Mach3 desatinové nepresnosti
bud frezuješ ve směru nebo proti směru uběru frézy.. představ si že chceš zarovnat přední hranu nějaké desky můžeš jí zarovnat buď zprava doleva nebo zleva doprava.. fréza buď ten materiál postupně ukusuje a nebo jakoby uhlazuje laicky řečeno.. každý materiál chce něco jiného..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Vím že budu nepříjemnej ....
Co takhle si třeba přečíst k Machu manuál a pak teprve začít frézovat???
Možná by jsi se jako začátečník dozvěděl neskutečně užitečný věci.
A jen tak na okraj máš ve frézce kuličkový šrouby??? Pokud ano v jaký přesnosti? Myslím, že tímto bys měl začít a jako druhý krok, pokud se chystáš nahánět setiny, zahodit digitální posuvku a koupit si slušnej mikrometr.

Možná by jsi se jako začátečník dozvěděl neskutečně užitečný věci.

A jen tak na okraj máš ve frézce kuličkový šrouby??? Pokud ano v jaký přesnosti? Myslím, že tímto bys měl začít a jako druhý krok, pokud se chystáš nahánět setiny, zahodit digitální posuvku a koupit si slušnej mikrometr.

neni si neprijemny mas pravdu, manual som si precital, som trosku mudrejsi ale o moc nieEngineer píše:Vím že budu nepříjemnej ....Co takhle si třeba přečíst k Machu manuál a pak teprve začít frézovat???
Možná by jsi se jako začátečník dozvěděl neskutečně užitečný věci.![]()

mmentalne sa snazim zistit ako naplnit tabulku nastrojov v machu3, doteraz som ju mal prazdnu tak asi to mohol byt hlavny problem alebo nie?
-
- Kontaktovat uživatele:
Problém to mohl být, ale moc tomu nevěřím.
Tabulku nástrojů doplníš jednoduše, já to dělám následovně.
Jako T1 si zvolím kontrolní trn ( je to broušený váleček s ulomené frézy )
Ten si upnu nadoraz do vřetene a odměřím si jeho délku třeba hloubkoměrem.
Dále s tímto trnem se zaměřím na broušenou kostku a zaměřím Z0.
Když dávám další nástroje do tabulky nástrojů, zaměřuju tyto nástroje na tuto kostku
a do tabulky zadávám délku kontrolního trnu + nebo - odchylka kterou mě ukáže MACH v ose Z.
Tím má dosaženo, ře když bude po sobě obrábět více nástrojů, nebudou v přechodech schodky.
Pozn.: Kostky můžeš nahradit "sondou"
Průměr nástroje zadávám tabulkový, protože nikdy nebude větší. Pokud budeš mít nástroj
obroušený tak stačí kus obrobit poté změřit a podle rozměru zmenšíš průměr tak aby si se dostal
na požadovaný rozměr. Není to nic složitého
.
Když dávám další nástroje do tabulky nástrojů, zaměřuju tyto nástroje na tuto kostku
a do tabulky zadávám délku kontrolního trnu + nebo - odchylka kterou mě ukáže MACH v ose Z.
Tím má dosaženo, ře když bude po sobě obrábět více nástrojů, nebudou v přechodech schodky.
Průměr nástroje zadávám tabulkový, protože nikdy nebude větší. Pokud budeš mít nástroj
obroušený tak stačí kus obrobit poté změřit a podle rozměru zmenšíš průměr tak aby si se dostal
na požadovaný rozměr. Není to nic složitého

zameriavanie v ,,Z" mam vyriesene softom v machu, taky prerobeny mach som uz dostal, pravdepodobne som prisiel na problem a prave to idem skusat, a myslim ze v machu nieje treba plnit tabulku nastrojov ked pouzivam CAM a tam mam navolene nastroje.kamilpetrjansta píše:Problém to mohl být, ale moc tomu nevěřím.
na požadovaný rozměr. Není to nic složitého.
takze po dlhom badani je problem vyrieseny, mozno sa budete smiat ale bolo to v korekciach, v CAME som mal zadanu frezu s priemerom 5 ale korekciu som nemal zadanu, takze freza 5tka mala v skutocnosti 4,95mm, ked som zadal spravnu hodnotu v CAME tak mi to robi presne na stovky, dakujem vsetkym za rady, uz som mudrejsi 

V Came máš zadanú dobrú frézu , ale tá tvoja v mašinke má tých 4,95 .popopepe píše:A nebyla to náhodou 4 odpověď v tomto vlákně, že máš menší frézu???

Nemáš CNC - nič neznamenáš.
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
No však jsem psal je třeba pořídit mikrometr.... digišupléra kecá dle stavu opotřebení klidně i dvě a více setin. Ještě si hlídej taky upnutí nástrojů, resp. třeba házivost kleštiny. I na tom se dá celkem dost ulítnout a když se pak chyby sečtou jsi na dost velký chybě. Jde ji ale pochopitelně eliminovat změnou korekce jak už bylo napsáno. 

jasne bolo to tu pisane hned na začiatku ale ked ja som debil, ja som mal volu na freze 0,05 mm a na vyfrezovanom kuse 0,11mm ale ma nenapadlo v ze ked freza obide material ze 0,05+0,05= 0,1, to je tazka matematika ze. no tak som riesil ine veci ale hlavne bolo to ze som mal v came nastavenu frezu ako priemer 5 a korekciu som nemal nadstavenu, takze hlavne v tom bol problem, a kedze som bol zaciatocnik a aj som len o percento mudrejsi tak som nevedel ani co je korekcia ani kde sa to nadstavuje, myslel som si ze si v came nadefinujem drahy a frezujem. no co uz ale v kazdom pripade som rad ze ste mi tu poradili, tak dakujem vsetkym