malý PLOTER A4/A3 s jednočipy a krok. motory

ledvinap

8. 12. 2011, 7:45

Atmel píše:zdravím všechny nadšence,

chtěl bych si postavit malý plotr A4 nebo A3 ovládaný 4-fázovými unipolárními krokovými motorky 200pulsů/ot. z tiskárny epson řízenými jednočipovým mikropočítačem řady 8051, který by přijímal text po sériové lince z PC, na kterém bych udělal jednoduché programovací prostředí ve visual basicu.

zajímaly by mě tyto věci:

1) jak v programu jednočipu skloubit pohyb obou os najednou,
Podivj se na DDA (digitalni diferencialni analyzator) pripadne na bresenham interpolaci.
Vicemene to muzes udelat tak, ze interpolujes kroky pro motor, vlastne jedes dva interpolatory, osa X je cas, osa Y je krokovani (vzdy pri zvyseni se generuje krok pro motor). Teoreticky tak jde udelat i parabola (akcelerace) a kruznice, jen je ne uplne trivialni matematika.
Druhou moznosti je pomoci casovace generovat pulzy pro 'rychlejsi' osu a pomoci bresenhamova algoritmu pocitat, kdy udelat krok v pomalejsi ose. Pak je to jako klacice kresleni cary na monitor.
2) jak vykreslovat písmena
Pokud si chces hodne hrat, tak na jednocipu prevest pismena na usecky a ty interpolovat.
3) mám se snažit o nějaký ten jazyk, kterým se programují NC stroje, abych mohl kreslit čáry a kruhy apod?
Mozna se podivej na G-kod. Staci implementovat jen velmi malou podmnozinu (vicemene jen usecky), kruhovou vysec muzes aproximovat jako nekolik usecek. Myslim, ze na to bude spousta hotovych filtru.
Pismena muzes resit na urovni kresliciho programu (prevod textu na krivky)
4) chtěl bych použít kuličkový šroub s větším stoupáním asi 1cm, aby to běhalo rychleji, kde seženu takové jemnější kvalitní součásti a jaké zvolit?
Osobne bych vytezil reminek z nejake tiskarny. Idealne i s motorem. 'Jemnejsi a kvalitni soucasti' budou na hrani pravdepodobne prilis drahe a tak jak to popisujes je prilis nevyuzijes. Treba cncshop na va strankach ceny.
5) jak to mechanicky uspořádat?
Google? Proste se podivat, jak to delaji ostatni, a vybrat neco, co je v tvych vyrobnich moznostech. Navsteva sberneho dvora a vytezeni vhodnych komponent z tiskaren a kopirek by nemuselo byt od veci. Take se podivej po suplikovych pojezdech, nektere jsou celkem presne a stoji par korun (teda kdyz clovek nenakupuje v OBI)
6) musím oddělit obvody řízení a výkonu optočleny a tudíž oddělit i jejich napájení?
Pokud si das trochu pozor, tak ne, jen ti to pridela starosti. Zalezi na tom, co mas poruce. Mozna pouzit oddelene napajeni pro motory a pro ridici cast. Celkem se mi osvedcilo napajet to co zrovna ladim pres laboratorni zdroj (omezeni proudu) a na druhe pouzit nejaky levny adapter.
7) který obvod bych si měl pořídit pro ovládání zmíněného krokového motorku, nebo stačí ULN2803?
Staci, ale bud to bude topit, nebo bude mit motor maly vykon. Existuji lepsi obvody. Ale to uz je lepsi pouzit bipolarni motor a nejaky integrovany driver.
8, lze takovému krokovému motoru z tiskárny plynule řídit otáčky, nebo to má nějaké rezonance?
Tezko rict. Kazdy krokovy motor rezonuje ;-). Dobre je motor zatizit, pak se chove o dost lepe. Zkouseni na stole muze byt dost osidne.
9) nezamlouvá se mi to řízení z PC počtem pulsů a směrem otáčení (snad jsem to pochopil správně), hotový sw by mě netěšil
Zalezi na tom, s cim si chces hrat. Delat mechaniku, elektroniku a software neni zrovna male sousto. Spis bych se v prvni fazi snazil pouzit neco hotoveho (a software je nejlevnejsi), drivery take stoji par korun a postupne jednotlive bloky nahrazoval vlastni konstrukci. Vyhoda i bude, ze te to donuti jednotlive casti resit s rozumnym rozhranim a v budoucnu muzes kazdou celkem snadno vylepsit (nebo taky zahodit).

