malý PLOTER A4/A3 s jednočipy a krok. motory

Atmel

8. 12. 2011, 12:24

zdravím všechny nadšence,

chtěl bych si postavit malý plotr A4 nebo A3 ovládaný 4-fázovými unipolárními krokovými motorky 200pulsů/ot. z tiskárny epson řízenými jednočipovým mikropočítačem řady 8051, který by přijímal text po sériové lince z PC, na kterém bych udělal jednoduché programovací prostředí ve visual basicu.

zajímaly by mě tyto věci:

1) jak v programu jednočipu skloubit pohyb obou os najednou,

2) jak vykreslovat písmena

3) mám se snažit o nějaký ten jazyk, kterým se programují NC stroje, abych mohl kreslit čáry a kruhy apod?

4) chtěl bych použít kuličkový šroub s větším stoupáním asi 1cm, aby to běhalo rychleji, kde seženu takové jemnější kvalitní součásti a jaké zvolit?

5) jak to mechanicky uspořádat?

6) musím oddělit obvody řízení a výkonu optočleny a tudíž oddělit i jejich napájení?

7) který obvod bych si měl pořídit pro ovládání zmíněného krokového motorku, nebo stačí ULN2803?

8, lze takovému krokovému motoru z tiskárny plynule řídit otáčky, nebo to má nějaké rezonance?

9) nezamlouvá se mi to řízení z PC počtem pulsů a směrem otáčení (snad jsem to pochopil správně), hotový sw by mě netěšil

předem díky za vaše odpovědi, snad mě nikdo za mé otázky nesprdne :-)
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

8. 12. 2011, 7:27

Neodpovím na vše, ale implementovat alespoň HPGL jazyk, aby se na to dalo posílat data z jakéhokoli programu. Tedy pokud to má pracovat jako perový plotr. S písmem nevím, jak dnes ale u plotrů stavěných k 8bitovým sinklérům a pod. se používala eprom s naprogramovanou tabulkou znaků. Stavět driver z uln 2803 je asi blbost, je to pouze darlington a slabý. Pokud ho zapojíš v můstku je to trochu lepší (1motor=1ULN). Rezonance jistě nějaké budou, ale zjistíž je až na stroji, pak upravíš SW tak aby se tomu nejhoršímu pásmu vyhnul. K řízení můžeš použít nejjednodušší desku od gravosu GVE84 a soft si udělat po svojem. Na rozdíl od řízení MACHem nejsi závislý na výkonu PC, stačí jakákoli šunka s RS232 portem na P1/75MHz. Co se týče mechanické konstrukce, tak u plotru se meze fantazii opravdu nekladou:-)
oscar

8. 12. 2011, 7:49

stredni skola treti rocnik?
Atmel

8. 12. 2011, 3:44

oscar píše:stredni skola treti rocnik?
pokud by mi chtěl někdo poradit, budu rád

na takové rady jako má oscar nejsem zvědavý, nejsem povinen to vše ovládat, naopak zeptat se zde můžu, od toho tady fórum je, pokud se chceš oscare na někom vozit, najdi si jiný objekt, zkus boxovací pytel, na něm tě hormon přejde
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

8. 12. 2011, 4:03

vsak oscar byl jen zvedavej

co se elektroniky tyce
na plotter by meli stacit integrovane drivery viz forum

to oddeleni neni treba kdyz si veris
navic ty si tim neodpravis nic draheho
oddelit by jsi to mel na strane komunikace s okolnim svetem
uz z duvodu ruznych zemnicich potencialu

komunikace RS232 ok protokol budto HPGL nebo G-kod
na to kresleni je ale urcite lepsi to HPGL
z toho HPGL bych vychazel pak s nejakymi fonty a podporou ruznych funkci (nevim vubec jak je na tom hpgl s fonty)
je treba se chytnout nejakeho standardu a plne ho implementovat aby se to dalo pouzivat s beznym softwarem jako treba corel atd...

mechaniku pokoupis na http://www.cncshop.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
jako mustr bych si vzal nejake za totace bezne vyrabene plottery treba aritma
misto sroubu muzes pouzit reminek na plotter to bude zcela postacujici

jako lineary postaci nepodeprene tyce a vodici pouzdra taky nemusi byt kulickova

snad jsem alespon trosku pomohl a nasmeroval
jinak tady na foru urcite dohledas vsechno ostatni
o vsech tech vecech se tu uz psalo
takze hledej a najdes
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lubos
Sponzor fora

8. 12. 2011, 4:28

Ahoj
pokud to chceš jen na kreselní tak zkus použít základ z nějaké starší poctivé tiskárny případně plotr aritma.
Sám jsem si taky s ULNkme hrál na na jednoduché věci je to plně dostačující.
Ve VB lze použít knihovnu pro přísut jak k lpt tak seriovému portu viz
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=45& ... %AD#p24447" onclick="window.open(this.href);return false;

pokud vím tak hpgl nemá ve standardu fonty
http://paulbourke.net/dataformats/hpgl/" onclick="window.open(this.href);return false;
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Atmel

