Podivj se na DDA (digitalni diferencialni analyzator) pripadne na bresenham interpolaci.Atmel píše:zdravím všechny nadšence,
chtěl bych si postavit malý plotr A4 nebo A3 ovládaný 4-fázovými unipolárními krokovými motorky 200pulsů/ot. z tiskárny epson řízenými jednočipovým mikropočítačem řady 8051, který by přijímal text po sériové lince z PC, na kterém bych udělal jednoduché programovací prostředí ve visual basicu.
zajímaly by mě tyto věci:
1) jak v programu jednočipu skloubit pohyb obou os najednou,
Vicemene to muzes udelat tak, ze interpolujes kroky pro motor, vlastne jedes dva interpolatory, osa X je cas, osa Y je krokovani (vzdy pri zvyseni se generuje krok pro motor). Teoreticky tak jde udelat i parabola (akcelerace) a kruznice, jen je ne uplne trivialni matematika.
Druhou moznosti je pomoci casovace generovat pulzy pro 'rychlejsi' osu a pomoci bresenhamova algoritmu pocitat, kdy udelat krok v pomalejsi ose. Pak je to jako klacice kresleni cary na monitor.
Pokud si chces hodne hrat, tak na jednocipu prevest pismena na usecky a ty interpolovat.2) jak vykreslovat písmena
Mozna se podivej na G-kod. Staci implementovat jen velmi malou podmnozinu (vicemene jen usecky), kruhovou vysec muzes aproximovat jako nekolik usecek. Myslim, ze na to bude spousta hotovych filtru.3) mám se snažit o nějaký ten jazyk, kterým se programují NC stroje, abych mohl kreslit čáry a kruhy apod?
Pismena muzes resit na urovni kresliciho programu (prevod textu na krivky)
Osobne bych vytezil reminek z nejake tiskarny. Idealne i s motorem. 'Jemnejsi a kvalitni soucasti' budou na hrani pravdepodobne prilis drahe a tak jak to popisujes je prilis nevyuzijes. Treba cncshop na va strankach ceny.4) chtěl bych použít kuličkový šroub s větším stoupáním asi 1cm, aby to běhalo rychleji, kde seženu takové jemnější kvalitní součásti a jaké zvolit?
Google? Proste se podivat, jak to delaji ostatni, a vybrat neco, co je v tvych vyrobnich moznostech. Navsteva sberneho dvora a vytezeni vhodnych komponent z tiskaren a kopirek by nemuselo byt od veci. Take se podivej po suplikovych pojezdech, nektere jsou celkem presne a stoji par korun (teda kdyz clovek nenakupuje v OBI)5) jak to mechanicky uspořádat?
Pokud si das trochu pozor, tak ne, jen ti to pridela starosti. Zalezi na tom, co mas poruce. Mozna pouzit oddelene napajeni pro motory a pro ridici cast. Celkem se mi osvedcilo napajet to co zrovna ladim pres laboratorni zdroj (omezeni proudu) a na druhe pouzit nejaky levny adapter.6) musím oddělit obvody řízení a výkonu optočleny a tudíž oddělit i jejich napájení?
Staci, ale bud to bude topit, nebo bude mit motor maly vykon. Existuji lepsi obvody. Ale to uz je lepsi pouzit bipolarni motor a nejaky integrovany driver.7) který obvod bych si měl pořídit pro ovládání zmíněného krokového motorku, nebo stačí ULN2803?
Tezko rict. Kazdy krokovy motor rezonuje8, lze takovému krokovému motoru z tiskárny plynule řídit otáčky, nebo to má nějaké rezonance?

Zalezi na tom, s cim si chces hrat. Delat mechaniku, elektroniku a software neni zrovna male sousto. Spis bych se v prvni fazi snazil pouzit neco hotoveho (a software je nejlevnejsi), drivery take stoji par korun a postupne jednotlive bloky nahrazoval vlastni konstrukci. Vyhoda i bude, ze te to donuti jednotlive casti resit s rozumnym rozhranim a v budoucnu muzes kazdou celkem snadno vylepsit (nebo taky zahodit).9) nezamlouvá se mi to řízení z PC počtem pulsů a směrem otáčení (snad jsem to pochopil správně), hotový sw by mě netěšil
Urcite se podivej na reprap. Je tam (open source) resena mechanika, elektronika, firmware i software. Treba te to bude inspirovat ... a vyhnes se objevovani (nekterych) slepych cest.
A na tu otazku od Oscara bys mel odpovedet. Prinejmensim odpovedi budou vic odpovidat tvym moznostem. Nebo alespon napis, jak si predstavujes rozpocet