým systémem můžeš skutečně v klidu odejít na kafe, od nějakýho potratu na úrovni plotteru s tou nejlevnější asijskou elektronikou neodejdeš ani omylem a budeš spíše trnout jestli ten kus duralu za celkem dost peněz kterej na stroji chroupeš nepoletí za chvíli do špon....
Tím nechci tvrdit že kvalitní mašina nejde doma postavit od nuly (příklady se tu jistě najdou pěkný a osobně před klukama co takhle postaví CNC smekám), jen tvrdím, že se to ve finále moc nevyplatí !!!! Když totiž budeš mít opravdickej stroj na kterým třeba občas uděláš pár hlav motorů pro závodní auta či jiný specialitky tak ho budeš mít za chvíli zaplacenej.
Jiná věc by byla pokud bys řešil mašinu třeba na dřevo nebo plasty kde to opravdu často vyhoví v desetině či v pěti stovkách a nástroj bohatě do 8mm průměru, pak bych Tě od stavby kompletního stroje neodrazoval.
Základem je opravdu mít jasno co na stroji chceš dělat a od toho se pak odvíjí vše další tedy i případné návrhy technického řešení stroje. Já třeba před cca deseti lety koupil ten plotter Comagraf (domácí stavba CNC v tý době byla oproti dnešku šílenství) a bláhově si myslel, že na něm půjde dělat dural. Tedy ono to šlo, ale za cenu značný spotřeby nástrojů a jak tu někdo napsal přede mnou nebylo to obrábění, ale výroba prachu - prostě slepá ulička.
Takže na tomhle stroji dnes dělám jen lamináty, plasty a trochu dřevo ....

Takže bych usuzoval že budeš potřebovat stroj kterej bude umět opravdu obrábět a pokud tvrdíš že na přesnosti Ti až tak moc nesejde tak tvrdíš při vší úctě hovadinu. Investice do stroje kterej by měl umět jakž takž slušně frézovat dural bude kolem sto papírů a to se nebudeš moc rozvášňovat .... pokud to zvládneš za míň tak prostě něco ošidíš a ve finále to budou vyhozený prachy.
Tedy moje rada zní, kup si nějakou starší pořádnou frézku a ručníma posuvama z poctivý litiny a tu předělej na CNC a nebo lépe kup si opravdický hotový CNC stroj, ona doba je teď taková zajímavá že se objevují a nejspíš budou objevovat mašiny za vcelku snesitelný peníze.

Od opravdické litinové mašiny osazené profi spolehlivým systémem můžeš skutečně v klidu odejít na kafe, od nějakýho potratu na úrovni plotteru s tou nejlevnější asijskou elektronikou neodejdeš ani omylem a budeš spíše trnout jestli ten kus duralu za celkem dost peněz kterej na stroji chroupeš nepoletí za chvíli do špon....

Tím nechci tvrdit že kvalitní mašina nejde doma postavit od nuly (příklady se tu jistě najdou pěkný a osobně před klukama co takhle postaví CNC smekám), jen tvrdím, že se to ve finále moc nevyplatí !!!! Když totiž budeš mít opravdickej stroj na kterým třeba občas uděláš pár hlav motorů pro závodní auta či jiný specialitky tak ho budeš mít za chvíli zaplacenej.
Jiná věc by byla pokud bys řešil mašinu třeba na dřevo nebo plasty kde to opravdu často vyhoví v desetině či v pěti stovkách a nástroj bohatě do 8mm průměru, pak bych Tě od stavby kompletního stroje neodrazoval.

Základem je opravdu mít jasno co na stroji chceš dělat a od toho se pak odvíjí vše další tedy i případné návrhy technického řešení stroje. Já třeba před cca deseti lety koupil ten plotter Comagraf (domácí stavba CNC v tý době byla oproti dnešku šílenství) a bláhově si myslel, že na něm půjde dělat dural. Tedy ono to šlo, ale za cenu značný spotřeby nástrojů a jak tu někdo napsal přede mnou nebylo to obrábění, ale výroba prachu - prostě slepá ulička.

- GeminiRacing
- Kontaktovat uživatele:
engineer, dik za vycerpavajucu odpoved.... 
myslim, ze by som si mal vyskusat postavit maly hobby strojek na "gravirovani", nejako tie skusenosti ziskat treba.......ja potrebujem vyrobit nejaky prototyp s hocicoho (EPS,drevo a pod) a po vyladeni sa bude takato vec robit na 3-osej masine za mega u kamosa..........ako next stage je najlepsie prerobit dospelacku velku frezu na CNC
na naucenie a vyskusanie postaci aj cinan a par krokacov........neberiem to ako vyhodene peniaze ale ako ziskane skusenosti
Dik ludia !

myslim, ze by som si mal vyskusat postavit maly hobby strojek na "gravirovani", nejako tie skusenosti ziskat treba.......ja potrebujem vyrobit nejaky prototyp s hocicoho (EPS,drevo a pod) a po vyladeni sa bude takato vec robit na 3-osej masine za mega u kamosa..........ako next stage je najlepsie prerobit dospelacku velku frezu na CNC
na naucenie a vyskusanie postaci aj cinan a par krokacov........neberiem to ako vyhodene peniaze ale ako ziskane skusenosti
Dik ludia !

Pokud se na to díváš takto tak je to taky postup a není určitě zcela špatný, nicméně osobně bych level 1 (tedy stavbu nějakého plotteru asi vypustil .... tedy pokud vyloženě nemáš do budoucna pro něj nějaké standartní využití) Taky je otázka jaký máš finanční možnosti aby jsi se zbytečně nevyčerpával na něčem co nevyužiješ, to je pak hodně drahá metoda výuky....GeminiRacing píše:engineer, dik za vycerpavajucu odpoved....
Dik ludia !

- GeminiRacing
- Kontaktovat uživatele:
dostal som taketo voziky THK plus kolajnicky 330 mm (Z axis) a linearne loziska 20mm na X axis, zostava kupit podoprene tyce na Y os a mozem sa dotoho pustit

Naposledy upravil(a) GeminiRacing dne 13. 1. 2012, 10:06, celkem upraveno 1 x.

- GeminiRacing
- Kontaktovat uživatele:
a nakup v srote za par eur

- GeminiRacing
- Kontaktovat uživatele:

zatial mam takyto nacrt Xoveho vozika (300mm vyska, 150mm sirka) s komponentami ktore mam k dispozici......roztec tycy bude 200mm, dlzka 450mm......otazne je ci to spravit z jedneho kusu a na jedno upnutie vyfrezovat otvory pre linearne loziska aby boli maximalne rovnobezne, alebo to spravit z duralovej dosky a prisrobovat domce linearov.......ale netusim ako to bude rovnobezne :/

Vzhledem k celkovému charakteru stroje bych to raději udělal to na ty samostatné kostky, a do nich uložit ty ložiska. Dělat to z jednoho kusu - to asi sám neuděláš, a cena toho jednoho kusu bude taky asi nepříjemná.
Krom toho, pokud ti to někde malinko uletí, máš možnost ty jednotlivé kostky vypodložit, utáhnout, zkolíkovat a tím to srovnat.
Na tu desku si nech vyfrézovat drážky na uložení toho lineárního vedení, ať se to má o co opřít a nevlní se to jak had, a bude to rovnoběžné.
Krom toho, pokud ti to někde malinko uletí, máš možnost ty jednotlivé kostky vypodložit, utáhnout, zkolíkovat a tím to srovnat.
Na tu desku si nech vyfrézovat drážky na uložení toho lineárního vedení, ať se to má o co opřít a nevlní se to jak had, a bude to rovnoběžné.