8. 12. 2011, 4:29

robokop:
s motorky jsem chvíli experimentoval, měl jsem to zapojené bez optočlenů na dva zdroje se spojeným mínus pólem, motorek byl unipolární 4 fázový s pěti dráty a k napájecímu vodiči motorku jsem připojil do série výkonový odpor 9,6 ohm asi 5W, který se dost hřeje, motorek se nehřál(vinutí motoru mělo odpor 6,3 ohm), napětí výkonového zdroje naprázdno bylo 10V a jel jsem na zmiňované ULN 2803
a ted to hlavní: zkoušel jsem jednočipem plynule měnit frekvenci půlsů od 50 Hz do 400 Hz a mělo to hluchá místa, kde se motor netočil... tak mě zajímalo, čím to bylo způsobené...je jasné, že to chce pořádný driver...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

8. 12. 2011, 4:50

to nebyl patrne 4 fazovy ale dvoufazovy unipolar
dva draty na kazde fazi jsou kvuli otoceni polarity

kdyz tomu das poradnej driver a co nejvyssi napeti budes na tom o poznani lip
driver se chova jako proudovy zdroj takze 35V a podobne napajeni je standard (i 200V se pouziva na napajeni malych motoru s odporem v jednotkach ohmu)
to napeti tomu pomaha pri tech rezonancich atp...
Atmel

8. 12. 2011, 5:44

robokop:
je to jak píšeš, podle buzení fází: vždy je aktivní jen jedna půlka fáze (jakoby se jednalo jen o dvoufázový motor) a fáze jsou posunuty o čtvrtinu periody

v servisním manuálu tiskárny Epson FX-870 ale píšou, že se jedná o čtyřfázový motor pro tiskovou hlavu a budí ho driver SLA7024 ME,
motor je: EM-181 typ 17PMH005 P2VA T5Z16, má 200kroků na otáčku 35V/5V, 0,68A/0,15A, 5 vodičů
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

8. 12. 2011, 6:17

asi spatne pochopeno/prelozeno
bezne se jim rika dvoufazove
na netu nenajdes moc ctyrfazovych ani budicu k nim ale dvoufazovych hafo, trifazovych mene (prodava napriklad gravos a cncshop, pak jeste berger lahr ale to je asi mimo financni moznosti a pak jeste i petifazove tusim vexta,...)

doporucuju tedy drzet se ustalene terminologie dvoufazove, zarucene uspejes
Atmel

8. 12. 2011, 6:30

Ahoj Luboši,
ten HPGL je koukám docela rozsáhlý, pro začátek se spokojím s pár primitivními funkcemi,

stále nemám představu, jak vlastně napsat program na nejnižší úrovni v jednočipu. když je třeba posunout dva motorky současně o X pulsů (čára pod úhlem 45 stupňů) tak je to jasné, ale pokud mám kreslit třeba čáru pod jiným úhlem nebo kruh, tak si budu muset vycházet z parametrického vyjádření přímky a ty souřadnice nějak přepočítávat?

na frekvenci jednotlivých kroků generuju přerušení od časovače každých 125us, z toho to se pak generuje rychlost/frekvence otáčení, jednotlivé kroky/řídicí signály mám v poli, které podle požadovaného směru procházím jedním nebo druhým směrem ve smyčce.. to je jeden motor..., podobně bude druhý..., ale jak tomu vdechnout život, to mi zatim neni jasný :o
Atmel

8. 12. 2011, 6:43

ben ash:

zatim nemám představu co tyhle softwary pro PC vlastně umí,
mně spíš zajímá ta nejnižší úroveň tzn. motory + jednočip a nejaké jednoduché řízení pro psaní písmen, jako to uměl sinclair a zapisovač alfi. Nejspíš budu muset nějak definovat v jednočipu sadu fontů. měl by mi stačit MS-DOS
pavel-gravos

8. 12. 2011, 7:04

Na pohyby 2 a vice motoru najednou se pouzivaji interpolacni algoritmy, nejcasteji Bressenhamuv.
Dokumentace v priloze.
Tim to ale teprve zacina, musis vyresit jeste rychlosti, akcelerace, atd..
Klasicka '51 je na to dost slaba 12clku/instrukci, zvol radeji jeji rychlejsi klon
napr. https://www.silabs.com/Pages/default.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
si vyberes 1 cyklovou '51, nebo jeste lepe ARM.

Neni to snadna cesta, ale jestli je prgani tve hobby, neznam lepsi zabavu, nez hrat si s motory.
Pavel
Přílohy
Interpolace.pdf
(60.02 KiB) Staženo 686 x
oscar

8. 12. 2011, 7:08

jelikoz jsi slusny tak ti ukazu dalsi zdroj.
http://www.cncnet.info/view.php?cisloclanku=2005120802" onclick="window.open(this.href);return false;
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

8. 12. 2011, 7:21

to co myslel ben ash (tj gravos interpolator gve84) neni software ale hardware
dela to vpodstate presne to co psal pavel-gravos a vymyslel to pavel-gravos :D

z jedne strany to komunikuje s pc nejakym vyssim protokolem viz dokumentace
a z druhe strany s driverama krok smer
ma to i rele napr na spinani pera
nebo lepe nejake obecne vystupy na ktere si povesis tranzistor....
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“