Urcite se podivej na reprap. Je tam (open source) resena mechanika, elektronika, firmware i software. Treba te to bude inspirovat ... a vyhnes se objevovani (nekterych) slepych cest.

A na tu otazku od Oscara bys mel odpovedet. Prinejmensim odpovedi budou vic odpovidat tvym moznostem. Nebo alespon napis, jak si predstavujes rozpocet ;-)
Atmel

8. 12. 2011, 9:20

vida kam jsme se až dostali, zachvíli budou maturity :-)

pavel gravos:
díky, to je to co potřebuju, škoda, že si to nemůžu vytisknout,
přímku snad zvládnu, zkusim si projít to odvození,
na rychlosti a akceleraci nejspíš nedosáhnu.
když bys mi to ještě blíže polopatě vysvětlil, bylo by to fajn. (pokud to ovšem není výrobní tajemství) :D

programátor jsem podprůměrný, dělám jen jednoduché věci
Atmel

8. 12. 2011, 9:39

oscar:
nejsem schopen to posoudit, omlouvám se, půjdu asi cestou těch speciálních obvodů...

jestli jsem to správně pochopil, nastavuješ si jumpery proud PWM na pevno?
asi bude lepší, když se bude přepínat vyšší napětí pro chod a nízké napětí pro klid.
oscar

8. 12. 2011, 9:52

ten odkaz jsem ti poslal proto ze je na nem ke stazeni cely zdrojak pro rizeni budice. sice picem, ale je to psane v pascalu tak je to pomerne pochopitelne.
pavel-gravos

8. 12. 2011, 10:08

"vida kam jsme se až dostali, zachvíli budou maturity "

Safra, abych prosel... :D
P.
Atmel

9. 12. 2011, 2:30

ledvinap:
ahoj, díky za Tvou odpověď.
mám teď hodně věcí k nastudování, nemám v tom úplně jasno

co se týká mechaniky, štvalo by mě, kdyby to mělo nějaké vůle u musel to programově řešit, to bych jistě už nezvládl, drivery pro dvoufázové krok. motory si koupím hotové, díly také, nějaké ty vodící tyče, kuličkový šroub, krok. motory - tady nevim, jakou by měly mít sílu.

Vybaven jsem pouze stolní vrtačkou, bude nutné pro napojení kuličkového šroubu na motor nějaké soustružení šroubu?

problém pro mně je sestrojit kostru zařízení, snad hliníkové profily..

přesně tak, taky využívám lab. zdroj a omezení proudu při zastavení se náramně hodí :-)
jaký mám tedy zvolit driver k jakým motorkům?

rozpočet vidim tak do 10tis

velikost plotteru bude min A4 až A3
RaS

9. 12. 2011, 2:40

pokud chceš stavět frézku jen se stolní vrtačkou a s rozpočtem 10000,- tak přeji hodně úspěchů..
kuličkové šrouby jsou standartně v metráži, tzn musíš osoustružit konce, udělat závity, vyrobit ložiskové domky, domky matice vodící pouzdra to vše je na soustruh, pokud to budeš stavět z nějakých profilů vše musíš zafrézovat aby to sedělo atd atd..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Atmel

9. 12. 2011, 3:11

RaS:
10tis za nákup materiálu, no ale i tak budu muset někde slevit z požadavků,

mám možnost dělat na malém laciném soustruhu, který je jen na měkké materiály
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

