PWM řízení otáček vřetene
Jeste k tomu PWM rizeni:
pomerne elegantne je PWM rizeni otacek delane v elektronikach cinskych frezek 3020, 3040 atd. Je tam DC vreteno, nejede to sice primo ze site, ale z trafa na nejakych 60V, nicmene princip je uplne stejny.
Jako budic toho spinaciho FETu je tam vtipne pouzita 555. Vyuziva se toho, ze je schopna dat do vystupu az 200mA sink i source (plati jen pro klasickou 555, nikoli pro jeji CMOS, LinCMOS atd. klony). Tech 200mA pro rychlosti spinani v radu kHz naprosto staci, a misto draheho a obtizneji sehnatelneho budice je to delane integracem, ktery za 5 Kc koupim v kazde drogerii.
No a samozrejme tim pribyva podstatna vlastnost navic - vreteno je mozne ridit bud pomoci PWM z pocitace, nebo je mozne ho ridit lokalne potenciometrem na bedne.
Takze jsou 3 mozne rezimy:
- otacky a on/off ridi pocitac
- otacky a on/off ridi obsluha potenciometrem a vypinacem na bedne
- otacky nastavuje obsluha na bedne, ale zapinani a vypinani vretene ridi pocitac
Na tech cinskych frezkach jsou prvni 2 rezimy, ten 3. jsem si tam dodelal ja a pripada mi docela sikovny, zvlast ve fazi laborovani s reznymi podminkami.
Pokud by byl zajem, tak to nekdy nakreslim a prilepim to sem.
pomerne elegantne je PWM rizeni otacek delane v elektronikach cinskych frezek 3020, 3040 atd. Je tam DC vreteno, nejede to sice primo ze site, ale z trafa na nejakych 60V, nicmene princip je uplne stejny.
Jako budic toho spinaciho FETu je tam vtipne pouzita 555. Vyuziva se toho, ze je schopna dat do vystupu az 200mA sink i source (plati jen pro klasickou 555, nikoli pro jeji CMOS, LinCMOS atd. klony). Tech 200mA pro rychlosti spinani v radu kHz naprosto staci, a misto draheho a obtizneji sehnatelneho budice je to delane integracem, ktery za 5 Kc koupim v kazde drogerii.
No a samozrejme tim pribyva podstatna vlastnost navic - vreteno je mozne ridit bud pomoci PWM z pocitace, nebo je mozne ho ridit lokalne potenciometrem na bedne.
Takze jsou 3 mozne rezimy:
- otacky a on/off ridi pocitac
- otacky a on/off ridi obsluha potenciometrem a vypinacem na bedne
- otacky nastavuje obsluha na bedne, ale zapinani a vypinani vretene ridi pocitac
Na tech cinskych frezkach jsou prvni 2 rezimy, ten 3. jsem si tam dodelal ja a pripada mi docela sikovny, zvlast ve fazi laborovani s reznymi podminkami.
Pokud by byl zajem, tak to nekdy nakreslim a prilepim to sem.
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
http://www.ebay.com/itm/Pulse-Width-Mod ... 565c5486b2" onclick="window.open(this.href);return false;
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Working voltage: DC 9V-55V (Ultra wide input voltage) 10A
Není to málo, jedná se mi o horní frézku na 220V AC.
Ai spíše něco takové
http://www.ebay.com/itm/Adjustable-Volt ... 5d46e3523a" onclick="window.open(this.href);return false;
Není to málo, jedná se mi o horní frézku na 220V AC.
Ai spíše něco takové
http://www.ebay.com/itm/Adjustable-Volt ... 5d46e3523a" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak nakonec asi použiji jeden skladový BLDC motůrek 12V/70A, jen k němu z čajnalandu pořídím regulátor a servotester pro ruční řízení otáček. Spínání jde krizově řešit vypnutím impulzů do regulátoru s nastaveným programem ztráty pulzů a stažení motoru do nuly. Později zkusím pořešit ovládání otáček z PC pomocí PPM signálu.
MDF CNC router
TB6560 modrá čínská deska
Mach3, SketchUp+Phlatscript plugin
modelářství, elektronika,technika
Co ještě takovéto zapojení? http://www.tipskit.com/2011/03/spindle- ... y-pwm.html" onclick="window.open(this.href);return false;
MDF CNC router
No a pokud půjdu směrem DC 24V, tak použiji asi toto zapojení s 555 pro ruční řízení+vstup z LPT pro řízení z Machu.
MDF CNC router
[quote="rollfree"]Jasně zájem by byl.
Koukal jsem že někde uvádí že se dá řídit mosfet rovnou z LPT, je to možné? Tedy s log. úrovní na gate.
Nějak takhle:
Koukal jsem že někde uvádí že se dá řídit mosfet rovnou z LPT, je to možné? Tedy s log. úrovní na gate.
Nějak takhle:
MDF CNC router
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
nekterym staci 5V ale neni to ciste reseni
nektere lpt maji taky 3V
navic to spinani nemusi byt dost ostre a tech 5V nemusi byt dostatecne na potrebne otevreni takze to bude topit
viz datasheet
nektere lpt maji taky 3V
navic to spinani nemusi byt dost ostre a tech 5V nemusi byt dostatecne na potrebne otevreni takze to bude topit
viz datasheet
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Tak tady to umístím. Mám nutkání (čekám na opravu invertoru) vykutit jednoúčelový invertor pro 3f 1,5kW vřeteno. Potřebuji 5000ot. K dispozici mám 200A fety TOSHIBA. Mám šanci nebo se mám na to rovnou vyprdnout ? Představa byla NE555, 4017, budič a FETy. Pokud tam je nutná nějaká zpětná vazba, tak jsem asi se svými zkušenostmi v pasti.