9. 12. 2011, 4:43

Zkus ty stare tiskarny je to dobry material zadara
Odkud vlastne jsi?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
RaS

9. 12. 2011, 5:15

Atmel píše:RaS:
10tis za nákup materiálu, no ale i tak budu muset někde slevit z požadavků,

mám možnost dělat na malém laciném soustruhu, který je jen na měkké materiály
mě je to uplně jedno, já jen píšu na rovinu že to zato nepostavíš.. takových snílku tady bylo mraky a hotová mašinka za takové peníze žádná, mašinky které tady jsou a fungují když se to sečte tak jsou pomalu o řád jinde.. než začneš tak si ten materiál rozepiš na kus papíru a připiš si tam ceny a uvidíš.. ono všechno se na šrotu zadarmo najít nedá.. jen blbé koncáky referáky dráty a konektory k tomu a seš v tom za litr.. píšeš kuličkové šrouby, mrkni se kolik stojí ten nejobyčejnější šroub s maticí vynásob 3ma... vedení rovněž.. hromada spojovacího materiálu, vřeteno atd atd.. jako přeju ti to proč ne, jen tomu prostě nevěřím a snažím se tě uvést do reality abys pak nezaplakal nad nakoupeným materiálem a už enměl na dodělání a pak to ještě za polovinu ceny prodával.. tak jak se tady děje dost často.. jinak mnoho štěstí..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
oscar

9. 12. 2011, 5:20

jj, proto jsem se na to na zacatku ptal.

puvodne to vypadalo ze pan atmel bude delat budice, kontroler, ovladaci SW i mechaniku komplet stroje.
prace na nekolik let.

a ted to vsechno za deset litru.
Atmel

9. 12. 2011, 6:53

oscare na začátku ses přece ptal o kolikátý ročník střední školy jde, o financích jsi nemluvil
teď mi to připadá, jako bys neměl dost a chtěl mě zase sprdnout
prosim tě nekaž mi radost z hraček
oscar

9. 12. 2011, 7:05

nekazim. ale nehraj si s prilis hrackami najednou.
on ten vek s financema a moznostmi vetsinou souvisi....

1) jestli chces programovat UI a HPGL interpret - porid GVE84, nejakou lepsi desku s toshibama, motorky 1.2nm po petikilu a muzes jezdit.
2) jestli chces k tomu vyrabet elektroniku, misto cinana porid od GMANa desky pro toshiby a pajej
3) jestli chces programovat kontroler, pavel-gravos ti rekne ze mas pred sebou dlouhou cestu

4) mechanika je jako bonus - to se nepocita :-)

vsechny vyse uvedene body najednou nemuzes v rozumnem case za rozumne penize v rozumne kvalite zvladnout :cry:
Atmel

9. 12. 2011, 7:15

ras:
to jsi hodnej že to myslíš dobře
jsou tu taky takoví, co si všechno koupí hotové, do problematiky nevidí, považují se za odborníky a pak dobře radí, dělají oponenty nebo jsou v opozici

stačí zvládnout tu interpolaci na jednočipu pak už si myslim, že vykreslení písmen bude snazší, PC jen pošle po sériovém portu jaké písmeno chce vykreslit a nemusim posílat z dvoujádrového procesoru 50.000pulsů/sek nějakým softwarem, který za mě někdo udělá.. radši mi poraď, jak to jednočip všechno stihne

nadpis zní ploter, o frézování nebyla řeč

i kdybych se měl s problematikou jen teoreticky seznámit, nebyl by to ztracený čas, snílků je tu bych řekl dost
Atmel

9. 12. 2011, 7:42

oskare líp čti, co píšu,
- HPGL dělat nechci, protože je dost rozsáhlej
- za každou cenu jezdit hned taky nechci, všechno má svůj čas
- drivery si koupím do 1.000,-kč
- programovat kontroler chci 0,-kč
- lehká mechanika a motory: 10.000,-kč mínus 1.000kč = 9.000,- kč k dispozici
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“